Ce este șapa de egalizare și ce rol are

Ce este șapa de egalizare și ce rol are
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Amenajarea pardoselilor implică un substrat potrivit care să permită stratului de finisare să arate cu adevărat impecabil. În cazul în care substratul nu este perfect plan, are diferențe de nivel sau imperfecțiuni, este necesară aplicarea unei șape de egalizare.

Ce este șapa de egalizare?

Șapa de egalizare este un material cimentos care amestecat cu apă, nisip și agregate creează un compus nou, vâscos, cu rezistențe foarte bune la solicitări mecanice. Acesta este aplicat  peste un substrat existent, adică peste placa de beton a construcției. Turnarea unei șape de egalizare este necesară acolo unde placa prezintă diferențe de nivel, deoarece materialul va avea rolul de a nivela suprafața și de a restabili planeitatea. 

ADVERTISING

Șapa de egalizare este utilă pentru a conferi suprafețelor un aspect plăcut care influențează calitatea finisajelor. Dacă suprafețele sunt înclinate sau prezintă goluri sau găuri, orice strat de acoperire va urma traseul impus de placă. Dacă se aplică parchet, acesta va părea înclinat sau va prezenta goluri sub acesta, în funcție de tipul suportului. De asemenea, problemele apar mai ales în cazul pardoselilor fluide, cum ar fi cele epoxidice, fiindcă acestea vor urma îndeaproape caracteristicile plăcii.

Șapele au rol de nivelare a suprafețelor

Șapa de egalizare are rolul de a reduce imperfecțiunile și de a crea suprafețe pe care materialele de finisare să se aplice ușor. Îndreptând suprafețele, acestea nu vor mai avea de suferit din punct de vedere estetic sau funcțional. 

ADVERTISING

Un exemplu în acest sens îl constituie pardoselile de baie sau bucătărie, deoarece dacă placa este denivelată sau prezintă diferențe de nivel, apa se va acumula în zonele joase, cauzând deteriorarea suprafețelor și conferind un aspect neplăcut. 

Dincolo de aceste roluri importante, șapa este importantă și pentru ridicarea cotei de nivel a camerelor. În unele situații, se poate ca pardoseala să fie mult mai joasă față de nivelul tâmplăriei ușii, caz în care este necesară aplicarea unei șape de egalizare. În acest fel, turnând șapa într-o grosime de strat suficientă, înălțimea pardoselii va fi adusă la cota dorită.

ADVERTISING

Trebuie să acorzi atenție acestui aspect, deoarece o pardoseală nu înseamnă doar placa de beton și șapa, ci, în unele cazuri, poate însemna și implementarea sub șapă a un sistem de izolare. În plus, deasupra șapei, va fi montat sistemul de finisare (parchet, gresie, piatră naturală, vinil, pardoseli epoxidice). Fiecare dintre aceste straturi crește grosimea finală a pardoselii, așadar dimensionarea corectă este foarte importantă. 

Protecție împotriva apei

Un alt rol al șapei de egalizare este cel de protecție a betonului împotriva apei. Din cauza uzurii, betonul se deteriorează și în contact cu apa poate suferi modificări structurale. Apa se poate infiltra în porozitatea betonului și poate ajunge chiar la armături. 

Este foarte importantă așadar protejarea betonului, dar și a armăturilor, tocmai pentru ca placa de beton să fie rezistentă și sigură. Șapa nu permite apei să se infiltreze decât la nivel superficial; dacă sub șapă se instalează sisteme de protecție, precum o hidroizolație, atunci placa de beton este pe deplin protejată.

Șapele de egalizare protejează foarte bine zonele de subsol și demisol, aceste tipuri de pardoseli fiind întotdeauna expuse pericolului infiltrațiilor. 

Șapa de egalizare este un material care poate rezolva o gamă amplă de probleme de la nivelul pardoselilor. Șapele de egalizare pot fi folosite în orice tip de încăpere, de la camere de zi și dormitoare la băi, bucătării, garaje sau beciuri.

Este important să ai în vedere caracteristicile șapei pe care o vei folosi și să măsori foarte bine suprafețele pentru estimarea corectă a cantității de material. Nu uita de înălțimea șapei, deoarece aceasta va trebui să îți permită și montarea stratului final de acoperire pentru ca pardoselile tale să arate cu adevărat minunat.