4 aspecte-cheie de care să ții cont pentru a obține un bun randament al culturii de grâu de toamnă

4 aspecte-cheie de care să ții cont pentru a obține un bun randament al culturii de grâu de toamnă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cultivarea grâului vine cu o serie de provocări care necesită o gestionare meticuloasă. Una dintre acestea este reprezentată de buruieni, care dacă nu sunt controlate corespunzător, pot cauza pierderi de recoltă cuprinse între 10-70%. Mai mult, agenții patogeni pot avea un impact semnificativ asupra randamentului final, prin daunele pe care le provoacă aparatului foliar al grâului. 

Pe lângă acestea, grâul de toamnă are nevoi speciale în ceea ce privește nutrienții din sol, dar și în alegerea unor soiuri care să reziste temperaturilor din țara noastră. Descoperă, în continuare, patru aspecte-cheie care te vor ajuta să obții un randament bun al culturii de grâu de toamnă. 

ADVERTISING

1. Folosește semințe de grâu certificate și tratate 

Producția de grâu este influențată de modul în care sunt combătuți agenții patogeni, dăunătorii și buruienile. Și pentru că multe dintre bolile graului se transmit prin semințe și/sau sol, cum ar fi mălura comună (Tilletia spp.), tăciunele zburător (Ustilago spp.) sau fuzarioza la grâu (Fusarium graminearum), o soluție eficientă pentru contracararea acestora este utilizarea unor semințe de grâu certificate și tratate. Acestea sunt supuse unor tratamente pentru a asigura rezistența la boli, oferind plante de calitate superioară. 

Spre exemplu, tratamentul de sămânță Kinto® Plus asigură protecția semințelor de grâu încă de la înființarea culturii datorită celor trei substanțe active pe care le conține: fluxapiroxad, triticonazol și fludioxonil. Acesta are un spectru larg de combatere a bolilor, asigură o germinație și o înrădăcinare mai bună, o protecție maximă indiferent de vreme, și contribuie la producții mari, de calitate și constante. 

ADVERTISING

2.  Ține cont de regulile fertilizării de toamnă 

Grâul de toamnă are nevoie de un sol bogat în elemente nutritive pentru a dispune de un nivel optim de resurse pe parcursul toamnei și iernii, perioade în care plantele vegetează în condiții de frig.  

Toamna, consumul de nutrienți este mai ridicat deoarece în această perioadă are loc formarea aparatului radicular, înfrățirea plantelor și acumularea rezervelor nutritive pentru perioada iernii. 

Pentru fertilizarea de toamnă, grâul are nevoie de îngrășăminte minerale, cu azot și fosfor, în special pe solurile sărace în azot, în zonele umede, în anii ploioși sau după plante premergătoare care consumă azot (cartof, porumb sau sfecla pentru zahăr). Fertilizarea de toamnă contribuie la o energie funcțională ridicată a plantelor, ceea ce va determina o producție mai bună.

ADVERTISING

Aplicarea îngrășămintelor organice precum gunoiul semifermentat de grajd și mustul de gunoi se folosesc pe solurile argiloase, erodate sau prea ușoare, deoarece îmbunătățesc proprietățile fizice, chimice și biologice ale solului. 

Pe solurile acide, cu pH mai mic de 5,8, se aplică amendamente calcaroase, pentru a neutraliza 50% din aciditatea hidrolitică.  

3.  Combate buruienile din cultura de grâu

Principala lucrare de îngrijire a culturii de grâu este reprezentată de combaterea buruienilor, dat fiind faptul că acestea pot provoca pierderi de producție cuprinse între 10-70%. Aplicarea erbicidelor la cultura de grâu din toamnă previne proliferarea buruienilor și, astfel, permite plantelor să se dezvolte adecvat, fără ca buruienile să epuizeze elementele nutritive din stratul superficial al solului. 

Un erbicid inovator pentru culturile de grâu de toamnă este Pontos®. Datorită celor două substanțe active, flufenacet și picolinafen, asigură o combatere eficientă a unui spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate. Acesta are o rezidualitate foarte bună și păstrează cultura curată de buruieni pentru o perioadă mai lungă, ceea ce le oferă plantelor posibilitatea de a se dezvolta complet și de a-și atinge potențialul maxim de producție. 

4. Alege cultivarea soiurilor adaptate la condițiile climatice de la noi 

Selecția unui soi se realizează luând în calcul mai mulți factori, cum ar fi rezistența la cădere, rezistența la iernare și boli foliare, toleranța la secetă și excesul de umiditate, precum și tehnologia ridicată și valoarea nutritivă.  

Toate acestea sunt importante deoarece caracteristicile unui soi de grâu au un impact semnificativ asupra potențialului de producție a culturii. Printre cele mai utilizate soiuri în țara noastră sunt Apache, Anapurna, Avenue, Glosa, Miranda, Otilia, Pitar. 

Ține cont de aceste patru aspecte-cheie, pentru a-ți investi resursele și eforturile în mod eficient, astfel încât să maximizezi producția de grâu din toamnă.