Cum au ajuns femei din toate colțurile lumii să lucreze la ii românești

Cum au ajuns femei din toate colțurile lumii să lucreze la ii românești
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ia tradițională românească, cu ornamentele și simbolurile ei străvechi, intersectează oceane și continente.

Femei din toate colțurile lumii descoperă semnificațiile profunde ale motivelor românești, punându-le pe pânze fine doar cu un ac, câteva fire de ață și îndemânare.

Totul a început când Stela Moldovanu din Chișinău a decis că farmecul iei trebuie popularizat, că mai mulți oameni trebuie să învețe să brodeze, să-și coase singuri propria ie.

Astfel, în 2018, a apărut comunitatea „MăiestrIA” și clubul „Măiestria în acțiune”, iar oameni din diferite colțuri ale lumii au început să brodeze.

Îndeletnicirea a prins viață după o expoziție de ii, care a stârnit un interes neașteptat.

Oameni care nu s-ar fi gândit vreodată să coasă au început să fie atrași de acest meșteșug. Împreună cu câteva prietene, Stela a creat un grup de femei pasionate de cusut.

În paralel, a participat, în România, la un proiect de reconstituire a unor ii vechi din muzeele țării. Așa i-a venit ideea să creeze un grup în Chișinău. Se întâlneau și își împărtășeau experiențele. Apoi, a început să promoveze inițiativa prin rețelele sociale, iar, treptat, a adunat aproximativ 100 de femei.

La cursurile de cusut au acces persoane din peste 25 de țări

Doar că a venit pandemia. Stela nu credea că este posibil să predea online un meșteșug atât de migălos. Fiecare detaliu trebuie explicat cu acul în mână. Totuși, a reușit.

Trecerea instruirii pe online i-a extins comunitatea la nivel internațional. Astăzi, cursurile de cusut sunt accesate de persoane din mai bine de 25 de țări. Printr-un program de mentorat care durează un an, participantele sunt ghidate pas cu pas cum să-și croiască propria ie.

Lecțiile se desfășoară pe o platformă de curs, cu tutoriale video detaliate, întâlniri săptămânale pe Zoom și un grup de lucru pe Facebook. Fiecare participantă lucrează cu un mentor. În prezent sunt șapte mentori - foste cursante, devenite, la rândul lor, ghizi pentru alte femei.

Cursul și comunitatea Stelei Moldovanu sunt unice în lume.

Stela Moldovanu
Foto: Facebook/Stela Moldovanu

Nu există ceva similar nici în România, nici în alte țări

„În România, tradiția de a îmbrăca o ie la sărbători este mai dezvoltată, pentru că au rămas de la strămoși. În Republica Moldova, din păcate, astfel de moșteniri sunt rare.

75% dintre femeile care lucrează cu mine sunt din România, nu din Republica Moldova. Asta ne arată că, indiferent de regiune, femeile simt nevoia de a se reconecta cu tradițiile.

Ceea ce promovez nu este doar obținerea unei ii sau purtarea ei la sărbători. Eu pun accent pe procesul în sine – un parcurs ce te face să te descoperi, o formă de terapie prin artă.

Iar rezultatele sunt uimitoare: femei care își recapătă încrederea, care își descoperă pasiuni noi și care, uneori, spun că această experiență le-a schimbat viața”, ne-a spus Stela Moldovanu.

„Atelierul” ei este acasă. În fiecare cameră are câte un cuier plin cu ii, bundițe, cămăși bărbătești, brâuri și alte piese tradiționale. Unele sunt cusute de ea, altele adunate de-a lungul anilor. O adevărată colecționară de comori populare.

În fiecare dimineață, Stela Moldovanu întâmpină răsăritul cu acul și ața în mână, așezată în fotoliul de lângă geam, cu o lampă aprinsă alături.

Îi place să coasă la primul cântat al cocoșilor, în liniștea deplină a casei. E un moment doar al ei, al gândurilor ei și al ornamentelor abstracte care prind viață pe pânza.

Lângă patul voluminos din dormitor și-a amenajat biroul, unde lucrează cea mai mare parte a zilei. Pe masă sunt împrăștiate foi cu diverse schițe, simboluri, semne și cărți despre broderie. La picioarele biroului, câteva teancuri de cărți.

Dintre toate simbolurile unei ii autentice românești, cel mai mult îi place să coasă stele. Și nu pentru că o cheamă Stela, spune ea, ci pentru că acestea simbolizează legătura cu cerul, fiind un fel de călăuză spirituală.

Înconjurată de lămpi aprinse, Stela Moldovanu discută zilnic cu pasionatele de broderie din toată lumea.

O sursă de putere și energie

„Cei care se alătură programului au între 20 și 40 de ani. Lucrez cu femei din întreaga lume – Australia, Statele Unite, Canada, Coreea – și fiecare dintre ele simte că face parte din ceva special. Recent, ni s-au alăturat și două americance – una e admiratoare a culturii românești, iar cealaltă e urmașa unor români care au emigrat în 1917.

Le ofer acestor participante nu doar lecții, ci și un spațiu de creștere, un loc unde sunt înțelese și încurajate”, spune Stela Moldovanu.

Niciun participant nu este dispus să-și vândă creațiile, precizează ea. E vorba mai degrabă de un proces meditativ, terapeutic, decât de extragere a unor beneficii financiare.

„Cum să vând ceva ce conține o bucățică din sufletul meu, la care am lucrat cu atâtea emoții și trăiri?”, se întreabă Stela.

Potrivit ei, fiecare ie creată în cadrul proiectului „MăiestrIA” este o moștenire lăsată generațiilor viitoare sau un posibil exponat de muzeu în viitor, nicidecum un obiect de vânzare.

O ie este ca un jurnal intim al emoțiilor

„Fiecare ie este o creație personală, un jurnal intim al emoțiilor și trăirilor celui care o coase. O astfel de piesă s-ar vinde cu cel puțin 1.000 de euro. Este puțin, având în vedere munca depusă. Dacă împărțim, ar fi doar 100 de euro pe lună, ceea ce este foarte puțin”, explică Stela.

Multe femei spun că, după ce au început să coasă în cadrul programului de mentorat, nu mai au nevoie de psihoterapie, că nu-și mai amintesc când ultima dată au fost depresive sau anxioase.

Stela spune că femeile au descoperit în acest proces de creare a iei o sursă de energie. Această ocupație le oferă un echilibru emoțional într-o lume agitată, fiind o formă de terapie ocupațională asemănătoare cu coacerea pâinii sau grădinăritul.

Se întâmplă ca, în virtutea activităților cotidiene, unele participante să renunțe temporar la cusut, dar majoritatea revin pentru a-și finaliza iile.

Deși cusutul este considerat mai degrabă o ocupație pentru femei, în comunitate există și câțiva bărbați. Aceștia preferă să nu se expună însă public.

Visul Stelei Moldovan este să aibă un spațiu fizic dedicat acestor întâlniri – un loc cu lumină perfectă pentru cusut, cu scaune comode, unde să lucreze împreună cu alți pasionați de broderie, exact ca la șezătorile de altădată.

Violeta Colesnic


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇