În comuna Hărman (Brașov) oamenii s-au apucat să strângă semnături împotriva traseului autostrăzii Brașov-Bacău, despre care nu au informații exacte, iar după ce s-a dus zvonul că aproximativ 50 de case vor fi dărâmate din cauza lucrărilor, au cerut intervenția primarului și a Prefecturii.
Prin urmare, primarul comunei, Onoriu Velican, a organizat sâmbătă o întâlnire cu locuitorii satului Podu Oltului, care i-au cerut să li se alăture prin propria semnătură, relatează Bună ziua, Brașov.
„Au apărut tot felul de informaţii şi memorii. Cred că temerilor oamenilor ar trebui să le răspundă instituţiile abilitate, motiv pentru care am solicitat Prefecturii să organizeze o discuţie cu toţi factorii, cum sunt, de exemplu, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, arhitectul şef al judeţului Braşov, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Primăria Hărman.
De asemenea, în timpul discuţiilor de sâmbătă, am convenit cu locuitorii ca la această întâlnire să participe şi unul sau doi reprezentanţi ai cetăţenilor, urmând ca ei să îi propună pe cei care îi vor reprezenta”, a declarat primarul după dezbaterile de sâmbătă, la care au participat zeci de localnici.
Conform sursei citate, edilul a precizat că la întâlnirea de la Prefectura Brașov ar putea să fie invitați și reprezentanți ai celorlalte primării pe traseul autostrăzii, așa cum apar ele în varianta actuală a CNAIR: Hălchiu – Braşov – Bod – Sânpetru – Ilieni – Chichiş – Ozun – Breţcu – Oituz - Hârja – Poiana Sărată – Bacău.
Care sunt îngrijorările oamenilor
Unul dintre cei care au inițiat campania de strângere de semnături împotriva actualului traseu al autostrazii a declarat la întâlnirea de sâmbătă că a cerut mai multe explicații autorităților decidente, moment în care primarul Velican a invocat confidențialitatea unor informații.
”Ni s-a cerut un punct de vedere de către CNAIR. Consiliul Judeţean Braşov ne-a cerut un aviz necesar eliberării certificatului de urbanism pentru întocmirea Studiului de fezabilitate. Sunt două lucruri diferite. Am convocat Consiliul Local, au semnat că toată informaţia consultată de ei este confidenţială, pentru că aşa prevede legea. Am discutat cu ei în momentul în care ni s-a cerut punctul de vedere”, a declarat primarul Onoriu Velican.
De altfel, unul dintre consilierii locali a spus că la ședința de consiliu local pe plicul în care se afla documentația scria ”confidențal”, dar au existau mai multe variante de traseu.
Localnicii prezenți la întâlnire s-au arătat nemulțumiți de această lipsă de informații și chiar îngrijorați de faptul că digul de apărare al răului Olt ar putea fi distrus. Ei au reclamat și faptul că vibrațiile din timpul lucrărilor la autostradă le-ar putea afecta casele.
Oamenii i-au propus primarului să semneze și el petiția, dar edilul a refuzat explicând „eu nu pot să semnez o petiţie în care se scrie că dărâmă 50 de case, că se distruge digul Oltului, pentru că nu am această informaţie”.
”Noi nu vrem să avem autostradă, că este aici, că este mai în stânga, că este mai în dreapta”, a spus unul dintre localnici, iar un alt participant la discuții a completat „Noi ne dorim autostradă, dar nu aici”.