Un ingredient activ folosit în siropurile de tuse încă din 1979 ar putea deveni o armă promițătoare împotriva simptomelor neuropsihiatrice asociate demenței din boala Parkinson, au descoperit oamenii de știință.
Medicamentul, numit ambroxol, nu este aprobat pentru uz în SUA, Canada sau Australia, dar este frecvent întâlnit în siropurile și comprimatele pentru tuse din Europa.
Într-un studiu clinic de fază 2, 22 de pacienți cu demență asociată Parkinsonului care au primit zilnic o doză mare de ambroxol timp de un an nu au prezentat agravări ale simptomelor neuropsihiatrice principale.
Ar putea să nu pară mare lucru, dar în grupul ”placebo”, format din 25 de pacienți, simptomele s-au înrăutățit în tot acest timp, scorul mediu pe o scară standardizată crescând cu 3,73 puncte.
Cei tratați cu ambroxol au avut o scădere medie de 2,45 puncte, semn că simptome precum iluziile, halucinațiile, anxietatea, iritabilitatea, apatia și comportamentul motor anormal s-au stabilizat, scrie Science Alert.
Un alt efect notabil a fost observat: pacienții care au luat ambroxol au avut mai puține căzături.
”Scopul nostru a fost să modificăm cursul demenței Parkinson. Acest studiu preliminar oferă speranță și pune bazele unor cercetări mai ample”, a declarat neurologul Stephen Pasternak, de la Western University (Canada).
Analiza echipei arată că unii participanți purtători ai genei cu risc crescut GBA1, asociată cu boala Parkinson, au înregistrat îmbunătățiri cognitive în urma tratamentului cu ambroxol. Totuși, din cauza eșantionului mic, autorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma concluziile.
Genele GBA1 cu risc ridicat determină, de regulă, o activitate scăzută a enzimei glucocerebrozidază (GCase), ceea ce favorizează acumularea de proteine toxice în creier (precum corpii Lewy) caracteristice demenței Parkinson.
Studiile recente au arătat că ambroxolul poate crește semnificativ activitatea GCase, iar în cadrul acestui studiu, participanții care au luat medicamentul au avut un nivel de 1,5 ori mai mare de activitate a enzimei, se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Neurology.
Autorii studiului mai notează că unele dintre cele mai severe simptome ale bolii Parkinson ar putea fi ținute sub control cu ajutorul ambroxolului, administrat regulat în doze mari.
Deoarece ambroxolul poate traversa cu ușurință bariera hematoencefalică, cercetătorii cred că ar putea fi eficient și în alte afecțiuni neurodegenerative, precum ALS (scleroza laterală amiotrofică), boala Gaucher, neuroinflamațiile sau leziunile măduvei spinării.
”Aceste descoperiri sugerează că ambroxolul ar putea proteja funcțiile cerebrale, mai ales la persoanele cu risc genetic crescut. Este o direcție nouă și promițătoare de tratament, într-un domeniu în care opțiunile sunt foarte limitate.
Dacă un medicament precum ambroxolul poate ajuta, ar putea însemna o adevărată speranță pentru pacienți și le-ar putea îmbunătăți viața”, amai spus neurologul Stephen Pasternak.