BOR a luat în sfârșit atitudine față de ÎPS Teodosie: Interzis la București și în alte eparhii. Trebuie să dea lista cu cei hirotoniți din alte localități

BOR a luat în sfârșit atitudine față de ÎPS Teodosie: Interzis la București și în alte eparhii. Trebuie să dea lista cu cei hirotoniți din alte localități
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sfântul Sinod a decis ca Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat la Sfânta Liturghie organizată în alte eparhii, până când nu va renunţa la rostirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare. De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de reprezentanţii Sfântului Sinod şi de hirotonirea unor teologi care nu îndeplinesc condiţiile legale, dar şi că în cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea oferă răspunsuri ascultătorilor care „creează un număr mare de reacţii şi solicitări de clarificări din partea credincioşilor formulate de obicei către Patriarhia Română”.

Clerici hirotoniţi în Arhiepiscopia Tomisului care slujesc necanonic, nestatutar şi neregulamentar

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunţat că, în ultima perioadă, au fost constatate mai multe situaţii de indisciplină în care unii clerici din alte eparhii, mai precis hirotoniţi în Arhiepiscopia Tomisului şi în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, îşi desfăşoară activitatea necanonic, nestatutar şi neregulamentar pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

ADVERTISING

Cancelaria Sfântului Sinod i-a solicitat Arhiepiscopului Tomisului explicaţii despre această situaţie.

„S-a exprimat «sincera părere de rău pentru situaţia de indispoziţie generată de hirotonia misionară care a avut loc fără intenţia de a încălca principiul înfierii duhovniceşti, cu bună-credinţă şi pe temeiul canonic al locului consfinţit de către Sfântul Sinod».

S-a dispus la nivelul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului o cercetare amănunţită a situaţiei părintelui, cu evidenţierea responsabilităţilor administrative, canonice şi duhovniceşti ce se impun, fără a se comunica însă rezultatul acesteia”, a precizat Sfântul Sinod că a fost răspunsul Arhiepiscopului Tomisului.

De asemenea, Sfântul Sinod a mai transmis că a primit mai multe sesizări potrivit cărora pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor „există diferite cazuri şi situaţii de clerici hirotoniţi în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, care slujesc necanonic, nestatutar şi neregulamentar”.

ADVERTISING

Printre exemplele oferite în acest sens de reprezentanţii Sfântului Sinod se află şi doi angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, care „au solicitat să slujească în capela militară, fără a susţine însă examenul de promovare în clerul militar”.

Sfântul Sinod a constatat că sunt situaţii în care Arhiepiscopul Tomisului nu respectă disciplina canonică şi hirotoneşte teologi care nu îndeplinesc condiţiile legale.

„În concluzie, se poate constata că, deşi disciplina canonică, statutară şi sinodală privitoare la hirotonie este foarte clar stabilită canonic, statutar şi regulamentar, iar Sfântul Sinod a luat mai multe hotărâri în acest sens, există în continuare situaţii în care Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, (...) nu o respectă, hirotonind în continuare necanonic, nestatutar şi neregulamentar teologi din alte eparhii fără acordul Chiriarhului lor sau hirotonind teologi care nu îndeplinesc toate condiţiile legale, statutare şi sinodale privitoare la hirotonie.

ADVERTISING

Mulţi dintre aceştia nu rămân în eparhiile pentru care au fost hirotoniţi, adică în Arhiepiscopia Tomisului (...), ci îşi desfăşoară activitatea necanonic, nestatutar şi neregulamentar pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor”, a mai transmis Sfântul Sinod.

Recită pe de rost slujba Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare

Sfântul Sinod a constatat şi o altă situaţie publică prin care ÎPS Teodosie nu respectă hotărârile sinodale.

„O altă situaţie publică de nerespectare a hotărârilor sinodale este aceea în care Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul Sfintei Liturghii, în special în timpul pregătirii pentru primirea Sfintei Împărtăşanii sau după, recită pe de rost slujba Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.

Astfel, nu doar că se creează o stare de tulburare a slujbei Sfintei Liturghii, care pune în dificultate mai ales pe ierarhii co-slujitori (care de altfel i-au şi semnalat ierarhului tomitan că ceea ce face este necanonic), dar se şi încalcă flagrant practica euharistică panortodoxă”, a mai precizat sursa citată.

Răspunsurile de la Radio Dobrogea

De asemenea, Sfântul Sinod a mai constatat că ÎPS Teodosie nu respectă hotărârile sinodale nici prin răspunsurile oferite ascultătorilor la emisiunea de la Radio Dobrogea.

„O altă situaţie publică de nerespectare a hotărârilor sinodale este aceea în care Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oferă răspunsuri la tot felul de întrebări formulate spontan de ascultători în cadrul emisiunii săptămânale «Cuvântul Ierarhului. Dialog duhovnicesc cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului» de la Radio Dobrogea, care sunt apoi preluate de media naţională şi care creează un număr mare de reacţii şi solicitări de clarificări din partea credincioşilor formulate de obicei către Patriarhia Română.

De multe ori, ierarhul tomitan oferă răspunsuri pentru probleme care ţin fie de viaţa privată a oamenilor şi care pot fi discutate de credincioşi cu duhovnicul lor pentru a primi sfaturi personalizate, fie de chestiuni de interes naţional”, a mai precizat Sfântul Sinod.

Deciziile luate de Sfântul Sinod

În urma acestor constatări, Sfântul Sinod a luat mai multe hotărâri.

  • Arhiepiscopul Tomisului nu mai are voie să oficieze vreo lucrare liturgică pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor „până când nu va arăta pocăinţă şi îndreptare prin respectarea prevederilor canonice, statutare, regulamentare şi a hotărârilor sinodale”.
  • De asemenea, Sfântul Sinod a solicitat Arhiepiscopului Tomisului şi Episcopului Alexandriei şi Teleormanului, să transmită la Cancelaria Sfântului Sinod, până în ziua de vineri, 15 noiembrie 2024, lista celor care au fost hirotoniţi în ultimii cinci ani în Arhiepiscopia Tomisului şi în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului şi care nu au domiciliul în respectivele eparhii, ci pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor, adică în Bucureşti, în judeţul Ilfov sau în judeţul Prahova.
  • În plus, Sfântul Sinod a aprobat ca Arhiepiscopul Romisului să nu mai fie invitat în alte eparhii. „Aprobă ca Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, şi nici ierarhii Sfântului Sinod să nu mai accepte invitaţii în Arhiepiscopia Tomisului, până când  Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va respecta practica euharistică panortodoxă şi hotărârea sinodală nr. 630 din 17 februarie 2011 referitoare la citirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare”, a mai transmis Sfântul Sinod.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇