Cei trei judecători care și-au încheiat mandatul la Curtea Constituțională pe 13 iulie — Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga — ar urma să primească totuşi fiecare câte șase indemnizații lunare, în valoare totală de aproximativ 35.000 de euro.
Într-o ședință tehnică recentă, plenul CCR a împuternicit secretarul general să solicite Ministerului Finanțelor fondurile necesare pentru plata acestor indemnizații, conform legii care prevede acest drept pentru judecătorii care ies la pensie după un mandat de nouă ani.
Bugetul CCR va fi însă redus în a doua parte a anului, iar pentru a asigura plata indemnizațiilor, Curtea va utiliza o metodă prin care banii sunt transferați de la un capitol bugetar (investiții) către plata salariilor și indemnizațiilor. Această practică este permisă de Ministerul Finanțelor, dar modificarea oficială a bugetului este așteptată la rectificarea bugetară din august, au declarat surse din CCR pentru Antena3.
La mâna lui Bolojan
Deși există un acord tacit la Ministerul Finanțelor, plata efectivă a acestor indemnizații necesită aprobarea premierului, care va fi luată în contextul rectificării bugetare generale.
Vicepremierul Tanczos Barna a spus că nu a discutat cu premierul Ilie Bolojan despre cererea CCR către Ministerul de Finanțelor și el personal nu a văzut acea solicitare.
Vicepremierul a comentat situația, afirmând că, deși legea prevede aceste sume, „ceea ce este legal nu este întotdeauna moral”, mai ales în contextul actual de restrângere a cheltuielilor publice. El a subliniat că România trebuie să „creeze un stat mai suplu” și a criticat cererea CCR de a primi fonduri suplimentare, în condițiile în care bugetele altor instituții sunt reduse.
"Într-o asemenea perioadă în care toată lumea încearcă să reducă cheltuielile, într-o perioadă în care, inclusiv de la partide s-au tăiat 40% din sumele pe care le-au primit în anul 2024, o să vină și probabil indemnizațiile sau sumele forfetare de la parlamentari. Au fost acele tăieri de sporuri, au fost acele reduceri de cheltuieli de personal și acele restrângeri, limitări de cheltuieli. Nu cred că este corect să pretinzi aceste sume”, a spus Tanczos Barna, la Antena3, citat de Mediafax.
Barna a explicat că, fără o rectificare bugetară pozitivă, plata indemnizațiilor nu este posibilă și că, în lipsa acesteia, judecătorii pensionari ar putea fi nevoiți să se adreseze instanțelor pentru a obţine banii.
El a mai precizat că toate instituțiile publice trebuie să găsească soluții pentru reducerea cheltuielilor și că este puțin probabil ca CCR să primească acești bani fără o hotărâre judecătorească definitivă.
Astfel, judecătorii Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga ar putea intra în posesia celor aproape 36.000 de euro doar după o eventuală decizie a instanțelor, în condițiile în care legea este contestată din punct de vedere moral și politic.
Aceste plăți ar putea fi ultimele de acest fel, deoarece în Parlament a fost depus un proiect legislativ inițiat de parlamentarii PNL și USR care propune eliminarea acestei bonificații pentru judecătorii CCR la încheierea mandatului.