Anul acesta au fost deja repatriați 131 de fugari. Cât plătește statul ca să-i aducă de peste granițe

Anul acesta au fost deja repatriați 131 de fugari. Cât plătește statul ca să-i aducă de peste granițe

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, spune că doar în acest an au fost aduşi în ţară 131 de fugari, adică o medie de două persoane în fiecare zi.

Gorghiu a precizat că a fost iniţiat un proiect de lege care a trecut de transparenţa decizională şi va ajunge în curând în Parlament, prin care fugarilor aduşi înapoi în România li se va cere decontarea cheltuielilor pentru repatriere. Aceasta în condiţiile în care statul român cheltuie 10 milioane de lei pe an pentru aducerea lor în ţară.

”Anul acesta au fost aduşi în ţară 131 de fugari, în medie doi fugari pe zi. Ieri, pentru că zilnic mă uit pe date, ieri ne-au sosit în ţară doi fugari din Olanda. Unul condamnat pentru tentativă de omor şi unul condamnat pentru furt.

ADVERTISING

Astăzi trebuie să sosească un alt fugar pe care îl aducem din Germania. Motivul invocat de aceste persoane care fug din ţară este acela că nu sunt condiţii umane în penitenciarele din România, de aceea, nu şi-ar ispăşi pedeapsa în ţară. Însă vă asigur că sunt respectate toate condiţiile la nivel de CEDO, condiţiile din penitenciare”, a declarat Alina Gorghiu, marţi seară, la Radio România Actualităţi.

Gorghiu afirmă că sunt foarte mulţi fugari în Italia, printre aceştia fiind şi nume sonore.

”La nivel european, mandatul de aducere în ţară, de predare a lor sau extrădare este undeva, în ultimele 9 luni, de când sunt eu la minister, de peste 90 la sută. Dar sigur că mai avem breşe, portiţe, cum este cazul Italiei unde sunt câteva nume de condamnaţi la închisoare, nume sonore care au reuşit să amâne întoarcerea lor în ţară pentru executarea pedepsei. Însă pot să vă spun că este un neadevăr pentru că sistemul penitenciar din România a trecut prin schimbări majore în ultimii ani, s-au făcut investiţii”, a precizat Gorghiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Românii trebuie să ştie că deciziile de extrădare le iau magistraţii din ţările în care se află fugarii, a subliniat ministrul Justiţiei.

”Ceea ce trebuie să ştie românii este că aceste extrădări se fac de către instanţele din ţara în care se află fugarul. Dacă a fugit în Italia, instanţa din Italia decide, dacă a fugit în Olanda, instanţa din Olanda decide, iar judecătorii de acolo sunt cei care au ultimul cuvânt. Aproape în fiecare caz ni se cer rapoarte despre condiţii şi le trimitem”, a spus Gorghiu.

ADVERTISING

Ministrul Justiţiei a mai precizat că două noi penitenciare vor fi construite în România.

”Am reuşit să semnăm construcţia de două noi penitenciare. În 2004 a fost Centrul educativ de la Buziaş, de atunci România nu a mai construit nimic. Acum am semnat unul la Prahova, unul la Buzău, deja sunt şantierele în teren”, a afirmat Alina Gorghiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇