În Uniunea Europeană, guvernele se ocupă de securitatea socială, iar măsurile de sprijinire a familiilor monoparentale diferă foarte mult de la o țară la alta. UE urmărește să clarifice și să îmbunătățească această situație, prin propunerile sale de coordonare a sistemelor de securitate socială.
Unul dintre aspectele cele mai dificile ale vieții de părinte, în special de părinte singur, este echilibrul dintre muncă și familie. UE dorește să promoveze echilibrul dintre viața profesională și cea privată, pentru a ajuta părinții singuri care lucrează. Normele pe care Uniunea Europeană le-a adoptat prevăd un concediu parental mai accesibil (până la patru luni la nivelul indemnizației pentru concediul medical) și mai flexibil (dreptul de a lua concediu până când copilul împlinește vârsta de 8 ani, precum și programe flexibile de lucru pentru părinții cu copii sub 8 ani), potrivit EPRS – Serviciul de Cercetare al Parlamentului European.
De asemenea, UE dorește să asigure servicii calitate pentru educația și îngrijirea copiilor preșcolari, în special a copiilor proveniți din medii defavorizate, și se oferă să contribuie la dezvoltarea și la finanțarea unor îmbunătățiri în această privință.
Raportul din 2019 asupra mecanismelor pentru sprijinirea familiilor monoparentale din Uniunea Europeană prezintă măsurile introduse pentru sprijinirea familiilor monoparentale în UE.
Există două tipuri de politici aplicate:
- politici care oferă mai multe forme de asistență socială.
- politici care facilitează accesul pe piața muncii.
Mecanismele implementate de fiecare țară pot include o combinație între beneficiile universale acordate persoanelor și familiilor aflate în situații dificile și politicile țintite pentru sprijinirea nevoilor specifice ale familiilor monoparentale.
Măsuri de asistență socială:
Unele politici urmăresc reducerea riscului sărăciei și excluziunii sociale a familiilor monoparentale prin acordarea de asistență socială și de fonduri speciale. Aceste forme de ajutor pot include:
- Beneficii specifice sau asistență pentru familiile monoparentale. Unele țări din UE oferă beneficii speciale sau reduceri de impozite pentru părintele care își crește singur copilul, înaintea acordării altor indemnizații - cazul Austriei și al Irlandei.
- Alocații mai mari pentru familiile monoparentale. În unele țări UE, părintele care își crește singur copilul poate să nu primească beneficii speciale, primind în schimb alocații mai mari pentru copii decât familiile obișnuite - cazul Italiei și al Portugaliei.
Măsuri de facilitare a accesului pe piața muncii:
Programul "Noi orizonturi la muncă" este un instrument finanțat prin programul Erasmus pentru susținerea intrării pe piața muncii a părinților din familiile monoparentale. A fost implementat în Irlanda, Scoția, Cehia și Italia și le oferă destinatarilor informații extinse și sfaturi despre piața muncii.
CUM SUNT SPRIJINITE FAMILIILE MONOPARENTALE ÎN ROMÂNIA
Potrivit legii, alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin destinată familiilor, inclusiv celor monoparentale, cu venituri reduse, care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Cuantumul lunar al alocației este stabilit în funcție de indicatorului social de referință (ISR), majorată cu aproape 14%, începând din martie, ducând astfel și la creșterea alocației pentru susținerea familiei.
Legea 277/2010 reglementează acordarea alocației pentru susținerea familiei. Aceasta reprezintă un ajutor financiar de la stat destinat familiilor cu venituri reduse ce au în îngrijire unul sau mai mulți copii.
De această alocație pot beneficia atât familiile formate din soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună, cât și cele formate din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta (familii monoparentale).
Se consideră familie și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună, dacă această situația este constatată printr-o anchetă socială.
Alocația pentru susținerea familiei se acordă în funcție de cât de mare este venitul net mediu lunar pe membru de familie, iar valoarea ei lunară este stabilită în funcție de indicatorul social de referință - ISR.
După majorarea automată, de la 1 martie, a valorii ISR la 598 de lei, a crescut și valoarea alocațiilor pentru familie, potrivit avocatnet.ro.
Familiile monoparentale cu un venit net lunar de până la 0,40 ISR inclusiv pot primi o alocație de:
- 128 lei – pentru familia cu un copil;
- 256 lei – pentru familia cu doi copii;
- 394 lei – pentru familia cu trei copii;
- 512 lei – pentru familia cu patru copii și mai mulți.
Familiile monoparentale cu un venit net lunar peste 0,40 ISR și până la 1,06 ISR inclusiv primesc o alocație de:
- 122 lei – pentru familia cu un copil;
- 244 lei – pentru familia cu doi copii;
- 366 lei – pentru familia cu trei copii;
- 488 lei – pentru familia cu patru copii și mai mulți.
Pensia de întreținere plătită de părintele nerezident
În cazul familiilor monoparentale, părintele care a rămas să locuiască împreună cu copilul/copiii primește pensia de întreținere pentru creșterea copilului pe care o achită părintele nerezident. Pensia de întreținere poate fi solicitată până când copilul va împlini 18 ani sau pe toată perioada studiilor acestuia, dar până la limita de vârstă de 26 de ani.
Cuantumul pensiei de întreținere plătită copilului minor este stabilit în funcție de mai mulți factori și poate avea următorul cuantum:
- până la o pătrime din venitul lunar net al debitorului, pentru un copil;
- până la o treime din venitul lunar net al debitorului, pentru doi copii;
- jumătate din venitul lunar net al debitorului, dacă există trei sau mai mulți copii;
- jumătate, dacă pe lângă copii există și obligații de întreținere datorate altor persoane.
Dacă minorul nu este recunoscut de tată, copilul fiind născut în afara căsătoriei, legătura de rudenie se poate stabili printr-o recunoaștere făcută de către tată sau, în situația în care acesta nu este de acord, prin hotărâre judecătorească.
Nerespectarea obligației de întreținere este considerată infracțiune, pedeapsa fiind amenda sau închisoarea de la șase luni la trei ani. Însă, pentru a fi îndeplinite elementele tipice ale infracțiunii, trebuie demonstrată neacordarea cu rea-credință a obligației de întreținere. În acest caz, este necesară plângerea prealabilă a persoanelor îndreptățite la întreținere, neputând fi instrumentată cauza din oficiu.
Ajutorul de incluziune
Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune vizează modificarea radicală a sistemului ajutoarelor sociale, dar venitul minim de incluziune, acordat lunar, va fi oferit începând din 2024.
Pentru familiile monoparentale beneficiare de ajutor de incluziune, precum și pentru cele cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 120 de lei, pentru familia cu un copil;
- 240 de lei, pentru familia cu doi copii;
- 360 de lei, pentru familia cu trei copii;
- 480 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.
Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 110 lei, pentru familia cu un copil;
- 215 lei, pentru familia cu doi copii;
- 325 de lei, pentru familia cu trei copii;
- 430 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în perioada 2021 – 2027, persoanele din grupurile vulnerabile beneficiază de măsuri de sprijin în valoare totală de peste 446 de milioane de euro, finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 și Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Printre domeniile vizate se numără și servicii suport pentru familiile monoparentale.
Sprijinul acordat familiilor monoparentale se adresează în principal, dar nu exclusiv, mamelor singure, care reprezintă procentul dominant de părinți singuri. Astfel, măsura oferă sprijin personalizat, pentru a spori capacitatea de inserție profesională și autonomia părintelui unic: finanțarea cursurilor de recalificare pentru părintele singur cu venituri mici, care dorește să-și schimbe domeniul profesional etc.
Complementar, pentru facilitarea accesului părinților singuri la piața muncii se acordă vouchere before și after school și vouchere pentru activități de weekend pentru copii (activități din domeniul sportului, creației, artei etc). Durata sprijinului acordat va fi de 12 luni.
De asemenea, primesc vouchere sociale pentru alimente şi mese calde familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023.
Bursa de ajutor social pentru elevii din familiile monoparentale
Elevii crescuți de un singur părinte pot primi bursă socială, conform ordinului nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 al Ministerului Educației.
Potrivit prevederilor, bursa de ajutor social nu se mai acordă doar elevilor orfani, ci elevilor orfani sau crescuți de un singur părinte sau elevi abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție socială.
Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv în timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a opta, a examenului de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice.
Valoarea bursei sociale acordate în anul școlar 2022-2023 este de 200 lei/lună, timp de 12 luni.
Tichete sociale
Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei se numără printre beneficiarii tichetelor sociale oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominală de 250 de lei, potrivit spotmedia.ro.
Proiect de lege pentru turele de noapte
În martie anul acesta a fost depusă în Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Muncii prin care părintele unei familii monoparentale să nu poată fi obligat să facă ture de noapte. Proiectul prevede modificarea art. 128 pct. 2 din Codul Muncii, astfel încât „reprezentantul familiei monoparentale” să fie adăugat, alături de „femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează” persoanelor care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
În expunerea de motive se arată că familiile monoparentale sunt compuse dintr-un singur adult care îşi asumă responsabilitatea de a creşte şi a îngriji copiii, în condiţiile în care, adesea, părintele se confruntă cu provocări financiare şi logistice majore, în încercarea de a-şi îndeplini rolul de părinte şi de a-şi asigura traiul zilnic: „Există o serie de motive pentru care părintele dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte: siguranţa copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenţie şi îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligaţiile familiale.”
Cum sunt sprijinite familiile monoparentale în alte state UE (date din raportul Mecanisme de sprijinire a părinților singuri în Uniunea Europeană)
Germania
Rețele locale de servicii sociale pot oferi sprijin părinților din familiile monoparentale pentru îndeplinirea diverselor sarcini zilnice. Ministerul Federal al Afacerilor Familiei, Vârstnicilor, Femeilor și Tineretului a redactat un manual extins destinat tuturor profesioniștilor și voluntarilor care oferă servicii sociale pentru părinți singuri. Din aceste rețele pot face parte instituții educaționale, autorități locale, agenții de securitate socială, alianțe locale sau grupuri de ajutor. Rețelele au rolul de a integra serviciile existente, de a îmbunătăți coordonarea lor și de a le face cunoscute familiilor monoparentale.
Spania
Unele comunități autonome din Spania, precum Catalunia și Valencia, oferă familiilor monoparentale un certificat care garantează accesul la anumite beneficii și reduceri, atât în sectorul public cât și în cel privat. În Catalunia, de exemplu, se oferă sprijin pentru cumpărarea unei locuințe sociale, reduceri la transport, reduceri la impozitele pe proprietate, precum și reduceri la hotelurile din regiune.
Franța
În districtul nordic al orașului Nantes, familiile monoparentale au o pondere de 40% din populație. În 2011 a fost înființat aici un birou pentru procesarea cererilor de ajutor pentru îngrijirea copilului și identificarea celor mai potrivite servicii pentru fiecare familie. Municipalitatea a creat și centre polivalente pentru îngrijirea copilului care oferă multiple facilități - cazare pe termen scurt sau lung, precum și îngrijirea flexibilă, ocazională sau de urgență, a copiilor. Suplimentar, familiile monoparentale care primesc beneficii sociale au acces la măsuri de sprijin pentru accesul pe piața muncii.
Estonia
În 2014, aproximativ un sfert din familiile monoparentale nu au primit contribuția pentru întreținerea copilului stabilită de instanță. În ianuarie 2017 a intrat în vigoare o nouă lege de asistență familială pentru sprijinirea părinților care își cresc singuri copiii când partenerul nu oferă sprijin financiar. Potrivit legii, statul acoperă cheltuielile și își recuperează banii de la părintele debitor prin multiple măsuri coercitive, precum reținerea permisului auto, limitarea sprijinului antreprenorial și publicarea numelui pe lista datornicilor. Sprijinul de întreținere acordat de stat acoperă cheltuielile plătite în cursul procedurilor judiciare timp de 150 de zile, precum și în timpul procedurii de executare silită, care constă în 100 de euro pe lună până când copilul împlinește 18 ani sau 21 de ani dacă copilul studiază la universitate.
Austria
Autoritățile din Viena au alocat anul trecut noi apartamente în cadrul unui proiect de locuințe sociale dezvoltat în zona Meidling, constând în 105 apartamente pentru aproximativ 2.000 de persoane, iar jumătate din aceste locuințe au fost proiectate special pentru familii monoparentale. Apartamentele au între 46 și 55 de metri pătrați cu balcon, iar locatarii au la dispoziție terasă comună, spații de depozitare, suporturi pentru 230 de biciclete și parcare subterană pentru 63 de mașini. Potrivit The Mayor, acesta a fost primul proiect de locuințe pentru familii monoparentale dezvoltat în capitala Austriei.
Cehia
Anul trecut s-a deschis în piața agroalimentară din Praga un așa-numit "Dulap pentru familiile monoparentale", un centru unde oamenii pot dona diverse lucruri - haine, încălțăminte, rechizite școlare, cărți, jucării, rucsaci și produse electronice sau electrocasnice mici. Centrul a fost deschis anterior în alte locuri din capitală și a contribuit la sprijinirea a 400 de familii. Potrivit The Mayor, familiile monoparentale trebuie să se înscrie pentru a primi lucrurile de care au nevoie.