5 tipuri de materiale utilizate în construcții

5 tipuri de materiale utilizate în construcții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Realizarea unei construcții presupune folosirea unui cumul de materiale, fiecare având un rol pe care trebuie să îl îndeplinească. Din acest motiv, orice proiect de construire ar trebui să aibă la bază o înțelegere riguroasă a acestora, pentru a putea achiziționa acele materiale care pot satisface cerințele oricărui proiect. Află care sunt tipurile de materiale utilizate în construcții și care este rolul acestora în acest amalgam! 

Materiale cimentoase

Materialele cimentoase sau cimenturile, reprezintă materialele sub formă de pulbere care necesită amestecare cu apă în vederea creării unei baze omogene. Desigur și în acest caz există ramificații, deoarece putem vorbi despre materiale cimentoase folosite pentru realizarea structurii de rezistență și materiale cimentoase care asigură reparațiile sau finisarea structurilor. 

ADVERTISING

Cimentul, în general, este folosit pentru structura de rezistență, alături de oțel, care constituie armătura. Din categoria materialelor cimentoase de reparare poate fi menționat gletul. Oricare dintre aceste materiale pot fi găsite pe MatHaus.ro, un magazin care îți poate oferi orice tip de materiale de construcție, pentru orice tip de proiect de construire. 

Materiale de armare

Armarea clădirilor constituie punctul vital al unei construcții, deoarece fără armături, aceasta nu ar putea rezista. Armăturile sunt bare de oțel încastrate în structura de beton, cu rol de preluare a încărcărilor pe care acest material nu le poate prelua. 

ADVERTISING

Este foarte important ca armătura să fie calculată sub aspectul necesarului de material, deoarece în funcție de suprafețe și de elemente structurale pot fi necesare suplimentări care să asigure rezistența și durabilitatea construcțiilor. 

Armătura este piesa de rezistență pentru clădiri deoarece, atunci când betonul își pierde capacitatea portantă, elementele de armare susțin construcția. Cel mai întâlnit caz este cel al rezistenței la seism, atunci când construcțiile din beton pot ceda din cauza încărcărilor verticale și laterale. 

Este important așadar să discuți cu un inginer structurist proiectant care să calculeze necesarul, pe care tu va trebui să îl respecți întocmai ca în proiectul tehnic elaborat de către acesta. 

ADVERTISING

Materiale de izolare

Izolarea clădirilor este deosebit de importantă, iar în acest caz putem include izolațiile termice, izolațiile fonice și hidroizolațiile. Spre exemplu, izolațiile fonice au rolul de a reduce numărul decibelilor care ar putea afecta pe locuitorii unei incinte, iar, în acest sens,poate fi folosită vata minerală bazaltică pentru izolare. Mai apoi, pentru izolare termică poate fi folosită vata minerală de sticlă sau cea bazaltică, spuma poliuretanică sau polistirenul.

În cazul hidroizolațiilor vorbim despre membrane polimerice sau elastomerice și chiar despre produse pe bază de bitum care poți ține la distanță apa de elementele structurale ale clădirii.

Materiale lemnoase

La fel de importante ca toate celelalte tipuri de materiale sunt materialele lemnoase. Lemnul este un pilon important în construcții, deoarece acesta poate fi folosit deopotrivă ca element structural, dar și ca element decorativ. Din lemn pot fi realizate o multitudine de elemente de la buiandrugi și stâlpi, la placaje, lambriu, mobilier sau pardoseală. 

Plăci ceramice și piatră naturală

La nivel de amenajare interioară placajele ceramice constituie cea mai simplă metodă de recalibrare a aspectului. Piatra naturală poate fi de asemenea o opțiune, însă de cele mai multe ori prețul este mai mare față de cazul placajelor ceramice uzuale. În funcție de preferințele fiecărui beneficiar, dar și de buget, pot fi alese acele produse care să combine cel mai bine avantajele dorite.

Acestea sunt doar o parte din cele mai cunoscute materiale de construcții. Plaja de materiale este mult mai amplă și, de cele mai multe ori, este nevoie de un deviz întreg pentru a putea observa cât de multe materiale de construcții intră în componența unei clădiri. Un lucru rămâne cert însă, este nevoie să te documentezi despre ce anume presupune procesul de construire și să alegi întotdeauna să ai lângă tine parteneri de nădejde.