Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, trage un semnal de alarmă privind o posibilă modificare a punctului de consultaţie, de la 1 iulie, ceea ce ar putea duce la probleme mari în activitate.
Dacă Ministerul de Finanţe nu găseşte bani, medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea, spune el.
”Se pare că situaţia nu este roz. În 18 ianuarie, când am avut negocierile cu CNAS, s-a convenit o menţinere a valorii punctului până la data de 1 iulie, numai că această menţinere a punctului până la 1 iulie s-a făcut prin rostogolirea banilor din bugetele trimestrelor 3 şi 4, urmând ca de la 1 iulie să se facă o nouă socoteală şi se va ajunge la o nouă valoare a punctului”, a declarat medicul Cosmin Alexandrescu, miercuri seară, la Medika TV.
Potrivit lui, punctul de consultaţie se va prăbuşi, dacă Ministerul de Finanţe nu găseşte bani.
”Problema este că dacă Ministerul de Finanţe nu va reuşi să găsească sumele necesare pentru a acoperi deficitul actual din semestrul al doilea al anului, punctul se va prăbuşi. Iar dacă se va întâmpla acest lucru, probabil că vom fi obligaţi să oprim activitatea. Nu se va mai putea susţine”, adaugă Alexandrescu.
"Nu avem cum să supravieţuim"
Medicul consideră că în acest moment situaţia este gravă, mai ales că toate costurile au crescut.
”Situaţia este foarte gravă în acest moment pentru că, pentru un medic specialist sau primar, mă refer la gradul profesional, din ambulatoriul de specialitate, dacă este la începutul carierei sau dacă lucrează într-o localitate cu populaţie mai mică, deci dacă nu are cum să îşi facă maximum de puncte posibil, este în momentul de faţă în situaţia de a aduce bani de acasă. Aceasta în condiţiile în care toate au crescut din punct de vedere al costurilor. Au crescut costurile, a crescut inflaţia, au crescut preţurile.
Nu se mai poate susţine activitatea unui cabinet, în aceste condiţii. Să nu uităm, medicii specialişti nu lucrează doar cu creionul, marea majoritate a lor au nevoie de aparatură. Aparatura costă, consumabilele costă. Din ce? Nu avem cum să supravieţuim”, a mai spus Alexandrescu, care a adăugat că este într-un permanent dialog cu reprezentanţii CNAS pe această temă.
Sistemul e conceput pe bază de cantitate
Medicul Cristian Diaconu, membru în Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator, a atras atenţia că punctul de consultaţie este de doar 4,5 lei, iar un medic începător sau cu mai puţini pacienţi poate încasa de la CNAS până la 12.000 de lei, bani cu care trebuie să achite o mulţime de facturi, utilităţi, consumabile, dar să asigure şi salariul unei asistente şi chiar al său. În final, ajunge să aducă bani de acasă.
”Noi lucrăm cu Casa Naţională, facem consultaţii cu aparatură medicală. Fiecare din acestea are stabilit prin norme un număr de puncte care nu s-au mai schimbat ca valoare în ultimii 10-12 ani.
O consultaţie are 10,8 puncte pentru adultul standard, până în 60 de ani, ceva mai mult pentru vârstnici, peste 60 de ani. E ceva mai mult şi la specialităţile chirurgicale cum ar fi oftalmologie, ortopedie. Dar să luăm pacientul standard de 10,8 puncte, înmulţit cu 4,5 lei, înseamnă 55 de lei, cam atâta este o consultaţie, în timp ce în sectorul privat se lucrează cu sume între 250-500 de lei. Am auzit şi de cazuri extreme cu 1.000 de lei consultaţia.
E clar că la noi sistemul e conceput pe bază de cantitate. Deci trebuie consultaţi cât mai mulţi pacienţi ca să acumulezi cât mai multe puncte”, a precizat dr. Cristian Diaconu, tot la Medika TV.
Un medic începător aduce bani de acasă
Potrivit lui Diaconu, un medic începător încasează de la CNAS 10.000 - 12.000 de lei lunar.
”Un medic mai la început de drum cu o pacientură mai redusă poate să facă frecvent 2.000 - 2.500 de puncte, deci să încaseze lunar de la Casă 10.000 - 12.000 de lei. O asistentă care are jumătate de normă trebuie şi ea plătită cu 1.500 - 3.000 lei net, plus dările la stat, mai trebuie plătită o contabilă, o femeie de serviciu, utilităţile cabinetului, diverse obligaţii impuse de stat gen contractul de deşeuri normale, de deşeuri medicale că sunt diferite, contracte de service a aparaturii medicale, apoi trebuie să ai un calculator, o imprimantă, tonner, hârtie, cearşaf pentru pat de unică folosinţă. Deci acei 10.000 de lei îi poate uşor cheltui pe toţi si ajung să aducă bani de acasă.
Câştigul net al medicului este acel venit de la CNAS plus eventuale prestaţii cu cash, dacă sunt neasiguraţi, dar sunt puţine încasări cu cash când lucrez cu CNAS, minus toate aceste cheltuieli şi ce rămâne e venitul net al medicului.
Am uitat să zic, mai trebuie să plătească şi impozitul pe profit care diferă şi contribuţia la pensie şi la sănătate la care Guvernul tocmai a mărit pragul acela”, a spus Diaconu.