Blocul Naţional Sindical scoate în stradă 5.000 de oameni, miercuri, la Guvern și la Parlament

Blocul Naţional Sindical scoate în stradă 5.000 de oameni, miercuri, la Guvern și la Parlament
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Blocul Naţional Sindical (BNS) anunţă un miting de protest în Piaţa Victoriei, în data de 6 aprilie, la care sunt aşteptaţi cel puţin 5.000 de sindicalişti, care va fi urmat de un marş spre Piaţa Constituţiei.

Protestatarii solicită Guvernului luarea de măsuri pentru securitatea energetică şi alimentară a României, dar şi pentru compensarea efectelor economice şi sociale ale războiului din Ucraina.

BNS a transmis, vineri, că toate cele 35 de federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical, atât din sectorul privat cât şi din sistemul bugetar, vor asigura participarea a cel puţin 5.000 de sindicalişti la acţiunea de protest

ADVERTISING

Sindicaliştii solicită Guvernului adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului din Ucraina, la nivel economic şi social.

„Înainte de declanşarea conflictului armat, la capătul a doi ani de pandemie care a pus la grele încercări salariaţii din România, devenisem deja martorii unei alinieri forţate a preţurilor, la nivelul preţurilor europene, în contextul în care veniturile românilor sunt cu mult mai mici faţă de cele din statele membre UE. Avem nevoie de investiţii urgente în diverse sectoare (ex. transporturi) dar şi măsuri de sprijin pentru problemele specifice cu care se confruntă alte domenii cu risc major de dispariţie. (ex. industria navală, industria de confecţii etc)”, au explicat reprezentanţii BNS.

ADVERTISING

Altă revendicare se referă la adoptarea de măsuri pentru securitatea energetică şi alimentară a României. 

„În plan energetic, prioritatea eliminării dependenţei de resursele energetice importate din Rusia se suprapune peste efectele liberalizării pieţei energiei electrice şi celei a gazelor naturale care a condus la o puternică interconectare a pieţelor de produse energetice din România (energie electrică, gaze şi combustibil)  cu cele europene, cu efecte în special în ceea ce priveşte creşterea preţurilor. 

Asigurarea hranei pentru un număr din ce în ce mai mare de refugiaţi, compromiterea culturilor agricole din Ucraina, sancţiunile economice care blochează importurile de alimente din Rusia, sezonul rece atipic pe care l-am traversat (lipsit de precipitaţii), sunt aspecte care ne îngrijorează profund cu atât mai mult cu cât strategia Guvernului României în domeniul agricol şi alimentar este neclară”, mai precizează comunicatul BNS. 

ADVERTISING

Sindicaliştii mai solicită reluarea aplicării Legii-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, act normativ suspendat din anul 2021, la jumătatea perioadei de 4 ani prevăzute pentru implementare.

BNS consideră că aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 va conduce la eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, astfel cum a fost convenit cu partenerii sociali in anul intrării în vigoare a legii.

BNS mai doreşte încheierea unui pact naţional pentru industria de apărare, care să conţină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector, precum şi pentru a limita presiunea resimţită de populaţie de costurile de finanţare pentru dotarea Armatei. 

„Războiul a readus în prim-plan dotarea tehnică a armatelor la nivel european, cât şi la nivel naţional. Pentru a face faţă eforturilor uriaşe necesare, se impune ca industria naţională de apărare să ocupe un loc central în politica de înzestrare. Sectorul industriei de apărare a fost distrus cu premeditare în ultimii 30 de ani de politruci neavizaţi şi de samsari de armament care în schimbul unor comisioane grase au creat dependenţe de importul de tehnică militară”, a menţionat sursa citată. 

Sindicaliştii mai cer Guvernului modificarea în regim de urgenţă a Legii nr. 62/2011 a dialogului social.  

„Vrem negocieri colective la nivel naţional şi sectorial! Cerem dreptul de a negocia pentru federaţiile reprezentative la nivel de unitate fără impunerea reprezentanţilor salariaţilor ca parte la negocierea colectivă!”, a precizat BNS. 

Sindicaliştii au mai anunţat că protestează pentru că se simt abandonaţi în propria ţară, de Guvern. 

„Avem nevoie de măsuri concrete asumate de Guvern după dezbateri cu partenerii sociali, măsuri care să devină publice pentru a evita situaţiile de panică cu efecte speculative. Solicităm Guvernului României convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, având ca obiectiv constituirea unor grupuri de lucru pentru soluţionarea revendicărilor noastre. Trebuie să redăm încrederea cetăţenilor României că Guvernul, împreună cu partenerii sociali, patronate şi sindicate, au capacitatea necesară pentru a identifica şi a pune în aplicare măsuri care să asigure linişte, stabilitate şi bunăstare pentru cetăţeni!”, a mai transmis BNS. 

Blocul Naţional Sindical organizează mitingul de protest în Piaţa Victoriei, miercuri 6 aprilie, începând cu ora 11:00. Mitingul va fi urmat de un marş cu deplasare spre Piaţa Constituţiei. (FB event)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇