Bucureștenii interesați de patrimoniu și-au putut spune părerea, joi după-amiază, despre modul în care administrația lui Nicușor Dan vrea să restaureze clădirile istorice din București.
Administrația Capitalei a lansat încă de acum 3 săptămâni, în dezbatere publică, Programul Municipal de Restaurare (PMR).
Prin intermediul acestui proiect, Primăria Municipiului București (PMB) prin Administrației Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) vrea să contribuie la restaurarea clădirilor istorice din oraș.
Pot fi restaurate atât construcțiile declarate monumente istorice, cât și alte clădiri de patrimoniu din zonele construite protejate.
Restaurarea presupune readucere clădirii cât mai aproape de condiția sa inițială.
Potrivit formei lansate în dezbatere a PMR, dacă proprietarul clădirii nu are bani, Primăria și-ar dori să achite de la bugetul local, cu fonduri publice, lucrările necesare pentru restaurare. Iar după finalizarea lucrărilor, clărirea restaurată îi va fi predată proprietarului. Condiția este, însă, ca acesta să nu o vândă vreme de 10 ani.
Pe durata lucrărilor – așa cum se întâmplă și în cazul consolidării unei clădiri – proprietarii vor putea fi cazați de primărie în alte locuințe.
În acest fel, administrația își dorește nu doar să salveze clădirile de patrimoniu din București de la paragină, ci și să le pună în valoare.
Rămâne, însă, de văzut cum se vor putea face toate acestea.
Spre exemplu, nu e încă foarte clar cu ce bani va plăti PMB pentru restaurare, în condițiile în care bugetul nu ajunge nici pentru alte nevoi curente.
Directorul adjunct al AMCCRS din cadrul Primăriei Capitalei, Edmond Niculușcă, a spus că instituția ”se află în discuții – unele mai avansate, altele mai puțin” cu instituții financiare internaționale și bănci comerciale, pentru a putea finanța cât mai multe restauraări.
Primăria caută finanțare
Prezent la dezbatarea de joi după-amiază, consilierul general Andrei Rigu (USR) a cerut mai multe detalii despre aceste perspective de finanțare și despre mecanismul în care se vor face efectiv, plățile pentru restaurare.
Edmond Niculușcă i-a spus că nu poate da detalii despre discuțiile cu instituții financiare și că, atunci când va avea date certe, i le va comunica direct consilierului general USR.
În cadrul aceleiași dezbateri, arhitecți și bucureșteni care locuiesc în imobile de patrimoniu au ridicat mai multe probleme.
Printre ele, faptul că unele clădiri de patrimoniu - cum ar fi cele din zona Cotroceni – nu au la parter spații comerciale. Așa că e greu de spus că, în urma restaurării din bani publici, li se va crește potențialul productiv.
S-a vorbit și despre motivele care îi determină pe bucureșteni să fie reticenți, atunci când vine vorba despre restaurare și consolidare a clădirilor istorice.
De altfel, la dezbatare au participat și mai mulți bucureșteni care au apartamente în clădiri unde consolidarea s-a blocat de ani buni. Sunt cazuri în care Primăria Capitalei încă mai caută o soluție de rezolvare a problemelor.
Ultimele propuneri, până marți, 26 aprilie
Potrivit lui Edmond Niculușcă, bucureștenii care au propuneri privind Programul Municipal de Restarare (PMR) le mai pot trimite, în scris, până pe 26 aprilie.
Ulterior, instituția va analiza toate propunerile și va modifica proiectul de hotărâre pentru demararea PMR.
Practic, abia în acea etapă va decide instituția cine și cât să plătească pentru restaurare. Ulterior, se va întocmi un proiect de hotărâre pe care Nicușor Dan îl va propune spre aprobare Consiliului General.
Iar în cele din urmă, dacă va trece și de Consiliu, proiectul va avea o amploare variabilă, în funcție de câți bani se vor găsi pentru el.
Citește și: