Empatie: Ce este și cum te influențează

Empatie: Ce este și cum te influențează

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată termenul de empatie. O persoană empatică este cea care dorește să ajute persoanele din jur aflate în dificultate, îi pasă de sentimentele oamenilor și încearcă să le înțeleagă emoțiile. Există persoane care duc lipsă de empatie sau, la polul opus, se confruntă cu un exces. Nivelul acesteia diferă de la un individ la altul, însă există metode de a dezvolta această calitate. Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă empatia, de câte tipuri este aceasta și alte informații utile, citește în continuare acest articol!

1. Empatia - definiție și ce înseamnă să fii un om empatic?

Cuvântul “empatie” vine din greaca veche și înseamnă ἐν – interior și πάθoς – suferință. Aceasta este considerată o calitate, de cele mai multe ori, și presupune împărtășirea sentimentelor fie ele de suferință ori bucurie pe care o altă ființă le exprimă verbal sau nonverbal. Empatia poate să fie considerată echivalent al compasiunii, însă nu este chiar același lucru. Prin ea experimentezi aceleași emoții cu persoana în cauză, fie ele emoții de bucurie ori tristețe, pe când dacă e vorba de compasiune sunt emoții de cele mai multe ori de grijă, dorință de a ajuta și în același timp milă. Empatie este și atunci când ai repere comune cu o persoană, iar persoana respectivă experimentează situații similare cu cele pe care tu le-ai trăit, astfel că îi înțelegi cu ușurință preocupările și emoțiile de la acel moment.

ADVERTISING

Empatia are mai multe definiții, în funcție de context. Însă, în termeni largi se referă la stări emoționale pe care le simțim atunci când o persoană apropiată, cum ar fi un prieten ori din familie se află într-o situație dificilă sau are rezultate bune. Mai exact, atunci când  emoțiile tale se potrivesc cu emoțiile celeilalte persoane pentru că îi înțelegi trăirile. La rândul ei este o emoție cu care aparent te naști, fiindcă există și persoane care nu o experimentează în relațiile sociale. Această calitate se referă la dorința de a ajuta persoana de lângă tine sau ființele aflate în dificultate, este nevoia de a-i face pe ceilalți fericiți pentru faptul că le înțelegi sentimentele sau cel puțin așa crezi.

2. Lipsa empatiei și empatia în exces – ce efecte pot avea

Persoanele empatice sunt persoane sensibile, chiar dacă mulți ascund acest lucru sub o carcasă de persoană dură. Deseori există șansa ca cel mai impunător și masiv bărbat dintr-o încăpere să fie chiar cea mai sensibilă persoană. O astfel de trăsătură implică din păcate și riscul ca sentimentele celor ce ajută să fie rănite deseori. Din acest motiv este bine ca o persoană empatică să nu se implice foarte tare emoțional, fiindcă oamenii sunt atât de diferiți și unii nu știu să întoarcă un gest de ajutor. Persoanele de acest fel se pun frecvent în pielea celuilalt, astfel că absorb energia persoanei de lângă,  fiind ea și negativă. Așadar, pe lângă probleme personale, implicându-se emoțional și în problemele altora este foarte posibil să tindă spre depresie și supraîncărcare emoțională, dacă nu există putere de caracter. Din acest motiv persoanele deosebit de empatice trebuie să fie atente în alegerea persoanelor de lângă pentru a nu avea parte de relații toxice.

ADVERTISING

Astfel de oameni preferă să stea în grupuri mici pentru a nu fi copleșite. Chiar dacă o persoană cu această trăsătură lucrează într-o corporație își va avea propriul grup din care face parte și cu care relaționează confortabil. Însă, pentru faptul că sunt mereu la dispoziția celorlalți au nevoie din când în când de câte o pauză în care să reîncarce emoțional și de ce nu și din punct de vedere al energiei. Implicarea emoțională ne consumă atât psihic, cât și fizic și din acest motiv pentru o persoană empatică este indicată o astfel de pauză pentru a nu ajunge în situația de suprasaturare cu emoții și trăiri ale celor din jur.

Un om prea empatic este în pericol de a merge spre depresie fiindcă se lasă ușor afectat de toate relele din jur și orice situație întâmpină îl încarcă emoțional până la epuizare. Din acest motiv trebuie să existe un echilibru, să cunoști când e necesar să fii indiferent și când să te apleci mai mult asupra situației unui om. Totodată, este necesar să înțelegi că un singur om nu îi poate ajuta pe toți și din acest motiv este bine să canalizezi acest sentiment al empatiei în direcția potrivită, astfel încât dacă ajuți pe cineva să o faci cu toate resursele și nu superficial. 

Empatia, bineînțeles este o virtute care aduce beneficii în viața unui om și în societate. Aceasta ajută la înțelegerea propriilor emoții și la învățarea gestionării cu ușurință a unor situații critice, fără a te simți copleșit. Înțelegând ce simte cel de lângă tine îl poți ajuta în direcția potrivită. 

Lipsa empatiei este de asemenea o problemă în ceea ce privește relaționarea cu cei din jur.  Aceasta te poate afecta în viața personală, la job sau în viața de cuplu. Un om care nu are această calitate tinde să fie răutăcios, să se contrazică frecvent pe diverse subiecte sau pur și simplu să nu înțeleagă de ce oamenii acționează într-un anumit fel în jurul lui. Este important să înțelegi că fiecare om este diferit, iar cu cât vei încerca să te pui în locul oamenilor, cu atât vei reuși să empatizezi cu aceștia. O metodă foarte bună de a dezvolta această calitate este cu ajutorul unui specialist.

ADVERTISING

Semne prin care îți poți da seama dacă suferi de lipsă de empatie:

  1. Narcisism – te consideri superior față de restul oamenilor;
  2. Egocentrism – ai tendința să vezi totul din punctul tău de vedere și să nu accepți existența altuia;
  3. Îți este indiferent felul în care alții reacționează, poți jigni cu ușurință persoane;
  4. Nu ai răbdare cu cei din jur – nu îți place să repeți lucruri și să acorzi atenție nevoilor oamenilor;
  5. Dezvolți relații superficiale – oamenii lipsiți de empatie tind să aibă probleme în relațiile amoroase;
  6. Ai încredere în stereotipuri și ești atent la prejudecăți;
  7. Te folosești de alte persoane pentru a-ți îndeplini scopurile;
  8. Nu te simți remușcat atunci când faci ceva rău;

Dacă te identifici în unul sau mai multe comportamente de mai sus este bine să apelezi la un psiholog care să te ajute în dezvoltarea ta personală, emoțională și afectivă. Uneori nu îți dai seama cât îi poți răni pe cei din jur din lipsă de empatie. De aceea, pentru a avea relații interumane armonioase este bine să lucrezi la sine și să încerci să fii mai empatic. Acest lucru îți va aduce numeroase beneficii atât pe plan personal, cât și profesional sau chiar amoros. Chiar dacă este o calitate cu care te naști, se poate și dezvolta cu ajutorul unei persoane cu studii în domeniul psihologiei. Nu este ceva rușinos să mergi la câteva ședințe de psihoterapie pentru dezvoltarea ta personală.

3. Tipuri de empatie și informații interesante despre acestea

Empatia se poate observa atât la adulți, cât și la copii, însă sub diverse forme. Spiritul empatic este moștenit și dezvoltat odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, există mai multe tipuri de empatie în funcție de perioada în care se află un om, cum ar fi cea globală, egocentrică și emoțională. 

La vârsta de un an se poate observa empatia globală care se manifestă prin imitarea trăirilor celuilalt. De exemplu, dacă un copil începe să plângă, sunt șanse mari ca și ceilalți să îl urmeze fără un motiv întemeiat fiind mânați de acest spirit empatic.

După vârsta de un an începe să apară empatia egocentrică. Copilul observă emoțiile celuilalt, dar nu reacționează precum el. Dacă într-un grup un copil va plânge, de data aceasta cel care experimentează empatia nu va plânge și poate încerca să atragă atenția unui adult fiindcă știe că pe el asta îl liniștește. Mai exact, empatia egocentrică este momentul în care oferim soluții care funcționează la noi și nu se aplică neapărat în situația celui aflat în nevoie.

Empatia emoțională apare ceva mai târziu și este momentul în care copiii înțeleg mai bine sentimentele și emoțiile și pot empatiza în direcția corectă cu ceilalți acționând mai puțin egocentric. Empatia pentru condiția celuilalt apare în perioada adolescenței când tinerii încep să conștientizeze că nu întotdeauna șansele sunt egale și unii sunt mai norocoși decât alții. Astfel, învață să empatizeze cu condiția generală a celui de lângă și nu doar la o situație de moment.

Empatia este de mai multe feluri, clasificându-se în empatie afectivă, empatie somatică și empatie cognitivă. Persoanele care empatizează afectiv sunt cele care înțeleg emoțiile celuilalt și devin îngrijorați de situația acestuia. Așadar, implicându-se emoțional pot să sufere sau să se bucure în egală măsură. Empatia somatică se referă la situația în care o persoană se află într-o situație de ordin fizic, un jucător de fotbal se accidentează, de exemplu. Apare astfel situația în care un alt jucător poate empatiza puternic cu cel în cauză doar văzând imaginile, asta pentru că cel ce empatizează a trăit ceva similar sau a mai avut contact cu ceva asemănător și cunoaște suferința și urmările unui contact violent. Empatia cognitivă este despre a gândi cum gândește și celălalt, de a înțelege starea mentală a celeilalte persoane.

4. Lipsa de empatie în cuplu – cum te poate ajuta empatia într-o relație

Lipsa empatiei în viața de cuplu poate cauza certuri frecvente și chiar o despărțire. Este important să existe empatie pentru ca o relație să funcționeze armonios. Într-un cuplu, să fii empatic presupune să te pui în locul partenerului, să-l asculți și să încerci să înțelegi întotdeauna ceea ce simte cel drag. Atunci când partenerul greșește este bine să nu tragi concluzii pripite, ci să te întrebi de ce jumătatea ta a acționat în acel fel sau a spus acele lucruri. Este necesar să înțelegi prin ce trăiri a trecut omul de lângă tine înainte de a-l judeca din exterior. Lipsa empatiei într-o situație în care partenerul tău de cuplu face o greșeală sau spune un lucru cu care nu ești de acord poate duce la numeroase certuri. Acestea pot fi evitate printr-o discuție despre sentimente, cu calm și răbdare.

Empatia nu doar că ajută la evitarea unor discuții interminabile, în contradictoriu sau chiar certuri, ci și întărește legătura emoțională dintre voi doi. Orice persoană va aprecia atunci când simte că partenerul s-a gândit la el/ea. Cu cât încerci să-l înțelegi pe cel de lângă tine și să îi accepți sentimentele, cu atât legătura dintre voi va fi mai puternică. Comunicarea este cheia într-o relație. Chiar dacă partenerul tău nu se deschide în fața ta și acționează din impulsivitate, dacă vei fi empatic și vei încerca să discuți cu acesta pentru a înțelege ceea ce simte vei putea evita o ceartă.

Atunci când unul dintre parteneri traversează o perioadă dificilă, este important ca partenerul să îi fie alături, adică să empatizeze cu acesta. Pentru unele persoane poate fi dificil să înțeleagă greutățile prin care trece o persoană, dacă viața acesteia este într-un punct fericit. Ceea ce te poate ajuta să empatizezi mai mult cu cei din jur este meditația și ajutorul unui psiholog. Un specialist te poate ajuta să fii mai conștient despre ceea ce se întâmplă în jurul tău și să-ți exprimi mai mult sentimentele, precum și rezolvarea diverselor probleme din viața de cuplu.

În concluzie, empatia este o calitate importantă care îți poate aduce beneficii în ceea ce privește relația cu cei din jur sau chiar cu partenerul de cuplu. Bineînțeles, ca orice lucru dacă este în exces poate crea și probleme la nivel emoțional. De asemenea, dacă te confrunți cu o lipsă de empatie, este bine să încerci să fii mai atent la sentimentele celor din jur.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇