Unde pot fi tratați copiii dependenți de droguri - detalii de la ministrul Sănătății

Unde pot fi tratați copiii dependenți de droguri - detalii de la ministrul Sănătății
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că trebuie realizate centre de tratament al adicţiei şi dezvoltat modelul de bună practică de la spitalul din Voila, unde este o zonă unde vin copii din toată ţara şi este vorba de o abordare multiplă. Astfel, este vorba de tratament medicamentos, dacă se impune, dar şi de psihoterapie, de activitate fizică, iar în cazul copiilor trebuie să le fie oferită posibilitatea continuării studiilor.

„Am reorganizat şi Centrul Naţional de Sănătate Mintală, Guvernul a mărit numărul de posturi al acestui centru de curând încât să avem o structură care să corespundă aşteptărilor. Astea sunt serviciile ambulatorii.

Însă în afară de serviciile ambulatorii sunt deja mulţi oameni fie că discutăm de copii adolescenţi, fie că discutăm de adulţi care au nevoie de centre care să ofere şi spitalizare continuă şi să ofere şi posibilitatea reinserţiei sociale pentru care deja au consumat droguri în mod constant. (...)

Una este intoxicaţia acută şi altceva este tratamentul care trebuie să fie de mai lungă durată, de săptămâni, pentru persoanele care sunt dependente de droguri. Sunt lucruri diferite”, a declarat ministrul Sănătăţii, vineri, la emisiunea Medika Antidrog, prezentată la Medika TV. 

Întrebat ce se întâmplă cu aceşti pacienţi, Rafila a răspuns: ”Primul pas pe care l-am făcut a fost să constituim aceste centre de tratament al adicţiei, să dezvoltăm un model de bună practică de la spitalul din Voila, o unitate de psihiatrie, care are o zonă separată unde vin copii din toată ţara.

E vorba de o abordare care este multiplă, nu este vorba doar de tratament medicamentos. E vorba de un tratament medicamentos, dacă se impune, e vorba de psihoterapie, e vorba de ergoterapie şi e vorba de activitate fizică.

Astfel de centre trebuie să beneficieze de o organizare internă şi de spaţiu care să răspundă tuturor acestor tipuri de activitate. În plus, pentru copii, faţă de adulţi, trebuie să poată să ofere şi posibilitatea continuării studiilor, dacă stau o perioadă mai îndelungată acolo, şcoală online, institutor”.

El a precizat că aceste centre trebuie să funcţioneze pe lângă un spital care are medici psihiatri. 

„În structura de personal pe care am gândit-o împreună cu un grup de colegi şi cu cei de la Voila, aceste centre vor funcţiona la nivel de secţie de spital, fără să fie o secţie propriu-zisă într-un spital, iar numărul de personal va depinde numărul de paturi care vor fi disponibile pentru astfel de centre.

Sunt câteva judeţe interesate să dezvolte în zona publică. Ele trebuie să fie legate de un spital care are medici psihiatri. Vor fi secţii exterioare ale spitalelor. Important e să fie într-un cadru natural şi supravegheate şi păzite”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Educația pentru Sănătate, utilă, dacă e începută în gimnaziu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că Educaţia pentru Sănătate ar trebui începută cel târziu în ciclul gimnazial şi a explicat că, dacă această materie se va face la liceu, atunci vor exista unii elevi care au experimentat substanţele psihoactive sau unii care chiar consumă droguri.

„Momentul când faci această Educaţie pentru Sănătate, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie cel târziu la gimnaziu, pentru că avem informaţii privind începerea consumului de droguri de la 12 ani.

Degeaba o să introduc educaţia pentru sănătate la liceu când practic sunt copii au experimentat şi unii dintre ei consumă droguri. Am o aplecare specială pentru această problemă legată de copii şi am văzut declaraţii publice ale domnului ministru al Educaţiei, sper ca lucrurile astea să se materializeze, să existe un plan concret pentru corelarea prevenţiei şi consilierii în centrele de sănătate mintală cu o politică care să şi educe copiii în acest sens”, a declarat Alexandru Rafila. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇