Artiștii stradali din Cluj: Ne-am săturat să plătim amenzi peste amenzi și să fim jigniți de poliția locală

Artiștii stradali din Cluj: Ne-am săturat să plătim amenzi peste amenzi și să fim jigniți de poliția locală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Am vrea să existe și în Cluj niște reglementări pentru artiștii stradali. Ne-am săturat să plătim amenzi peste amenzi și să fim jigniți de poliția locală.”

Asta ne-a spus Andrei Mureșan, solistul trupei Upright Buskers. Alături de alți cântăreți și artiști, Andrei vrea să înființeze o asociație a artiștilor stradali, cu ajutorul căreia să ceară primăriei stabilirea unor reguli clare.

Deoarece în prezent se poate aplica pentru o autorizație de „organizare de evenimente", la care răspunsul vine săptămâni mai târziu, Andrei are în minte o soluție mai bună. Aceasta ar consta în crearea unei platforme care să permită rezervarea unei zone și a unui interval de timp, pe principiul primului venit.

ADVERTISING

Cei care își fac cont ar trebui să demonstreze că arta lor este calitativă, iar persoana care judecă ar trebui să aibă competență în domeniu. Dacă este greu de judecat ce muzică e plăcută sau nu, Andrei ar vrea ca măcar să primească un răspuns mai prompt și ar fi dispus să plătească o sumă modică pe zi sau lună, decât amenzi care oscilează între 200 și 1.000 de lei.

Andrei și colegii lui și-au plătit toate amenzile în cel mai scurt timp, dar când au cerut un extras al tuturor amenzilor plătite în ultimii doi ani, deși doamna de la ghișeu numărase peste 13, în e-mail erau trecute doar 10.

ADVERTISING

Dincolo de acești bani, este însă vorba și de frustrarea produsă de această interacțiune cu Poliția. Texte de tipul - „Crezi că oamenii de la terase vor să te audă cum zbieri?", se bat cap în cap cu întrebări inocente de la ascultători - „De ce nu te aplaudă lumea? Pot să le spun la microfon să te aplaude?".

Andrei râde de această ultimă întâmplare, căci atât i-ar mai trebui, să instige lumea să-l aplaude. Asta în condițiile în care, tehnic, nici nu are voie să folosească un microfon sau amplificatoare pentru instrumente. Iar asta e altă problemă, dat fiind că instrumentele electrice nici nu se aud altfel.

Upright-Buskers

Deși a menționat pe fiecare cerere necesitatea amplificatoarelor, mereu i s-a răspuns că nu are voie, când mai practică ar fi o limită pentru decibeli și cineva care să măsoare nivelul sunetului pentru a verifica dacă se încalcă legea.

ADVERTISING

„O singură dată am filmat un polițist nervos, care a venit către noi. Sunt și polițiști care așteaptă să termini piesa și lor te simți prost să le bagi camera în față. Dar ăsta, când a văzut telefonul, imediat s-a liniștit... Nu mă deranjează să plătesc o taxă, dar când îi văd că vin și vor să ne intimideze, îmi piere tot zâmbetul. Aș vrea să existe un regulament și să putem cânta liniștiți", spune Andrei.

Upright-Buskers-3

În Iași, unde membrii Upright Buskers au cântat recent pentru zece zile, Poliția a fost îngăduitoare, cerându-le doar să nu stea în fața primăriei, unde se ținea o ședință de consiliu.

Doar la Cluj, într-o fostă capitală culturală, artiștii, care ar putea crea atmosfera unui oraș turistic, sunt alungați de polițiștii prea puțin interesați de artă.

Andrei speră totuși să reunească mai mulți artiști interesați de această cauză și a vorbit deja cu un avocat care vrea să-i susțină.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇