După ce, în 2024, s-a inaugurat cel mai mare număr de kilometri de șosea de mare vitează din istoria României, ministrul Transporturilor a anunțat că 2025 va aduce un nou record.
Datele din teren, analizate de Spotmedia.ro din surse publice și cu ajutorul pasionaților de infrastructură, nu-i confirmă spusele lui Grindeanu cu privire la acest record.
Cu toate astea, din datele de până acum reiese că vom avea, totuși, un an foarte bun, în ceea ce privește inaugurarea de șosele de mare viteză.
Iată câte și când ar urma să se deschisă, dar și cum arată șantierele.
România a intrat în anul 2025 cu 1.270 de kilometri de autostradă și drum expres pe care se putea circula. E mai puțin de jumătate din cât ne-am dori, până în 2030, potrivit diverselor planificări.
Dar e, cu siguranță, mai mult decât speram să avem, judecând după ritmul de inaugurare de acum 6-7 ani.
Iată câți kilometri de șosea de mare vitează s-au inaugurat în fiecare din ultimii 7 ani, potrivit calculelor Spotmedia.ro:
- 2018: aproape 60 km
- 2019: 43 km
- 2020: 54 km
- 2021: 35 km
- 2022: 53 km (13 km autostradă și 40 km drum expres)
- 2023: aproximativ 80 km (47,8 km autostradă și 31,7 km drum expres)
- 2024: 195 km
Vorbim, în această inventariere, despre „șosele de mare viteză” pentru că - 2021, inclusiv – se inaugurau doar autostrăzi. Din 2022, a început și inaugurarea de drumuri expres. Iar acum ele se construiesc concomitent.
Principalele diferențe dintre cele două tipuri de șosea de mare viteză țin de: viteza maximă admisă (130 km/h pe autostradă și doar 120 km/h pe drumul expres), banda de urgență (obligatorie la autostradă, nu și la drumul expres) și lățimea totală a drumului (de regulă 26 m la autostradă și 20 – 21 m la drumul expres).
Ce urmează în 2025 pentru autostrăzi
Acum sunt deschise șantiere pentru puțin peste 700 km de șosea de mare vitează. Unele sunt abia la stadiul inițial, al organizării de șantier. Altele sunt aproape de finalizare.
Din calculele Spotmedia.ro - bazate pe informațiile din documentul „Situația lucrărilor în derulare” al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și ale ONG-urilor care monitorizează șantierele – în 2025 sunt șanse mari să se finalizeze circa 164 kilometri. Poate mai mult. Dar nu există certitudini care să indice că se vor finaliza, într-adevăr, 250 km, cum promite ministrul Transporturilor.
Iată ce, când și unde s-ar putea finaliza, în acest an.
Pe traseul Autostrăzii A7
- se va deschide, cel mai probabil până la finalul primăverii, tronsonul Mizil - Pietroasele (28 km), realizat de asocierea Coni – Trace Group. A fost anunțat de ministrul Sorin Grindeanu pentru finele lunii aprilie. În materialul video de mai jos, puteți vedea stadiul lucrărilor:
- ar trebui să se deschidă și lotul Pietroasele – Buzău Est (13,9 km) pe care îl construiesc turcii de la Nurol Inşaat Ve Ticaret A.S. (lider) - Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S. Termenul inițial avansat pentru inaugurare a fost luna mai 2025. Dar nu e exclus să apară și întârzieri față de acest termen. Mai jos, stadiul lucrărilor, în imagini:
- pe lotul Buzău – Vadul Pășii (4,6 km) s-au finalizat, anul trecut, 1,2 km de autostradă. În 2025, Asocierea Sa&Pe Construct SRL – UMB Spedition SRL – Tehnostrade SRL ar trebui să termine și să deschidă și restul drumului. Mai jos vedeți cum arată podul de la Vadul Pășii – betonat integral:
- pe lotul Domnești Târg – Răcăciuni (38,7 km) – porțiune de șosea care ocolește orașul Adjud - UMB Spedition - Sa&Pe Construct SRL – Tehnostrade SRL ar putea finaliza lucrările cu care a trecut de jumătate. Potrivit graficului de execuție, ar urma să finalizeze și loturile vecine: Focșani - Domnești Târg (35 km) și Răcăciuni – Bacău (21,5 km). Dar cum lucrările sunt mai puțin de 30% gata, e greu de crezut că s-ar putea finaliza în 2025. Mai ales dacă ținem cont și de întârzierile înregistrate anul trecut pe aceste șantiere. Dintre toate șantierele prezentate în acest articol, Domnești Târg – Răcăciuni are cele mai mici șanse de finalizare. Mai jos, imagini de pe șantierele celor 3 loturi:
Pe traseul Autostrăzii A0
După cum v-am arătat într-o analiză precedentă, AICI, există șanse mari să se inaugureze, în 2025:
- un tronson de 17,9 km, construit de grecii de la Aktor, în vestul Bucureștiului, în zona de intersecție cu A1
- un lot de 8,6 km dintre Cernica și Afumați. E un șantier pe care antreprenor principal este firma chineză China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC)
- un lot de 4,47 km din estul Capitalei, din zona intersecției cu A2. E un șantier al SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL.
Pe traseul Autostrăzii A1
- ultimii 14,65 de km din Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș ar putea fi inaugurați la începutul acestei veri. Antreprenorul, adică firma italiană Webuild, a reușit să deschidă în decembrie 2024 încă 15,7 kilometri din acest segment de drum.
Pe traseul Autostrăzii A2.
- un tronson de 12,24 km pe porțiunea Zimbor – Poarta Sălajului, pe care asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL l-ar putea finaliza, în acest an.
Mai jos, stadiul șantierului, la jumătatea lunii martie:
Tot în 2025, UMB Spedition ar putea finaliza și drumul expres Brăila-Galați, lung de 10.7 km. Lucrările sunt făcute în proporție de 87%, potrivit estimărilor CNAIR.
Situația lucrărilor, în imagini, mai jos:
De asemenea, e posibil ca tot UMB Spedition să finalizeze și cei 12 km rămași din ultimul tronson din drumul expres Craiova – Pitești – adică acela dintre Colonești – Oarja – Pitești – să se inaugureze în acest an.
Cum arată lucrărilor, aici:
Per total, vorbim despre puțin peste 164 km de șosea de mare vitează care ar putea fi inaugurați sau care au șanse mari de inaugurare, în acest an.
Nu e chiar numărul record de kilometri anunțat de ministrul Transporturilor. Dar - raportat la ritmul istoric de inaugurare a șoselelor de mare vitează - se anunță un an bun.