Un nou tip de bacterie rezistentă la antibiotice se răspândește în Europa

Un nou tip de bacterie rezistentă la antibiotice se răspândește în Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou tip de bacterie rezistentă la antibiotice, care provoacă infecții serioase în special la copii, se răspândește în Europa și poate fi greu de tratat cu metodele obișnuite.

Este vorba despre o variantă a bacteriei MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină), care a evoluat în timp și nu mai răspunde la tratamentele antibiotice de primă linie, scrie Euronews, citând cercetători din Danemarca.

MRSA poate cauza probleme grave dacă pătrunde în organism. În 2019, bacteriile rezistente la antibiotice au provocat peste 100.000 de decese la nivel mondial.

Identificată inițial în Germania și Olanda, acum prezentă în cel puțin 11 țări europene

Noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în 2014, în Olanda și Germania, și a fost observată ulterior în cel puțin 11 țări europene, printre care Franța, Spania, Suedia, Regatul Unit și Danemarca, potrivit unui studiu realizat de Statens Serum Institut (SSI) din Danemarca și publicat în revista Eurosurveillance.

În Danemarca, semnalul de alarmă a fost tras în vara lui 2023, când 32 de copii și membri ai familiilor acestora au dezvoltat ulcerații cauzate de acest tip de bacterie. La un an distanță, a fost confirmat un alt focar în altă parte a țării. Analizele genetice au arătat că este vorba despre o „clonă” a unei tulpini mai vechi de MRSA, cu caracteristici genetice similare.

„Această clonă, identificată în Germania și Olanda în 2014, este un nou subtip de MRSA”, a declarat Andreas Petersen, cercetător la SSI și coordonator al studiului.

Poate provoca impetigo, o infecție cutanată contagioasă la copii

Tulpina este înrudită cu un tip de MRSA care provoacă impetigo, o infecție bacteriană a pielii care determină apariția de bășici și răni în jurul nasului și gurii. Boala este frecventă la copiii cu vârste între 2 și 5 ani și se transmite ușor între membri ai aceleiași familii. De obicei apare vara târziu sau toamna devreme.

Deși impetigo nu este periculoasă în cele mai multe cazuri, poate avea complicații rare, cum ar fi infecții ale rinichilor sau celulită, o infecție gravă care poate ajunge la ganglionii limfatici și sânge.

Tratamentul obișnuit nu mai funcționează

Antibioticul fusidic acid, folosit frecvent pentru tratarea impetigo, nu mai funcționează eficient împotriva acestei noi tulpini de MRSA, ceea ce îngreunează vindecarea.

„Credem că o combinație între factorii de virulență și rezistența la fusidin a contribuit la succesul acestei tulpini”, a explicat Petersen.

Costuri uriașe și pericol real

În 2022, cele 11 țări în care a fost confirmată noua tulpină au cheltuit împreună peste 11 miliarde de euro pentru tratarea pacienților cu infecții rezistente la antibiotice, potrivit estimărilor Center for Global Development, citate de Euronews.

Răspândirea acestei bacterii în afara spitalelor și azilelor, acolo unde există măsuri stricte de control, este un motiv suplimentar de îngrijorare. În comunitate, infecțiile sunt mai greu de depistat și de limitat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇