Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, atrage atenţia asupra unui aspect pe care l-a observat, mai ales după încheierea oficială a pandemiei: mulţi oameni renunţă la măsurile de prevenţie, în mod deosebit la măsurile banale de igienă, precum spălatul pe mâini.
În plus, tot mai mulţi copii ajung la spital cu rujeolă, nefiind vaccinaţi împotriva acestei boli.
"În afară de Covid, există multe alte boli şi e bine să avem un elementar respect faţă de cei din jur şi să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm, să tuşim în batistă de hârtie pe care după aceea o aruncăm într-un loc clar, să nu tuşim cu gura deschisă către toţi ceilalţi din jur, sau să tuşim în palme şi după aia să punem mâna pe bara de metrou, o păstrare a responsabilităţii din acest punct de vedere ar fi ideală.
Am auzit ceva de genul ”Păi şi cât timp ne mai spălăm pe mâini?”. Totdeauna ne vom spăla pe mâini, pentru că aşa este normal, dacă vrem să nu ne îmbolnăvim şi să nu-i îmbolnăvim şi pe cei din jur”, a spus medicul.
Epidemiile de rujeolă s-ar putea repeta
În plus, îngrijorarea medicilor provine mai degrabă din faptul că tot mai mulţi copii ajung la spital cu rujeolă, nefiind vaccinaţi împotriva acestei boli.
Epidemiile de rujeolă cu care România s-a mai confruntat s-ar putea repeta, mai ales în contextul în care rata vaccinării este scăzută în acest moment.
Dr. Florescu spune că vaccinarea poate fi reluată la medicul de familie, chiar dacă perioada în care aceasta trebuia făcută a trecut, lucru valabil şi în cazul altor afecţiuni.
“Problema noastră este că, apropos şi de noua strategie de vaccinare care este în transparenţă, tot există acei copii cu rujeolă care tind să se acumuleze aşa, uşor-uşor, ca număr şi după experienţa anilor anteriori, când România a fost implicată în epidemiile de rujeolă, înainte de Covid, după cum ştim cu toţii, lucrul ăsta se poate repeta, în condiţiile în care nivelul acoperirii vaccinale este insuficient din acest punct de vedere.
Aşa că ne e frică şi de o eventuală creştere a numărului cazurilor de rujeolă la copii şi, în general, a bolilor vaccinabile la copii pentru că acolo e problema.
(...) Evident că un copil cu rujeolă va ajunge în atenţia medicului şi de acolo vom vedea mai departe, dar, repet este bine ca împotriva acestor boli perfect vaccinabile cum este rujeola, tusea convulsivă, poliomielita, şi aşa mai departe, boli care nu au soluţie terapeutică, nu au soluţie direct, doar tratamente de susţinere şi aşa mai departe, e bine ca familia să se adreseze medicului de familie şi să recupereze aceste vaccinuri pe care copilul nu le-a făcut până atunci, este foarte important, dincolo de Covid-ul care circulă acum şi care nu este înspăimântător, aceste boli pot avea însă nişte complicaţii absolut îngrozitoare, cam la 20-30% dintre ei şi nu vrem să vedem aşa ceva.
De aceea, este recomandată reluarea vaccinării, dacă aceasta s-a întrerupt, apelarea la vaccinare, dacă aceasta nu s-a făcut niciodată şi în mod expres legătura cu medicul de familie care face acest tip de vaccinare la copii”, a explicat dr. Simin Aysel Florescu.