Oraşul italian Verona, din regiunea Veneto (nord), a început testarea potenţialului vaccin italian pe primii şase voluntari, printre care se numără un tânăr de 18 ani şi un medic de 54 de ani.
Este vorba despre un test clinic care se desfăşoară în Italia pe un grup de 90 de voluntari din Verona şi Roma, care va proba eficacitatea acestui vaccin creat, produs şi patentat de compania biotehnologică italiană ReiThera, relatează marţi EFE.
În total, în prima fază vor fi vaccinate 90 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 85 de ani.
La Verona, testările vor avea loc la Centrul de Investigaţii al Clinicii Spitalului Borgo Roma, înfiinţat în 2005, în timp ce în capitala italiană testele se vor desfăşura la Spitalul Lazzaro Spallanzani, specializat în boli infecţioase.
De fapt, în august, la Spitalul Spallanzani au fost deja administrate primele doze pe alţi voluntari: prima supusă acestor teste clinice fiind o femeie de 50 de ani.
La Verona, primele teste au început, marţi, pe primii şase voluntari, între care se află un tânăr de 18 ani şi un medic de 54 de ani, potrivit mass-mediei italiene.
Voluntari între 18 și 58 de ani
Testele clinice la Roma şi Verona se vor efectua pe două grupuri de voluntari, unul cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi altul cu vârste de 65 până la 85 de ani, pentru a proba răspunsurile date de diferitele colectivităţi.
Francesco Vaia, directorul sanitar al spitalului din Roma, a declarat în august că dacă totul merge bine "va avea loc şi a doua şi a treia fază de experimentare care probabil" se va efectua "într-o ţară din America Latină, unde virusul este în fază de expansiune".
Italia a fost a doua ţară din Europa cea mai afectată de pandemia de coronavirus la începutul crizei sanitare şi prima de pe continent care a decretat măsuri de izolare.
Numărul total al deceselor a ajuns în această ţară la 35.553, iar cel al contagierilor la 278.784 de la declanşarea epidemiei la 21 februarie, potrivit celor mai recente date oficiale.
Citește și:
Australia ar putea fi prima țară care va beneficia de un vaccin anti COVID-19
Vaccinul anti-COVID făcut în Europa va costa mai puțin de 10 euro
OMS anunță că vaccinarea anti-COVID în masă nu e posibilă înainte de jumătatea lui 2021