Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat adoptarea ”Pachetului Oltenia”, care conține 8 măsuri recente pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic rutier și feroviar, în sud-vestul României.
Primele 6 măsuri din pachetul anunțat de Cătălin Drulă se referă la construcția de drumuri.
”Începem cu Drumul Expres (DX) Craiova - Pitești (proiectat pentru circa 120 de kilometri împărțit în 4 loturi – n.red.)
Prin adoptarea, astăzi, a unei hotărâri de guvern, se deblochează complet lotul I, cel dintre Craiova (care duce până la granița dintre județele Olt și Dolj). Acesta are 17 kilometri. E contract semnat acolo de vreo 2 ani (cu Tirrena Scavi – n.red.)
Din păcate, traseul lotului se suprapunea peste un câmp de sonde unde nu s-a lucrat. A trebuit mutat traseu. Iar terenul pe unde urma să trecă drumul, pe noul traseu, nu era al statului.
Luna trecută am dat autorizație de construire pe 5 dintre cei 8 kilometri ai lotului pe care nu se lucra. Acum am făcut expropriere și în termenul legal de 30 de zile vom putea da autorizația de construire.
Lotul 2, de la Balș la Slatina (40 de km) e în construcție. E un construcotr român (UMB Spedition și alte firme ale lui Dorinel Umbrărescu - n.red.) și lucrările se vor finaliza la sfârșitul acestui an.
Pe Lotul 3 (31,75 km, de la Valea Mare la Colonești – n.red.) am dat autorizație de construire săptămâna trecută. E același contructor de pe lotul 2.
Deci pe 80 % din lungime se lucrează.
Pentru Lotul 4 am desemnat căștigătorul – același de pe loturile 2 și 3. S-au introdus niște contestații. Așteptăm soluționarea lor ca să putem semna contractul”, a precizat Cătălin Drulă.
A două măsură din ”Pachetul Oltenia”: miercuri dimineață, Compania Națională de Administrare a Infrastruturii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic pentru Drumul Expres Craiova- Târgu Jiu.
”Al treilea proiect e Centura Municipiului Târgu Jiu. Lucrările au început în 2014 și e la stadiu de betoane abandonate. S-a reziliat în 2018, deși nu se mai lucra din 2017.
S-au reluat lucrările și la anul vor fi gata.
A patra măsură: Drumul Rapid Craiova – Filiași – Drobeta - Băile Herculane – Caransebeș – Lugoj (se lucrează la documentație – n.red.). Va fi autostradă sau sau drum expres, în funcție de rezultatele analizei tehnice multicriteriale.
Dar este o legătură importantă peste Carpați de care avem nevoie.
Al 5-a proiect rutier e Centura Craiova – Sud. Pentru ea s-a lansat licitație pe 19 februarie, iar la finalul acestei luni vom avea și proiectele depuse. Va avea 10 km.
Și a 6-a măsură vizează Defileul Jiului: acum 3 săptămâni au început lucrările pentru construcția unui pod nou peste Jiu și a unei parcări în apropiere mânăstirii Lainici”, a mai spus Cătălin Drulă.
Trenul va circula mai repede între București și Craiova
Ministrul Cătălin Drulă a menționat că CFR SA - care gestionează calea ferată - să rezolve restricțiile de viteză între Bucureși și Craiova.
”Un tren de persoane face 3 ore și jumătate acum, de unde în anii 80 făcea 2 ore. Și asta nu mai poate continua. Și-au asumat că vor reduce cel puțin 40 de minute din acest timp (în acest an, și vor continua să reducă din timp, în 2022 - n.red.).
Iar mai departe, de la Craiova la Caransebeș, să finalizăm SF pe coridor european, reconstrucție tuneluri, al doilea fir”, a precizat Drulă.
Citește și:
Aproape tot Drumul Expres Craiova-Pitești va fi construit de firmele familiei Umbrărescu