Tratament pentru anxietate

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-o lume agitată și plină de provocări, anxietatea se dovedește a fi un tovarăș nedorit pentru mulți dintre noi. Însă, ce este anxietatea cu adevărat? Cum o putem înțelege și trata eficient pentru a recăpăta controlul asupra vieții noastre? Acest articol explorează profund acest subiect crucial pentru sănătatea noastră mentală și oferă soluții și sfaturi pentru a depăși anxietatea.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o problemă de sănătate mentală care poate afecta calitatea vieții unei persoane în mod semnificativ. Este vital să găsim soluții și metode eficiente de tratament care să ajute la ameliorarea simptomelor tulburării anxioase. Numeroase articole medicale din literatura de specialitate care abordează problematica tratamentului anxietății ajută la înțelegerea și gestionarea corectă a acestei afecțiuni.

În general, tratamentul tulburării de anxietate constă fie în psihoterapie (individuală sau de grup), fie în medicamente, fie în ambele combinate, în funcție de caz. Necesitatea tratamentelor medicamentoase apare în cazurile mai grave sau la simptomele mai persistente.

Dacă unele persoane cu tulburări de anxietate au nevoie de psihoterapie sau medicamente pentru a ține sub control anxietatea, alegerea unui stil de viață sănătos și echilibrat poate fi o soluție de luat în calcul pe care nu trebuie să o neglijăm.

Mai mult, anxietatea, în faza ei incipientă, poate fi gestionată cu ajutorul tehnicilor de relaxare care pot fi de mare ajutor pentru a reduce stresul și a îmbunătăți calitatea vieții.

În realitate, există Organizația Mondială a Sănătății, care se preocupă în mod constant să găsească metode din ce în ce mai eficiente și mai rapide pentru a combate problemele de sănătate cu care se confruntă societatea. Anxietatea este o preocupare importantă, întrucât statisticile arată că 1 din 3 oameni va suferi de o formă de tulburare de anxietate pe parcursul vieții.

ADVERTISING

Cauzele anxietății

Sunt foarte multe cauze și au fost prezentate detaliat în articolul anterior. Simptomele fizice ale anxietății pot fi confundate cu simptome ale multor alte boli. De aceea, sunt foarte înșelătoare. Ceea ce trebuie să mai adăugăm, însă, este și faptul că simptomele anxietății pot apărea încă din etapa copilăriei sau a adolescenței și pot continua la vârsta adultă.

Se realizează astfel în permanență studii și cercetări științifice pentru a combate efectele anxietății și a-i ajuta pe oameni. Ultimele studii indică faptul că, pe lângă psihiatrie și psihoterapie, mai există un lucru care ajută foarte mult în acest proces. Este vorba de psihoeducație, care este foarte eficientă în a reduce stările de anxietate.

Astfel, tratamentul tulburării anxioase poate implica o abordare din mai multe perspective și poate varia în funcție de gravitatea simptomelor anxietății și recomandările medicilor specialiști, în funcție de rezultatele în urma unor investigații în clinici specializate în sănătate mintală.

Psihoeducația are rolul de a-i învăța pe oameni despre anxietate și starile pe care le trăiesc și de a le dezvolta un set specific de abilități pentru combaterea efectelor tulburării de anxietate.

Tratament anxietate – PSIHIATRIE

Chiar dacă aceste detalii fac parte din categoria de articole medicale validate de medici specializați, ține cont că au doar scop informativ! În orice fel s-ar manifesta tulburările anxioase, precum anxietatea generalizată, atacurile de panică, fobii sau manifestările în public, ne afectează emoțional mai mult decât putem să credem. In plus, nu trebuie să generalizăm și trebuie să ținem cont de faptul că manifestările tulburării anxioase pot varia de la persoană la persoană, așa că și tratamentul va fi unul personalizat în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.

ADVERTISING

Este posibil ca unii dintre pacienți să poată simți mai frecvent și mai intens stările de anxietate, iar alții mai rar. Însă, dacă stările de anxietate sunt tot mai intense în ultima perioadă, ajungând să afecteze calitatea vieții, este important să se ia legătura cu un medic.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să discuți cu un specialist despre stările tale. De regulă, această discuție o ai cu medicul de familie. Pentru că este vorba de o tulburare, acesta îți va recomanda să discuți cu un medic de specialitate. În această situație este vorba de Medicul Psihiatru. Un medic psihiatru este absolvent al unei facultăți de medicină și are specializare pentru tratamentul tuturor tulburărilor psihice.

Acesta este cel mai în măsură să-ți evalueze starea și să-ți pună un diagnostic corect. În funcție de simptomele anxietății și de gravitatea acestora, acesta îți poate prescrie sau nu medicamente pentru anxietate.

IMPORTANT! Medicamentele nu vindecă anxietatea. Ele diminuează sau fac să dispară temporar stările și trăirile de anxietate pe care le ai. În zilele noastre, există medicamente foarte eficiente pentru tratarea simptomelor anxietății. Efectul lor este de regulă rapid și sunt și accesibile ca preț.

Dacă tratamentul medicamentos pentru anxietate nu este luat conform indicațiilor medicului, efectele nu vor fi bune. Dacă se întrerupe medicația, la cazurile mai grave de anxietate, simptomele cu siguranță vor reapărea. De regulă apar și mai intense decât prima dată. Astfel, medicul psihiatru nu va recomanda niciodată pastile pentru tratarea anxietății fără să-ți recomande și psihoterapie. Efectele tratamentelor medicamentoase se reflectă doar asupra simptomelor, nu și a cauzelor. Pe lângă acestea, este important să ai grijă de rutina zilnică, care trebuie să includă sport și menținerea unei alimentații echilibrate. Te poți documenta din diverse articole medicale scrise de specialiști pentru a învăța cât mai multe despre propria tulburare de anxietate. Desi lumea online-ului e plina de articole medicale care abunda in informatii, asigura-te ca sursa din care te informezi este una de incredere si nu te raportezi la forumuri de discutie, bloguri personale sau alte website-uri cu un continut nevalidat de o echipa de specialisti.

ADVERTISING

Tratament anxietate – PSIHOTERAPIE

Tratamentul anxietății este analizat din două puncte de vedere: medical și terapeutic. În multe din cazurile noastre, aceste abordări merg în paralel pentru a crea un cadru eficient pentru parcurgerea procesului terapeutic.

Psihoterapeutul te ajută să rezolvi anumite probleme emoționale sau să modifici anumite aspecte care te fac vulnerabil, așa cum este și cazul anxietății generalizate. Are ca obiectiv să afle stările prin care treci, să determine cauza acestora, intensitatea și vechimea pe care o au și care sunt cauzele anxietății care au contribuit la conturarea acestei probleme.

O primă parte a procesului terapeutic se va axa pe identificarea problemei și găsirea motivației necesare pentru a realiza această schimbare până la capăt. O altă parte a procesului se axează pe analiza problemei de fond și găsirea de metode alternative de a face față acesteia, alta decât comportamentul actual.

Pe parcursul terapiei, începem să căpătăm abilități care ne ajută să devenim din ce în ce mai rezistenți la comportamentele nocive și stimulii din ce în ce mai puternici. Când pe parcursul acestei perioade de timp întâlnim un stimul mai puternic decât nivelul nostru curent, cu siguranță suntem tentați să avem același comportament care a dus la apariția tulburării emoționale.

Terapia este un proces pe termen lung pentru că urmărește schimbarea unor comportamente deja mature. Tulburarea în sine nu este cauza problemelor tale. Ea este doar un efect, o metodă pe care organismul a creat-o pentru a te ajuta să faci față anumitor probleme.

Tratament anxietate – PSIHOEDUCATIE

Anxietatea îți poate modifica sever viața. Te poate face să simți că nu există siguranță nici în interiorul tău, nici în afara ta, afectând încrederea în sine, relațiile, viața personală și profesională.

Pentru a depăși cât mai eficient aceste dificultăți, aveți nevoie de tratament complex, mai ales psihologic și uneori, medicamentos. Abordarea psihologică presupune psihoterapie dublată de informații clare și obiective despre atacul de panică, susținere emoțională și tehnici specifice de intervenție pentru depășirea și prevenirea unor noi episoade.

Recâpătă-ți încrederea în tine și în forțele tale.

Programul de tratament pentru anxietate "Dincolo de Frica" este un program specializat de psihoeducație și psihoterapie, creat special de către Clinica Hope pentru tratarea anxietății și atacurilor de panică.

Psihoeducația

Psihoeducația este o formă de intervenție terapeutică care îmbină psihoterapia și educația. Poate fi folosită atât în lucrul individual, cât și cu familiile, fiind foarte benefică pentru grupurile de persoane. Are un rol foarte important în susținerea unor intervenții aflate deja în curs de desfășurare, precum terapia individuală sau gestionarea tratamentelor medicamentoase.

Psihoeducația presupune informarea persoanei asupra aspectului care reflectă problema prezentă a clientului, dar și intervenții terapeutice ce au la bază diverse modele teoretice (terapia cognitiv-comportamentală, terapia sistemică, terapia centrată pe client, etc.).

Învățarea principiilor și a abilităților de bază de către pacient crește considerabil eficacitatea actului terapeutic. Există studii despre psihoeducație pentru anxietate care atestă acest lucru, precum și indicațiile ultimelor ghiduri internaționale de profil.

De Ce Psihoterapie de Grup?

Pentru că noi ne "formăm" în relație, propria noastră concepție are la bază o relație. Cele mai multe probleme apar din cauza relațiilor pe care le avem cu ceilalți sau cu noi înșine. Ca oameni, ne "facem apariția" în cadrul unui grup de când ne naștem. Acest prim grup este familia, fie că este cea naturală sau adoptivă. Învățăm să relaționăm pentru prima dată cu membrii familiei. Apoi mergem la grădiniță unde avem un alt grup, apoi la școală și ulterior intr-un grup profesional.

În cadrul acestui program am inclus cunoștințe din domeniile: neurobiologie, terapie cognitiv-comportamentală, mindfulness și analiză tranzacțională, pentru a vă oferi cele mai relevante informații și tehnici necesare pentru a lupta cu atacul de panică.

Întrebări Frecvente

1. Anxietatea se vindecă? Da, simptomele tulburării de anxietate se ameliorează fie prin medicamente, terapie de specialitate, fie prin ambele, combinate. Tine cont ca medicamentele trateaza doar simptomele anxietatii, si nu cauza.

2. Când ar trebui tratată anxietatea? Atunci când aceasta:

  • interferă cu relațiile personale sau profesionale
  • apar insomnii
  • ți-e afectată capacitatea de concentrare
  • te oprești să faci lucrurile care îți plac
  • te izolezi de ceilalți
  • intervin gânduri sinucigașe.

3. Unde te poți trata de tulburare de anxietate? Formele ușoare de anxietate pot fi tratate acasă cu ajutorul unor tehnici specifice care țin de gestionarea stresului și de relaxare, precum și prin exerciții fizice. Pentru cazurile mai dificile poate fi necesar să consulți un specialist care activează într-o clinică care oferă servicii de sănătate mintală.

4. Cine te poate ajuta să te tratezi de anxietate? Într-o primă etapă este necesar să discuți cu un specialist despre starile tale. Inițial, discuția preliminară o poți avea cu medicul de familie. Pentru că este vorba de o tulburare, acesta îți va recomanda să iei legătura cu un medic psihiatru.

5. Este eficient tratamentul anxietății? Multe studii au arătat că terapia cognitiv-comportamentală este cea mai eficientă în tratamentul tulburărilor de anxietate. În general, în cadrul terapiei cognitiv-comportamentale toate eforturile sunt concentrate pe învățarea abilităților specifice pentru îmbunătățirea simptomelor și revenirea treptată la activitățile evitate din cauza anxietății.

Anxietatea este o problemă serioasă, dar există soluții și tratamente eficiente disponibile. Este important să consulți un specialist pentru evaluare și tratament personalizat. Psihoterapia, medicamentele și educația despre anxietate pot contribui semnificativ la ameliorarea simptomelor și la creșterea calității vieții. Nu ezita să cauți ajutor atunci când simți că anxietatea îți afectează viața.

Această informație trebuie să vă ajute să faceți alegeri înțelepte pentru sănătatea dumneavoastră mentală. Să nu ezitați să căutați ajutorul unui specialist dacă aveți orice fel de îngrijorare sau simptom asociat anxietății.
Link https://clinica-hope.ro/anxietate/tratament-anxietate/