Cum se montează tavanul din vată bazaltică? 6 pași

Cum se montează tavanul din vată bazaltică? 6 pași
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tavanul reprezintă una dintre punțile termice cu cel mai mare potențial de pierdere a temperaturilor interioare. Pentru a evita aceste pierderi prin izolare termică, poate fi folosită vata minerală bazaltică. Aceasta este un material de izolare cu un coeficient foarte scăzut de permeabilitate termică, iar în același timp prezintă și avantajul de a fi un bun izolator fonic. Află din acest material cum se montează tavanul din vată bazaltică și care sunt pașii care trebuie urmați în acest sens.

Pasul 1. Măsurarea suprafețelor și alegerea materialelor

Una dintre cele mai bune opțiuni de amenajare este varianta de izolare tavan cu vată bazaltică de la Emenatwork.ro. Materialul este deosebit de calitativ și se poate monta cu ușurință, chiar și fără a fi nevoie de o echipă de muncitori specializată. Pentru a ști cantitatea corectă de material de care ai nevoie, va trebui să măsori foarte bine suprafețele, luând în calcul necesarul în metri pătrați.

ADVERTISING

Pasul 2. Pregătirea stratului suport

Spre deosebire de orice alte tipuri de izolare termică, cea în cazul tavanului implică lucrări deasupra capului. De aceea, poate fi mai dificil să realizezi anumite reparații la nivelul stratului suport. 

Totuși, acestea trebuie făcute și vorbim aici despre reparații la nivel de goluri și găuri, dar și imperfecțiuni sau denivelări. Este important ca tavanul să fie plan și în acest sens este nevoie de o nivelare eficientă. 

De asemenea, trebuie îndepărtate straturile vechi de acoperire, precum tencuielile sau vopseaua lavabilă, mai ales dacă acestea nu au o rezistență foarte bună. Straturile vechi de acoperire influențează comportarea izolației, așadar substratul trebuie să fie curat. Desprăfuirea suprafeței este de asemenea deosebit de importantă.

ADVERTISING

Pasul 3. Montarea profilelor

Profilele pentru susținerea elementelor de vată bazaltică trebuie fixate la nivelul tavanului sub forma unui caroiaj care să permită stabilitatea izolației. Profilele se montează pe întreaga suprafață a tavanului, formând prima dată un careu. Ulterior, până la fixare, sunt așezate și celelalte profile, pentru a crea o suprafață cât mai stabilă pentru vata bazaltică. 

Pasul 4. Montajul plăcilor de vată

Vata poate fi dispusă pe suprafața caroiajului, din aproape în aproape, având grijă ca aceasta să fie cât mai bine distribuită. Este necesar ca vata bazaltică să acopere în totalitate caroiajul din profile, fără a lăsa spații libere, prin care să se efectueze transferul termic. 

ADVERTISING

Pasul 5. Aplicarea foliei barieră de vapori

Pentru a proteja izolația de vaporii de apă, pe suprafața structurii metalice se dispune folia barieră de vapori. Aceasta se poate prinde cu o bandă dublu adezivă, iar un aspect important îl constituie îmbinările, care trebuie izolate foarte bine folosind o bandă adezivă. În acest fel suprafața izolației va fi protejată de condens, iar camera în care se izolează tavanul este protejată de apariția mucegaiului.

Pasul 6. Montarea plăcilor de rigips

Închiderea la nivelul tavanului se poate face folosind plăcile din gips-carton, pentru că acest material oferă avantaje notabile la nivel de structură. Pe de o parte tavanul este protejat, iar în același timp acesta arată deosebit, perfect plan, fără imperfecțiuni. 

Acest lucru este la fel de important ca și performanța de izolare pe care o oferă rigipsul, material care contribuie de asemenea la păstrarea la interior a unor temperaturi potrivite.

Vata bazaltică este unul dintre cele mai performante materiale de izolare, caracteristicile acesteia recomandând-o pentru o multitudine de lucrări. Cu ajutorul acesteia pot fi izolați pereții, planșeele și tavanele, astfel încât pierderile de căldură să fie reduse. 

Alege așadar vată bazaltică pentru izolarea tavanelor și a tuturor elementelor unei locuințe, având grijă să cumperi din magazine cunoscute, care îți vor oferi calitate, siguranță și durabilitate.