Cum să determinați pereții portanți într-un apartament

Cum să determinați pereții portanți într-un apartament
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu siguranță ați auzit măcar o dată în viața dumneavoastră noțiunea de “perete portant”. Dar ați știut ce înseamnă? Cu toate că importanța lor este crucială pentru orice clădire, puține persoane știu ce sunt și cum se determină pereții portanți. În următoarele rânduri veți afla mai multe informații utile despre aceste componente.

Ce este un perete portant?

Atunci când se construiește o casă sau o clădire, anumiți pereți vor fi cei care vor susține greutatea unor eventuale etaje superioare sau a acoperișului. Aceștia sunt pereții portanți. Acestea fiind spuse, oricare dintre pereții pe care îi aveți în casă poate fi perete portant sau un perete care să susțină și să distribuie greutatea oricărui lucru care stă deasupra. 

ADVERTISING

Pereții portanți sunt, de regulă, puși în puncte strategice în cadrul structurii, cu scopul de a asigura stabilitatea și rezistența clădirii. Împreună cu pereții exteriori, pereții portanți vor ajuta la susținerea unui tavan sau a unui acoperiș și, în cazul clădirilor cu mai multe etaje, au rolul de a susține podeaua etajului de deasupra. 

Totodată, acest tip de perete face posibile funcțiile altor elemente, cum ar fi grinzile pentru podea și grinzile pentru tavan. În absența unui perete portant, structura va suferi deteriorare în ritm accelerat. Grinzile se vor slăbi încet, odată cu susținerea tavanului, iar acoperișul va avea mult mai puține șanse să reziste unui vânt puternic sau a unor perioade mai lungi de furtuni. 

ADVERTISING

De ce este important să determinăm care sunt pereții portanți?

Această structură nu trebuie neapărat să fie reprezentată numai de perete, ci poate să aibă inclusă și uși sau alte deschideri. Pentru acest lucru, însă, este nevoie de cadru suplimentar care să susțină structura generală, totul pentru a asigura că peretele va susține sarcina dată. 

În momentul când reproiectăm interiorul locuinței sau a oricărei alte clădiri, este important să identificăm peretele de sprijin. Pe cât se poate, mișcările  pereților ar trebui să se rezume la orice secțiune care este considerată a nu fi perete portant. Dacă, totuși, planurile implică îndepărtarea unui asemenea perete, trebuie luate măsuri care să asigure structura până când noul perete este construit și sistemul de susținere este astfel restaurat. 

ADVERTISING

Cum vă dați seama care perete este portant?

De regulă, orice perete exterior al unei case este un perete portant. Există și excepții, în funcție de forma, orientarea și dimensiunea pe care le are acoperișul, așa că în anumite cazuri doar doi dintre pereți pot fi portanți. Pentru a stabili cu siguranță dacă un perete exterior este portant, apelați la un specialist.

Pereții care rulează perpendicular pe grinzile podelei au cea mai mare probabilitatea de a fi portanți. Pentru că rulează între grinzi, acest perete își va distribui greutatea între mai multe dintre acestea, astfel împărțind sarcina eficient.

Câteodată, este necesar să îndepărtați o bucată de gips-carton dintr-un perete pentru a vedea dacă este un perete portant. Există pereți mici care pot ascunde o grindă de sprijin în interior.

Care este costul unui perete portant?

Prețul construirii unui perete portant depinde de mai mulți factori, cum ar fi materialele folosite, dar și de dimensiunea și dificultatea lucrării.

Există un preț mediu care este 14595 lei per m². Costul unor ziduri de susținere armate cu blocuri de beton față este de 16275 lei/ m², iar costul pentru un zid de sprijin din panouri prefabricate din beton este de 18480 lei/ m². Puteți consulta și calcula chiar dumneavoastră prețul pentru un zid de sprijin.

Înainte de a vă apuca de o lucrare de anvergură, cel mai bine este să vă consultați cu specialiștii care au experiență în domeniu.