Consiliul Local a adoptat, în sfârșit, bugetul Sectorului 1. S-a votat secret, la cererea liberalilor

Consiliul Local a adoptat, în sfârșit, bugetul Sectorului 1. S-a votat secret, la cererea liberalilor

Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat, cu mare întârziere, prin vot secret, proiectul de buget al Sectorului 1.

Vineri, pe 1 aprilie, a fost a 11-a oară când proiectul de buget al Sectorului 1 propus de Clotilde Armand a fost pus pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu Local.

Spre deosebire de ședințele precedente, cea de vineri, începută cu puțin după ora 12.00, a fost una liniștită. Consilierii au citit și au votat amendamente, iar Clotilde Armand a participat, dar fără să intervină.

După ora 18.00, liderul grupului liberal din Consiliul Local, Dinu Gheorghe, a propus ca votul pentru proiectul de buget să fie secret, fără să argumenteze de ce ar fi în interesul cetățeanului să nu știe cum a votat pentru acest buget fiecare consilier local ales.

ADVERTISING

Consilierii au votat pentru această propunere înaintată de Dinu Gheorghe. Și a fost adoptată cu 15 voturi pentru și 12 împotrivă.

Consilierii USR și cei ai PMP au susținut că nu vor vot secret, din cauză că e nevoie de transparență la votarea proiectului de buget. Iar USR - care are 9 consilieri dintre care 8 erau prezenți în sală și puteau lua parte la procedura de vot secret - au anunțat că susțin proiectul de buget. Ceea ce înseamnă că și la vot secret ar vota „pentru”.

În cele din urmă, s-a votat secret. Cu 15 voturi (dintre care 8 ale USR) pentru și 9 împotrivă, bugetul Sectorului 1 a fost aprobat.

ADVERTISING

spotmedia.ro i-a solicitat consilierului local Dinu Gheorghe un punct de vedere cu privire la rațiunea pentru care a propus votul secret. Dacă acesta ne va răspunde, vom reveni cu detalii.

Cum arată bugetul sectorului 1

Cheltuielile bugetului general centralizat al Sectorului 1 pe 2022 se ridică la circa 1,8 miliarde de lei, iar veniturile la aproximativ 1,4 miliarde de lei, diferenţa reprezentând-o excedentul anului precedent, potrivit Agerpres. Din totalul cheltuielilor de 1,8 miliarde de lei, 432 de milioane de lei sunt alocaţi pentru investiţii, restul reprezentând cheltuieli curente de funcţionare.

Printre sumele prevăzute la investiţii se numără: circa 40 de milioane de lei - pentru reabilitări de monumente istorice, circa 60 de milioane de lei - pentru realizarea de parcări subterane şi supraterane, aproximativ 40 de milioane de lei - pentru reabilitare de clădiri în degradare din sectorul 1, în jur de 35 de milioane de lei - pentru modernizarea mai multor unităţi de învăţământ.

Primarul Clotilde Armand a scris, pe Facebook, după adoptarea bugetului, că autoritatea locală dă drumul la "investiţii istorice" în Sectorul 1.

"Avem multe programe şi proiecte care aşteptau, de două luni, acest vot. Mergem pe mai multe paliere cu investiţiile: şcoli şi grădiniţe, spitale, infrastructură, mediu şi digitalizare. Avem multe priorităţi, vă spun doar că sunt străzi care nu au văzut asfaltul din 2008 şi avem mai multe unităţi de învăţământ supraaglomerate, aici vom extinde ce vom putea şi vom construi, acestea sunt doar o parte dintre priorităţi.

ADVERTISING

Deşi bugetul a fost aprobat cu întârziere de două luni, vrem ca la finalul anului să racordăm peste 2.000 de apartamente în programul 'Termoficare de la soare'. Anul acesta începem reamenajarea şi modernizarea marilor parcuri aflate în administraţia noastră", a scris Clotilde Armand.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇