Fundația Ștefan Câlția anunță deschis apelul de înscrieri pentru programul internațional de rezidență Șona AIR (Artists in Residence) din 2025

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Sona_Call_1200x900

Fundația Ștefan Câlția lansează apelul de înscrieri pentru programul internațional de rezidență Șona AIR din 2025. Acesta se adresează artiștilor și cercetătorilor din diverse domenii culturale, oferindu-le oportunitatea de a dezvolta proiecte creative într-un cadru idilic, situat în satul Șona, județul Brașov. De asemenea, anunță participarea artistelor Alina Manolache, cineastă cunoscută pentru filmele sale la granița dintre documentar și cinema experimental, și Nicoleta Moise, scriitoare și jurnalistă, la ediția din această toamnă a rezidenței, care va avea loc în lunile octombrie și decembrie.

Casa-Albastra-din-Sona_2

Proiect co-finanțat de AFCN, programul de rezidențe Șona AIR se desfășoară anual pe parcursul a 8-11 săptămâni, în două ediții: primăvara (ianuarie – aprilie) și toamna (septembrie – noiembrie). Participanții selectați, câte doi pentru fiecare ediție, vor locui și vor lucra în Casa Albastră, un spațiu restaurat în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția, ideal pentru explorarea creativă. Programul oferă resurse financiare și logistice, susținând dezvoltarea proiectelor personale fără presiunea de a produce rezultate imediate.

ADVERTISING

Rezidenții beneficiază de un mediu stimulant, care încurajează colaborarea și interdisciplinaritatea, facilitând interacțiuni între artiști din diverse domenii. Programul se adresează artiștilor și cercetătorilor cu practici variate, atât din România, cât și internaționali. Rezidența vizează proiecte care sunt în derulare sau se află în faza de cercetare, fără o legătură directă cu satul Șona. De asemenea, programul este deschis designerilor, arhitecților, scriitorilor, teoreticienilor și curatorilor, precum și practicienilor care lucrează cu artele spectacolului, cu sunetul și cu filmul.

Această experiență contribuie la crearea unei comunități culturale active, în care dialogul între artă și public este promovat prin organizarea de activități publice. Cu peisaje pitorești și o atmosferă calmă, satul Șona devine un refugiu ideal pentru artiști, oferind stimuli pentru reflecție și experimentare.

ADVERTISING

Detalii suplimentare despre cerințele de aplicare și instrucțiuni sunt disponibile pe website: sona-air.com/open-call. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 octombrie 2024.

rsz_casa_albastra_din_sona_3

„Rezidența Șona AIR își propune să creeze un mediu favorabil pentru cercetare și creație, unde artiștii pot lucra într-o atmosferă calmă, departe de agitația cotidiană. Acest cadru le permite să se concentreze asupra proiectelor proprii, explorând idei fără distrageri. Încă dinainte de prima rezidență, am început o cercetare a bunelor practici din cadrul proiectelor de rezidențe artistice, prin interviuri cu profesioniști din cultură și organizatori de rezidențe. Aceste discuții contribuie la conturarea unui program care să răspundă cât mai bine cerințelor și nevoilor artiștilor participanți. Suntem, de asemenea, încântați să lansăm un open-call internațional pentru rezidențele din 2025, invitând creativi din întreaga lume să participe la aceast proiect.” - Monica Dănilă, coordonatoarea programului de rezidențe Șona AIR.

ADVERTISING

Alina Manolache, cineastă, autoare a unor filme la granița dintre documentar și cinema experimental, și Nicoleta Moise, scriitoare și jurnalistă, a cărei practică de lucru combină arhive, video și text pentru a face vizibile povești sau evenimente mai puțin cunoscute, sunt rezidentele ediției din această toamnă, care a început în octombrie și se va încheia în luna decembrie.

Alina Manolache va dezvolta proiectul „Glosar de legături inexplicabile cu o țară foarte îndepărtată”, axat pe analiza relației sale cu Japonia, în timp ce Nicoleta Moise va explora impactul experiențelor sale în rezidențele artistice asupra practicii sale creative, finalizând un eseu și realizând o cercetare despre intersecția dintre artă și jurnalism.

Șona AIR (Artists in Residence) este un program-pilot de rezidențe inițiat de Fundația Ștefan Câlția care susține interdisciplinaritatea și colaborarea și care și-a propus să integreze în mod organic noi modele culturale în zona rurală, încurajând interacțiunea dintre rezidenții și contextul local, facilitând comunicarea cu sătenii, dar și cu împrejurimile.

Fundația Ștefan Câlția a fost constituită în anul 2016 și are ca scop promovarea proiectelor de substanță din cultura vizuală, sprijinirea dezvoltării organizaționale și dezvoltarea sustenabilității proiectelor în care se implică. Activitatea Fundației s-a concretizat și în jurul unui interes crescut pentru îngrijirea și valorificarea patrimoniului operei lui Ștefan Câlția, acțiuni sociale și de conservare legate de satul Șona în principal, dar și de sudul Transilvaniei în secundar.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Acest program este realizat de Fundația Ștefan Câlția împreună cu Fundația Globalworth, susținători dedicați, oameni pasionați de artă și creativitate.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Brașov FM, Adevărul de weekend, Elle, Propagarta, Curatorial, IQads, Zile și Nopți