Cum să faci o impresie cât mai bună la un interviu de angajare

Cum să faci o impresie cât mai bună la un interviu de angajare

Fie că ai deja experiență de muncă sau te afli la prima ta căutare a unui job, momentul interviului este mereu stresant, întrucât majoritatea angajatorilor își fac atunci impresia generală despre tine, ceea ce îți poate garanta sau nu viitorul în cadrul organizației pentru care aplici.

Din păcate, să-ți trimiți CV-ul pentru postul la care visezi nu este îndeajuns pentru a face rost de un loc de muncă. Dacă angajatorul consideră că talentele și abilitățile tale sunt potrivite pentru organizația sa, vei fi invitat la un interviu pentru a vă cunoaște mai bine și pentru a vedea dacă te vei putea integra cu ușurință în colectiv.

ADVERTISING

Fie că este un interviu online sau o întâlnire tipică față în față, toți ochii vor fi ațintiți asupra ta și asupra modului în care te comporți din clipa în care te prezinți în fața recrutorilor. În timp ce abilitățile și aptitudinile tale pentru job sunt cruciale, cele mai multe companii caută și oameni sociabili, plăcuți și cu care se poate lucra ușor.

Te întrebi cum le poți arăta, discret, că tu ești piesa care lipsește din puzzle-ul lor? Iată cele mai importante aspecte pe care să le ai în vedere atunci când te pregătești pentru un interviu:

Îngrijirea corporală

„Mai puțin înseamnă mai mult” este regula de aur pentru o apariție excelentă la un interviu. În primul rând, indiferent dacă ești bărbat sau femeie, asigură-te că pielea feței tale este în stare bună. Dacă ești de părere că tenul tău poate beneficia de o atenție suplimentară, aplică creme exfoliante, loțiuni și masti de fata cu o seară înainte de întâlnire, pentru a-ți revitaliza tenul. În ceea ce privește machiajul, femeile ar trebui să evite să folosească prea multe produse cosmetice și, în schimb, să se concentreze pe ascunderea petelor de roșeață, coșurilor și a cearcănelor cu un fond de ten cu acoperire ușoară. Sunt de preferat rujurile și gloss-urile în culori cât mai pământii și naturale. Cât despre machierea ochilor, optează pentru simplitate: culori neutre precum maro, bej, sau roz prăfuit și un rimel cu formulă ușoară.

ADVERTISING

Nu uita să te îngrijești și de manichiură, întrucât angajatorii ar putea fi atenți și la astfel de detalii. Poartă un parfum cu aromă cât mai subtilă și proaspătă, care să se potrivească cu personalitatea și ținuta ta.

Vestimentația

Indiferent dacă ești de părere că ești sau nu candidatul ideal pentru job, ținuta potrivită ar putea face o diferență în percepția angajatorului tău. Înainte de a merge la interviu, cercetează compania: ți se pare că este o organizație care ține cont de o anumită estetică vestimentară sau una care permite angajaților să se îmbrace casual? Acest factor te poate ajuta să alegi ținuta potrivită.

ADVERTISING

Dacă nu ești sigur ce să porți, un costum - în cazul bărbaților, o cămașă cu nasturi, o fustă midi și o pereche de pantofi simpli - în cazul femeilor ar putea să fie cele mai sigure alegeri. Verifică dacă hainele tale sunt călcate și proaspăt spălate și că nu lipsesc nasturi sau prezintă găuri. Femeile ar trebui să evite să poarte tocuri înalte și, în schimb, să aleagă sandale sau pantofi cu tocuri bloc. Ca bărbat, e de preferat să nu porți ceva „prea sportiv”: mocasinii, pantofii cu șireturi ori Oxford sau orice încălțăminte cu vârf închis sunt ideali pentru astfel de ocazii.

Atitudinea

Când mergi la un interviu, atitudinea ta este cel mai bun accesoriu. Cel mai important lucru de verificat este ca telefonul tău să fie setat pe modul „mut“, astfel încât să nu întrerupi intervievatorul cu alerte și apeluri telefonice deranjante. Acest lucru demonstrează, de asemenea, că ești complet dedicat întâlnirii. Fii politicos, dar nu prea politicos încât să devii neliniştit sau timid. Este normal să te simți stresat, dar încearcă să nu arăți prea tensionat pe toată durata interviului.

Răspunde simplu și concis la toate întrebările intervievatorului. Întâmpină invitațiile la conversație dacă ești de părere că persoana care conduce interviul dorește să discute anumite subiecte în profunzime. Este de preferat să eviți temele sensibile, precum cele care țin de politică, dar ține cont de aceste aspecte dacă primești o ofertă de angajare din partea companiei. În cele din urmă, un interviu nu este doar despre tine, este, de asemenea, o metodă bună de a afla mai multe despre organizație și despre tipurile de persoane care lucrează acolo.

Nu te lăsa descurajat dacă nu primești un răspuns afirmativ după interviu, fiecare experiență te pregătește pentru locul de muncă care ți se potrivește cel mai bine.