Un stil de viață sănătos începe în bucătărie: sfaturi ușor de pus în practică

Un stil de viață sănătos începe în bucătărie: sfaturi ușor de pus în practică

Este normal să îţi doreşti uneori să faci ajustări în ceea ce priveşte stilul de viaţă, de la alimentaţie şi până la mişcare. Ei bine, trebuie să ştii că alimentaţia, de la ce şi cum găteşti şi până la ce mănânci în oraş influenţează enorm stilul de viaţă. Se poate spune că un stil de viaţă sănătos începe în bucătărie, de la alimentele din frigider şi până la modul în care te aşezi să iei masa.

Iată câteva sfaturi uşor de pus în aplicare pentru un stil de viaţă echilibrat:

Păstrează frigiderul ordonat

Ca să poţi avea o alimentaţie echilibrată, este bine că ordinea să domnească în frigider. De ce? Deoarece frigiderul, lada frigorifică sau combina frigorifică este primul loc în care te uiţi atunci când vrei să prepari mâncare. Astfel, este esenţial să ai un frigider perfect ordonat, în care totul este la locul său.

ADVERTISING

Un mod foarte simplu de a face asta este să dedici fiecare raft unei categorii de alimente. Spre exemplu, un raft poate fi pentru carne, altul pentru lactate, altul pentru produse gata de consum, iar altul pentru fructe şi legume. 

De asemenea, atunci când găteşti sau prepari mâncare, pune mereu ingredientele la loc de unde le-ai luat şi transformă asta într-un obicei. 

Cum te ajută ordinea în frigider când vine vorba de stilul de viaţă sănătos? Ei bine, un frigider ordonat îţi permite să evaluezi uşor opţiunile pe care le ai când vrei să mănânci. În acest fel, îţi va lua foarte puţin să vezi ce alimente ai la dispoziţie şi în ce fel le poţi combina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu pleca la cumpărături fără listă

De câte ori nu ai fost la cumpărături şi te-ai trezit cu coşul plin de diverse produse de care nu aveai cu adevărat nevoie? Cu siguranţă ţi s-a întâmplat cel puţin o dată, însă asta este normal. Soluţia salvatoare este să nu mai pleci la cumpărături fără o listă bine pusă la punct.

Când faci lista de cumpărături? Într-un moment în care ai puţin timp liber la dispoziţie şi întotdeauna după ce ai mâncat. Dacă îţi este foame atunci când îţi alcătuieşti lista de cumpărături, este posibil să adaugi produse de care nu ai cu adevărat nevoie.

Ca să realizezi lista de cumpărături uşor, împarte alimentele în mai multe grupe: fructe, legume, lactate, cereale, carne şi produse diverse. La categoria produse diverse poţi încadra condimentele, băuturile sau uleiul.

ADVERTISING

Renunţă la alimentele ultra procesate când îţi faci lista de alimente de care ai nevoie şi înlocuieşte-le cu alternative mai sănătoase. Spre exemplu, în loc de dulciuri diverse poţi opta pentru ciocolată neagră. În loc de sosuri procesate pentru paste poţi alege sos de roşii şi parmezan, pe care să le combini cu câteva ierburi aromatice pentru un rezultat delicios şi sănătos. Internetul te poate ajuta să descoperi combinaţii mai bune pentru anumite preparate, care să nu conţină aditivi, conservanţi, potentiatori de arome, cantităţi mari de grăsimi sau foarte mult zahăr. 

Vei observa că de cele mai multe ori, foarte multe dintre aceste alternative sănătoase sunt mult mai prietenoase cu buzunarul tău.  

Încearcă reţete cu câteva ingrediente

Ca să te bucuri de un stil de viaţă sănătos, nu ai nevoie de preparate cu zeci de ingrediente şi timp de gătire de câteva ore. Dimpotrivă, există o mulţime de reţete hrănitoare, pe care le poţi prepara cu doar câteva ingrediente. Gândeşte-te la ingrediente simple, care se combină uşor. Orez, legume şi peşte sau paste cu sos de roşii, parmezan şi carne tocată sunt doar câteva exemple de combinaţii hrănitoare.

Poţi da gust preparatelor fără o mulţime de alte ingrediente. Câteva legume proaspete, condimentele potrivite, ierburile aromate, usturoiul, astfel de ingrediente sunt perfecte pentru a da gust mâncării, fără să ai nevoie de aditivi din comerţ.

Mănâncă în linişte

Bucură-te de o masă liniştită la tine în bucătărie ori de câte ori ai ocazia. Aşează-te la masă, îndepărtează sursele de distracţie, precum telefonul sau laptopul şi mănâncă în linişte, încet şi uşor. Felul în care mâncăm ne influenţează digestia şi este foarte important să manacam într-o poziţie corectă, la masă, să mestecăm încet şi să nu ne grăbim. În acest fel, încurajăm o digestie corectă, dar ne şi bucurăm de mâncare.

Nu este o idee bună să te uiţi la televizor, pe telefon sau să citeşti în timp ce mănânci, nici să mănânci în picioare sau să vorbeşti foarte mult în timp ce iei masa. Oferă-ţi timp pentru a savura mâncarea, adoptă o poziţie corectă şi momentul mesei într-unul de care te bucuri conştient.

Mâncarea nu trebuie să îţi fie duşman, iar bucătăria nu trebuie să fie locul în care te temi să intri. Te poţi bucura de un stil de viaţă mai sănătos cu câteva mici schimbări ce încep chiar din bucătărie, de la un frigider mai ordonat şi până la o rutină de servire a mesei în care te bucuri de mâncare.