Fitch a confirmat ratingul Bucureștiului: „BBB minus”, cu perspectivă negativă

Fitch a confirmat ratingul Bucureștiului: „BBB minus”, cu perspectivă negativă

Agenția internațională Fitch a confirmat ratingul municipiului București la „BBB minus”, cu perspectivă negativă pentru datoria pe termen lung în valută şi în monedă locală.

Totodată, Fitch a evaluat profilul individual de creditare (standalone credite Profilae – SCP) al Bucureștiului, cu ”BBB plus”, potrivit unui comunicat al agenției. Mai exact, agenția a estimat că orașul are surse stabile de venit „cu prespective de creștere odată cu PIB”.

Circa 80% din veniturile operaționale ale orașului, din 2020, au provenit din impozitul pe venit, în timp ce impozitele și taxele locale, având o natură mai volatilă, au reprezentat doar 13%.

ADVERTISING

Fitch mai notează și că, în ultimii ani, au crescut veniturile pe care Bucureștiul le obține din impozitarea bunurilor imobiliare, pe fondul îmbunătățirii evaluărilor imobiliare.

De asemenea, au o traiectorie stabilă veniturile din impozite și impuneri, în urma îmbunătățirii infrastructurii IT, care a permis o creștere a colectării.

Bucureștiul, susțin specialiștii agenției Fitch, are o capacitate demonstrată deja de a-și majora veniturile, chiar și în perioade în care creșterea economică la nivel național se temperează.

ADVERTISING

Dar, în comparație cu alte orașe analizate (pe care Fitch nu le numește în comunicat -n.red.) capacitatea Bucureștiului de a genera venituri suplimentare în cazul unei încetiniri a activității economice este „mai slabă”.

Agenția Fitch se așteaptă ca Bucureștiul să aibă în continuare cheltuieli mari de capital (cu achiziția de bunuri de folosință îndelungată care duc la dezvoltare pe termen lung – n.red.), în perioada 2021 – 2023.

Printre riscurile pentru București se află și faptul că administrația a emis deja de 3 ori obligațiuni, care vor ajunge la maturitate (adică ar trebui plătite) în anii 2022, 2025 și 2028.

ADVERTISING

De asemenea, în aprilie 2020, Bucureștiul a luat un credit de 555 de milioane de lei pentru a refinanța o emisiune de obligațiuni care ajunsese la termen. Banii ar trebui dați înapoi până în 2023.

Cu alte cuvinte, ratingul Bucureștiul, în sine, nu este neapărat foarte îngrijorător, potrivit Fitch.

Perspectiva negativă o reflectă pe cea a României, pe care Fitch a stabilit-o în urmă cu o lună.

Potrivit agenției, principalele probleme ale țării nostre țin de incapacitatea de a soluționa dezechilibrele bugetare asupra finațelor publice care au apărut în contextul pandemiei și crizei de prețuri la energie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇