Cauți instalație termică eficientă și cu costuri mici de utilizare, dar nu ai acces la o rețea de gaze naturale? Soluția aici!

Cauți instalație termică eficientă și cu costuri mici de utilizare, dar nu ai acces la o rețea de gaze naturale? Soluția aici!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În momentul în care este nevoie să se aleagă sistemul de încălzire pentru locuință, numeroasele soluții disponibile pe piață îi pot face pe utilizatori să întâmpine dificultăți în găsirea sistemului potrivit nevoilor lor. Cu toate acestea, poziția locuinței față de o rețea de gaze naturale, bugetul disponibil pentru o astfel de investiție și preferințele personale sunt principalele criterii de care ar trebui să se țină cont in astfel de situații.

Cum multe localități din România nu au acces la o rețea de gaze naturale, locuitorii acestora au posibilitatea de a opta pentru folosirea lemnelor, energiei electrice sau peletilor pentru încălzirea locuinței. Costurile lunare pentru sistemele electrice de încălzire, mai ales în cazul unei locuințe de mari dimensiuni, pot fi unele foarte ridicate, iar peletii sunt mult mai avantajoși decât lemnul, atât în ceea ce privește costurile, cât și eficienta. Drept urmare, cei care se află într-o astfel de situație pot alege cazane pe peleti, mai ales că acestea au numeroase avantaje la utilizare.

ADVERTISING
  1.  Peleții, un combustibil cu preț mic

Unul dintre principalele avantaje ale cazanelor pe peleți este prețul mic al combustibilului utilizat pentru funcționarea acestuia. Deși costul pentru achiziția și instalarea unui astfel de echipament poate fi unul destul de mare, acesta va fi amortizat într-un timp scurt, datorită costurilor lunare mici aferente consumului de energie al cazanului.

  1.  Cazanul pe peleți are un randament ridicat

Este deja cunoscut faptul că un cazan pe peleți este mai eficient decât unul pe lemne și, în unele cazuri, chiar unul pe gaz. Acest lucru se datorează randamentului ridicat pe care îl au peleții. Aceștia sunt obținuți din resturi lemnoase, care sunt presate astfel încât să se elimine cât mai multă apă din compoziția lor și să fie eliminată o rășină care are rolul de liant.

ADVERTISING

Datorită conținutului mic de apă al peletilor, este necesară o cantitate mult mai mică din acest combustibil pentru a produce o cantitate ridicată de agent termic, pentru care ar trebui folosite foarte multe lemne. Eficiența medie a unui cazan pe peleți variază între 75 și 90%, dar poate depăși 100% în cazul unui cazan cu peleți în condensare.

  1.  Este o soluție de încălzire ecologică

De asemenea, un alt aspect important de reținut cu privire la cazanele pe peleți este faptul că acestea fac parte din echipamentele ecologice folosite pentru încălzire. Deoarece peletii sunt produși numai din materiale naturale, refolosind resturi lemnoase, nu numai că se evită consumul altor resurse naturale, dar acestea emit și o cantitate mică de fum în atmosferă. Chiar și cenușa rezultată din arderea peletilor poate fi refolosită ca și îngrășământ natural pentru plante.

ADVERTISING
  1.  Utilizarea și întreținerea cazanului sunt facile

Pe piață există mai multe tipuri de cazane pe peleți, motiv pentru care acestea se potrivesc în mai multe situații. Acestea pot fi cu încărcare manuală sau cu încărcare automată, cazanele fiind dotate cu buncăre în care sunt puși peletii și care necesită reumplere la un anumit interval de timp, uneori chiar și la o săptămână, în funcție de consum și de performanțele echipamentului.

În plus, îngirjirea acestor cazane trebuie efectuată periodic, dar presupune lucrări de întreținere minime, cum ar fi golirea cenușii și ștergerea echipamentului, astfel că nu sunt necesare cunoștințe de specialitate sau acțiuni complexe.

Informații referitoare la instalarea unui cazan pe peleți

În ceea ce privește instalarea unui cazan pe peleți, deși procesul nu este unul foarte complex, acesta trebuie realizat de un specialist. Totodată, cazanul pe peleți trebuie instalat într-o camera tehnică specială, ale cărei dimensiuni nu trebuie să fie mari, dar pentru care se recomandă o pardoseală de ciment sau una care rezistă la umezeală și murdărie. Camera tehnică este potrivită și pentru depozitarea peleților, mai ales că pentru un preț cât mai avantajos al acestora, se recomandă cumpărarea unei cantități mai mari.

Cazanul pe peleți este, ulterior, legat la un sistem de distribuire a căldurii în locuința, care este, de obicei, cu radiatoare. În acest caz, sistemul poate fi realizat din diferite tipuri de țevi și fitinguri, realizate din diferite materiale. Cele mai cunoscute sunt cele din pexal, PPR sau din cupru.

Fiecare tip de țeavă are propriile caracteristici și avantaje. Dacă în trecut, cele mai des folosite erau țevile din pexal, în ultimii ani, cele din PPR și cupru sunt mult mai populare. Cei care optează pentru un sistem de încălzire realizat din cupru aleg adesea unul realizat din țeavă de cupru Silmet. Acesta este potrivit atât pentru distribuirea agentului termic, dar și pentru circulația apei calde menajere, precum și în cazul distribuției gazului și combustibililor lichizi.

Toate aceste informații sunt cunoscute de tot mai mulți români, motiv pentru care cazanele pe peleți au cunoscut o popularitate tot mai mare în ultimii ani.