Cum se înlocuiește mânerul de la ușă? Instrucțiuni pas cu pas

Cum se înlocuiește mânerul de la ușă? Instrucțiuni pas cu pas

Mânerul este cel mai vizibil accesoriu de feronerie. De eficienţa lui depind atât modul în care se închide şi deschide uşa, cât şi aspectul interior şi exterior al camerei. Înlocuirea mânerelor se face fie din cauza deteriorării modelului vechi, fie în cadrul unui proces de renovare. Dacă ai o minimă îndemânare şi respecţi câteva reguli, te poţi ocupa personal de acest proiect. Iată paşii pe care trebuie să-i urmezi:

Demontează mânerul de înlocuit

Deschide uşa în unghi de aproximativ 45 de grade pentru a avea acces din ambele părţi. Dacă ai un opritor pentru a fixa uşa în acea poziţie, foloseşte-l.

ADVERTISING

Eliberează şurubul de siguranţă

Mânerele cu levier au un şurub de siguranţă în partea inferioară. Acesta poate fi desfiletat cu ajutorul unui inbus, dar poţi folosi şi o şurubelniţă dreaptă. După demontarea acestui element de siguranţă, cele două leviere pot fi demontate. În uşă va rămâne doar cilindrul de legătură dintre ele.

Demontează plăcile ornamentale

Dacă mânerul are plăci ornamentale (şilduri) pe una sau ambele părţi, acestea se demontează uşor prin desfiletarea şuruburilor. În acest moment, în uşă vei mai avea doar broasca şi butucul.

ADVERTISING

Demontează rozetele

Pentru mânerele cu rozete, lucrurile sunt mai simple. Atât în dreptul levierului, cât şi al butucului, rozetele se îndepărtează prin deşurubare.

Alege modelul potrivit

În eventualitatea în care se păstrează broasca deja montată pe uşă trebuie să alegi mânere potrivite din punct de vedere al dimensiunilor. Dintre acestea, distanţa interax este esenţială pentru modelele cu şild, deoarece levierul şi butucul trebuie să se potrivească cu găurile din uşă şi broască. Ţine cont de aceste date şi comandă mânere de uşă de pe meesenburg.ro în funcţie de interax.

ADVERTISING

Indiferent de tipul de mâner demontat, alegerea noului model îţi aparţine în totalitate. Spre exemplu, poţi înlocui mânerele cu şild cu un model cu rozete. Singura condiţie este ca rozeta să acopere găurile din uşă în care au fost montate şuruburile plăcilor precedente.

În alegerea noilor mânere ţine cont şi de rolul uşii. Poţi înlocui un mâner cu două leviere cu un model cu levier de o parte şi buton fix de cealaltă, în funcţie de rolul fiecărei uşi.

Respectă sensul de deschidere

Unele mânere se deschid spre stânga, altele spre dreapta, iar cele mai multe modele sunt universale. Dacă modelul pe care îl montezi pe uşă este polivalent, nu contează ce sens au avut precedentele. În schimb, dacă modelul pe care îl preferi este unidirecţional, asigură-te că sensul în care se va deschide este cel corect, altfel rişti să fie nefucţional.

Montează noile mânere

Dacă ai ales corect mânerele din punct de vedere al dimensiunilor, acestea se vor potrivi exact în găurile uşii. Tot ce ai de făcut este să fixezi fiecare levier şi să verifici de câteva ori funcţionalitatea lor.

Aplică elementul de siguranţă

Cu ajutorul inbusului sau al şurubelniţei drepte, aplică elementul de siguranţă din partea de jos a levierului. Acesta trebuie verificat şi întărit periodic, pentru că altfel există riscul demontării accidentale a mânerului cu uşa închisă.

Montează ornamentele

Ultimul pas este aplicarea elementelor de protecţie – şisturi sau rozete – în urmă căruia ai obţinut nu doar un nou aspect al uşii, ci şi un mecanism eficient de închidere şi deschidere.

Înlocuirea mânerelor de la uşă este o operaţiune simplă ce necesită doar o şurubelniţă şi puţină îndemânare. Respectă paşii de mai sus şi vei avea mânere noi în doar câteva minute.