Cel mai recent Eurobarometru, publicat vineri, arată cel mai ridicat nivel de încredere în Uniunea Europeană (UE) din ultimii 17 ani. Sondajul evidențiază, de asemenea, o viziune mai optimistă a europenilor asupra viitorului, aceștia dorindu-și o Uniune mai puternică și mai independentă, mai ales în fața provocărilor globale actuale.
Încrederea în UE, la cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani
51% dintre europeni tind să aibă încredere în UE, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat din 2007. La nivelul țării noastre, procentul este de 56% dintre cei intervievați.
La nivelul întregului bloc comunitar, îcrederea în UE este cea mai mare în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani (59%). De asemenea, 51% dintre europeni declară că au încredere în Comisia Europeană, marcând un alt record pentru ultimii 17 ani.
Aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) se simt cetățeni ai Uniunii Europene, cel mai înalt nivel din mai bine de două decenii. Mai mult, peste șase din zece cetățeni ai UE (61 % în UE, 67% în România) sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii.
- Zegrean: Mă tem că vor să meargă spre anularea turului întâi al alegerilor prezidențiale
- Vedetele îndeamnă la vot responsabil: Avem nevoie de un Parlament cu o majoritate solidă. Salvați democrația! (Video)
- Nicușor Dan: Votați ca să nu ieșim din UE și NATO! Decizia CCR e nejustificată, dar aștept
La nivel de imagine:
- 44% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre UE,
- 38% au o imagine neutră,
- 17% au o imagine negativă.
Tendințe pozitive au fost înregistrate și în majoritatea țărilor candidate la aderare. Majoritatea cetățenilor tind să aibă încredere în UE în:
- Albania (81%), Muntenegru (75%), Kosovo (70%), Georgia (58%), Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina (56% fiecare) și Moldova (52%).
- În Turcia, 42% (+4 puncte procentuale față de sondajul anterior) tind să aibă încredere în UE, iar în Serbia 38% (+2 puncte). În Marea Britanie, 38% dintre respondenți (+6 puncte) împărtășesc această opinie.
Europenii își doresc o UE mai puternică, mai independentă și mai sustenabil
Aproape șapte din zece respondenți (69%) consideră că UE dispune de suficiente resurse și instrumente pentru a apăra interesele economice ale Europei în economia globală. Tot 69% sunt de acord că Uniunea Europeană este un punct de stabilitate într-o lume marcată de incertitudini.
Conform opiniei cetățenilor europeni, securitatea și apărarea (33%) ar trebui să fie principalul domeniu de acțiune pentru UE pe termen mediu, urmate de migrație (29%), economie (28%), schimbări climatice și mediu (28%) și sănătate (27%).
În același timp, 44% dintre cetățeni consideră că asigurarea păcii și stabilității va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții lor pe termen scurt. Alte priorități sunt: securizarea aprovizionării cu alimente, sănătate și produse industriale (27%) și gestionarea migrației (27%).
Când vine vorba de măsuri specifice în sectorul verde, europenii cred că UE ar trebui să prioritizeze:
- energia regenerabilă (38%),
- investițiile în agricultură sustenabilă (31%),
- infrastructura energetică (28%) și
- tehnologiile curate (28%).
Sprijin record pentru moneda euro și optimism în creștere despre economie
Sondajul Eurobarometru a înregistrat cel mai mare sprijin de până acum pentru moneda comună, atât în UE în ansamblu (74%), cât și în zona euro (81%).
Percepția asupra economiei europene continuă să se îmbunătățească:
- 48% dintre cetățeni consideră că situația economică a UE este bună (+1 punct față de primăvara 2024),
- 43% o percep ca fiind proastă (+2 puncte).
Percepția asupra economiei europene a cunoscut o îmbunătățire constantă din toamna lui 2019, iar 49% dintre cetățeni cred că situația economică va rămâne stabilă în următoarele 12 luni.
Sprijin continuu pentru răspunsul UE la războiul din Ucraina
În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei:
- 87% dintre cetățenii europeni susțin furnizarea de ajutor umanitar pentru populația afectată de conflict,
- 71% sunt de acord cu sancțiunile economice împotriva guvernului, companiilor și indivizilor din Rusia,
- 68% sprijină ajutorul financiar acordat Ucrainei,
- șase din zece europeni aprobă acordarea statutului de țară candidată Ucrainei,
- 58% sunt de acord cu finanțarea achizițiilor și livrărilor de echipamente militare către Ucraina.
Principalele preocupări ale cetățenilor europeni
Războiul din Ucraina continuă să fie considerat cea mai importantă problemă la nivelul Uniunii (31%), urmat de imigrație (28%) și situația internațională (22%).
De asemenea, 76% dintre respondenții europeni consideră că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare pentru securitatea Uniunii Europene.
„Această ediție a Eurobarometrului subliniază sprijinul crescut pentru politicile și valorile UE și dorința cetățenilor de a vedea Uniunea Europeană mai activă pe scena globală”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial al blocului comunitar.