Ungaria intenționează să aprobe un vaccin chinezesc prin procedură de urgență

Ungaria intenționează să aprobe un vaccin chinezesc prin procedură de urgență

Ungaria va încerca să obţină o aprobare internă în regim de urgenţă pentru un vaccin chinezesc împotriva COVID-19 în loc să aştepte evaluarea obişnuită efectuată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat vineri pe contul său de Facebook ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

”Siguranţa unui vaccin nu este o chestiune politică sau ideologică, ci una profesională (…) Dacă experţii iau o decizie pozitivă, vom începe imediat să întocmim contractul pentru a importa vaccinul”, a menţionat Szijjarto, adăugând că Ungaria a primit vineri documentaţia cerută, dar fără a preciza numele producătorului vaccinului la care s-a referit.

ADVERTISING

Ma reggel megérkezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez a kínai oltóanyag dokumentációja....

Posted by Szijjártó Péter on Friday, December 11, 2020

Pe urmele Marii Britanii

Conform normelor europene, un astfel de vaccin necesită autorizarea EMA, dar statele membre ale UE pot să apeleze la o procedură de urgenţă care le permite distribuirea temporară a vaccinului.

Este ceea ce a făcut Regatul Unit - care în perioada de tranziţie post-Brexit trebuie să aplice normele europene - aprobând la începutul lunii decembrie vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech.

EMA a anunţat că va decide până pe 29 decembrie dacă va acorda o autorizaţie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, subliniind că procedura europeană de evaluare, deşi puţin mai lentă decât cea britanică, este mai riguroasă.

ADVERTISING

Ungaria ia în considerare și vaccinul rusesc

Tot ministrul Peter Szijjarto a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie că Rusia le va permite medicilor şi experţilor sanitari ungari să studieze procesul de producţie al vaccinului rusesc împotriva COVID-19 ''Sputnik V'', iar această colaborare ar putea accelera procesul prin care autorităţile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibilă folosire a acestui vaccin în Ungaria.

Nici Rusia şi nici China nu au solicitat până în prezent agenţiei europene autorizarea vaccinurilor lor.

ADVERTISING

China a aprobat trei vaccinuri-candidat, dezvoltate de Sinovac şi compania de stat Sinopharm, pentru utilizare de urgenţă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇