Mădălina Ilie, fondatoarea Manna Foods Solutions: Cu ajutorul tehnologiei, alimentele dintr-o farfurie pot fi concentrate în 5 tablete. Vom învăța să mâncăm și altfel

Mădălina Ilie, fondatoarea Manna Foods Solutions: Cu ajutorul tehnologiei, alimentele dintr-o farfurie pot fi concentrate în 5 tablete. Vom învăța să mâncăm și altfel

Noile tehnologii au puterea să transforme, în anii care vin, până și modul în care mâncăm. Locul unora alimente apetisante din farfurie ar putea fi luat de tablete. Mai sănătoase, mai sățioase și mai ușor de mâncat.

În plus, ar putea apărea în curând, alimentele tipărite în format 3D, disponibile la o apăsare de buton.

Despre aceste tendințe și despre tehnologiile care le pot face posibile în România am vorbit, la Digital Shift, cu Mădălina Ilie, fondatoarea Manna Foods.

E un start-up de food-tech din țara noastră, care a creat ODA - un nou model de tablete alimentare aflate în faza de prototip - și care lucrează la Reebo, primul automat care va livra sendvișuri și prăjituri imprimate.

Mai jos puteți asculta integral interviul de podcast realizat de Gabriel Kolbay cu fondatoarea Manna Foods, Mădălina Ilie.

Iată câteva dintre principalele declarații ale Mădălinei Ilie la Digital Shift.

Când și cum a luat naștere Manna Foods (de la min 01:05):

„Am fondat Manna Foods Solutions în anul 2018.

La început a fost totul despre miere. Am încercat să uscăm miere, astfel încât să o transformăm în tabletă. Și să fie utilizată pentru îndulcirea cafelei, a ceaiurilor sau pentru a o putea lua cu tine la munte sau în orice zonă izolată, astfel încât să consumi mierea ușor, fără a te mai murdărești pe mâini. E ideală și pentru copii.

ADVERTISING

Am reușit să facem acest proces tehnologic prin care am uscat miere, am transformat-o în tablete, după care am încercat să combinăm diverse alte ingrediente, precum oleaginoasele (semințe – n.red.) cu mierea.

Am făcut alte tablete de miere combinate cu alte ingrediente. Extrem de gustoase, de bune și de apreciate de copii.

Și după aceea am extins această tehnologie pe alte ingrediente alimentare - carne, legume, fructe combinate, bineînțeles cu condimente ș.a.m.d.

Și de aici, practic, au luat naștere aceste două proiecte: Reebo și ODA, care vin cu un un concept inovator alimentar”.

Ce sunt tabletele ODA? (de la min 02:30):

„Ne-am gândit cum să numim acest proiect de mâncare tabletată, să ne raportăm așa simplu la el ușor de pronunțat în toate limbile pământului. Și ne-a venit în minte ODĂ. Și apoi ODA. Și așa a luat naștere acest nume (...)

Obținem tabletele printr-un proces tehnologic de deshidratare, uscare și gătire a mâncărurilor.

Practic este friptura, așa cum o știm noi, dar în formă de tabletă, deoarece în spatele acestor tablete alimentare este o tehnologie care implică deshidratarea ingredientelor, implică procesul de măcinare (...) și apoi tabletare. Nu este nevoie de niciun aditiv, de niciun conservant. Ar fi adăugat doar materia primă naturală, ingrediente cum ar fi carne, legume de diverse feluri, de la mazăre, cartof, linte (...)

ADVERTISING

Noi suntem în fază de prototip I.

Am reușit, practic, de la idee, să creăm acest model pe care să-l putem arăta.

Am creat 6-7 meniuri, printre care și unul vegetarian.

Am făcut meniuri din carne de: vită, porc, pui și pește. Pe parte vegetariană, am folosit diverse legume și condimente, iar pe parte de dulciuri, unde am folosit fructe, foarte multe pudre proteice și am am reușit să facem cafea, tabletată și inka (cafea din cereale – n.red.) tabletată.

6 reprezintă meniu principal, 2 dulciuri și 2 sunt cafea și inka.

ODA
Cum arată o tabletă ODA, ambalată individual. În background, cutii cu meniuri ODA. Foto: Manna Foods Solutions

Am creat aceste meniuri experimental, în niște cutiuțe relativ mici. În fiecare cutiuță sunt 10 tablete.

Aceste 10 tablete le poți consuma în timpul zilei, oricând simți senzație de foame.

Sau depinde de utilizarea lor, dacă vorbim de situații de urgență sau hrană medicală. Pentru că le putem personaliza”.

Pot câteva tablete să înlocuiască o masă? (de la min 05:43):

„Dacă-ți este foarte foame, posibil să mănânci toate cele 10 tablete o dată, inclusiv cafeaua ca și băutură.

Dar dacă nu, poți lua două tablete și acest lucru îți poate combate senzația de foame până când ajungi la o masă normală.

ADVERTISING

Prin procesul de uscare a ingredientelor, gustul este mult mai intens, iar proprietățile rămân aceleași.

De exemplu, dacă reușim să deshidratăm un kilogram de carne de porc, din care rămân circa 240 g de produs brut (deoarece se elimină apa), putem să facem tablete de 5,5 grame. Ele au 20 de kilocalorii. Dar senzația de sațietate nu e ca atunci când ai mușcat dintr-un ou și din acea bucată de aliment organismul tău câștigă 20 de kilocalorii. Aici, senzația de sațietate e mult mai mare pentru că în tabletă rămâne partea consistentă a alimentului. Plus că metabolizarea se face lent, se face bine din punct de vedere al sănătății, al efortului stomacal.

Și putem să spunem că aceste 6 tablete dintr-o cutie, meniul care are undeva la 100 de kilocalorii are puterea, cel puțin la mine, să înlocuiască o masă principală, dar depinde și de gradul de activitate din ziua respectivă și de nivelul de stres”.

ODA pentru situații de urgență (de la min 08:08)

„Când zic situații de urgență mă refer la cutremure sau alte dezastre naturale, când accesul la mâncare este foarte dificil (...) De regulă, la fața locului mai întâi ajunge apa și apoi hrana.

Avantajul tabelelor este că poți să le pui oriunde. În orice mediu. Nu știu, sub apă, la orice temperatură. Le lași în acel spațiu foarte mulți ani, dacă este nevoie. Pentru că nu ai nevoie de temperaturi controlate. Nu ai nevoie de frigidere sau aparate de aer condiționat. Și nici nu îți trebuie aragaz ca să le găsești. Nu ai nevoie de acces la electricitate sau gaze ca să le poți consuma”.

Ce este Reebo și de ce este va fi unic (min 26:31)

„Este un concept inovativ, unic pe piața internațională a imprimantelor alimentare 3D, pentru că este primul sistem vending machine, care poate fi amplasat oriunde.

Reebo este în fază de incubator. Este foarte la început din prisma tehnologiei imprimării alimentare 3D.

Înseamnă că mai sunt câțiva ani de cercetare în urma cărora să putem spune că am atins apogeul în materie de imprimare alimentare 3D. (...)

Manna-Foods

În principiu, orice imprimantă alimentară are un sistem de tuburi pline cu diverse feluri de pastă comestibilă, pe care o imprimă după un model 3D prestabilit. De ce e greu să obții alimentele apetisante, similare cu cele create de natură (de la min 27:50):

„Multe componente sunt dificile.

Dar aș spune acum - în urma experienței pe imprimare alimentară 3D acumulate - că cel mai dificil este partea de cartușe alimentare.

Adică rețetele. Pentru că este vorba de densitate și de comportament al acestor creme din tuburi atunci când ele trec prin duze și se depun pe un blat, pe o felie de pâine, pe partea care susține cremă, practic.

Așa vor fi și prăjitura și sendvișul Reebo: un blat pe care se va imprima crema. (...)

Îți personalizezi sendvișul din ecranul meniu și în circa 2 minute ți se servește acest sendviș gata de consum. Nu mai e nevoie de gătire. Ceea ce e inovativ în imprimarea alimentară 3D.

Acum, imprimantele alimentare 3D de pe piață creează niște forme. Depunerea este relativ lentă și aluaturile rezultate necesită apoi gătire la cuptor. Sunt niște pași cărora noi le-am spus chip pe parte de Reebo”.

De cât timp și de câți bani mai are nevoie Manna Foods Solutions pentru a scoate Reebo pe piață dar și care sunt caracteristicile tehnice care l-ar putea plasa în topul celor mai performante imprimante alimentare inventate până acum aflați ascultând integral interviul de podcast realizat de Gabriel Kolbay cu fondatoarea Manna Foods, Mădălina Ilie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇