Cum îți poți proteja cât mai bine datele personale pe rețelele sociale

Cum îți poți proteja cât mai bine datele personale pe rețelele sociale

Ne place sau nu, o mare parte din activitatea noastră zilnică se petrece online. De la informare, educație, până la divertisment și jocuri, lumea digitală ne este din ce în ce mai familiară, indiferent de vârstă, zonă geografică sau obiceiuri.

Navigarea fără riscuri prin mediul online nu este un proces ușor, ci avem nevoie de metode prin care să ne protejăm datele personale, în special atunci când utilizăm rețelele de socializare. Indiferent de modelul de dispozitiv de pe care accesăm aceste platforme, precum iPhone 14, Samsung Galaxy, tabletă sau laptop, atenția la detalii ne este prietena cea mai bună. În general, rețelele de socializare specifică în termeni și condiții modul în care datele ne sunt procesate, însă de multe ori, setările de securitate sporită rămân la latitudinea noastră.

Utilizate la scară largă, rețelele sociale ca formă de comunicare au dat naștere la numeroase îngrijorări din perspectivă de protecție a datelor personale. O simplă postare despre noi poate aduce după sine riscuri pentru siguranța noastră atât în mediul online, cât și offline. De exemplu, să presupunem că ți-ai cumpărat telefon în rate și vrei să împărtășești cu ceilalți oferta bună peste care ai dat, moment în care, pe lângă website-ul de pe care ai cumpărat, afișezi și adresa ta de e-mail sau numărul de telefon. Aceste date deosebit de importante pentru siguranța ta pot fi folosite în scopuri comerciale ilicite sau chiar periculoase pentru integritatea ta fizică precum furtul de identitate sau hărțuirea.

ADVERTISING

Ce sunt datele cu caracter personal?

Date cu caracter personal sunt considerate toate tipurile de informații cu privire la o persoană fizică identificată sau identificabilă. Pentru a afla dacă anumite informații duc la identificarea unei persoane, va trebui să luăm în considerare mijloacele care ar putea fi utilizate pentru a face acest lucru. Printre tipurile de date personale se numără numele, prenumele, porecla, adresa, e-mailul, numărul de telefon, imaginea, vocea, caracteristicile fizice sau datele de localizare.

Cum mă pot proteja când utilizez rețelele sociale?

  • Setări suplimentare de confidențialitate

Încă de la înscrierea pe o platformă de socializare este recomandabil să iei măsuri suplimentare pentru a-ți proteja datele personale. Primul lucru pe care îl ai de făcut este să treci cu atenție prin secțiunea referitoare la confidențialitate. Aici ai la îndemână numeroase opțiuni prin care îți poți securiza contul prin a controla accesul extern la informațiile pe care ești dispus să le pui la îndemână. Astfel, îți poți face postările disponibile doar pentru prietenii apropiați sau pentru urmăritorii în care ai încredere. De asemenea, este important să revizuiești aceste setări cât se poate de des pentru a te asigura că informațiile din profilul tău rămân cu caracter privat în afara cercului de cunoștințe pe care te poți baza.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Parole complexe

Pentru a-ți face profilul dificil spre imposibil de accesat, ai nevoie de o parolă puternică, greu de descifrat. Da, știm că îți este teamă să nu îți uiți parolele, însă e nevoie să treci peste acest ușor discomfort pentru a fi cu adevărat în siguranță. Uită de parolele ușor de descifrat precum 1234 sau anul nașterii tale și inserează în parolele tale majuscule, caractere speciale și combinații de litere care să le facă treaba imposibilă unor hackeri răuvoitori. În plus, autentificarea în doi factori este ajutorul tău în a face imposibilă misiunea acestora.

  • Atenție la Phishing

Atacurile de phishing nu mai sunt o raritate, ci se întâmplă cu mare frecvență. Învață să urmărești semnele prin care poți identifica un astfel de pericol. De multe ori, infractorii cibernetici se folosesc de numele unor companii sau autorități reputabile pentru a te face să-ți dezvălui datele personale sau să efectuezi plăți către conturi care nu sunt alocate acestor entități. Înainte de a da click pe orice link, citește cu atenție informațiile, verifică dacă website-ul mamă este cel oficial și acordă atenție sporită tonalității din comunicare. Cele mai multe mesaje pot suna artificial, forțat, fiind de cele mai multe ori automatizate. De asemenea, evită să împărtășești și altora, prin mesaje directe, informații care pot veni printr-o sursă de acest tip, care este neverificată.

ADVERTISING
  • Acces revizuit la aplicații terțe

Cele mai multe platforme de social media acordă acces unor platforme externe pentru a accesa și prelucra datele deținute. Acest lucru are, desigur, un scop legitim în spate, însă pentru a fi 100% sigur că nu poți avea parte de riscuri suplimentare, este bine să revizuiești în mod recurent permisiunile acordate acestor platforme sau aplicații, iar dacă unele nu par de încredere, îți recomandăm să alegi revocarea accesului. 

  • Wi-Fi-ul public nu este o opțiune recomandată

De fiecare dată când îți folosești dispozitivul și alegi o rețea Wi-Fi publică, nu uita că există o posibilitate ridicată ca această rețea să nu fie de încredere. Pentru a fi sigur că nu îți pui în pericol datele cu caracter personal, recomandăm ca, în situația în care ești nevoit să folosești o astfel de rețea, să eviți să introduci informații sensibile precum contul bancar sau parole extrem de importante precum cele ale aplicației bancare sau platformelor cu informații personale de importanță critică. O variantă la care poți apela este folosirea unei rețele private virtuale (VPN) pentru a-ți proteja suplimentar activitatea online.

  • Nu distribui public locația în care te afli

O funcționalitate destul de populară de altfel este precizarea locației în care te afli atunci când urci o postare pe rețelele de socializare. Deși pare distractiv la prima vedere, află că te supui unui risc foarte ridicat, în special dacă te afli în concediu, de exemplu. O recomandare ușor de ținut minte este aceea de a distribui locația, dacă îți dorești cu adevărat acest lucru, dar nu în timp real.

  • Apasă cu încredere pe butonul „Report”

De fiecare dată cînd regăsești o activitate care ți se pare suspectă, nu ezita să o raportezi. Acest gest care poate părea simplu la prima vedere, poate salva mii de alți utilizatori de la a fi expuși multiplelor pericole. Raportarea frecventă a pericolelor ne ajută să conviețuim într-un mediu digital mai sigur.

Prin simpla urmare a recomandărilor de mai sus, vei reuși cu siguranță să eviți neplăcerile care pot veni împreună cu folosirea rețelelor sociale. Ca regulă de bază, nu uita niciodată să fii atent la semnalele de risc, iar înainte de a urca orice postare, gândește-te de două ori dacă este necesar să oferi atât de multe detalii sau informații despre tine. Discreția este o caracteristică importantă în general și extrem de valoroasă în mediul digital.