Pierderea dinților poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții tale, afectând, printre altele, felul în care vorbești sau mănânci, aspectul fizic și încrederea în sine. Pe lângă asta, lipsa dinților crește și riscul apariției altor probleme de dentare.[1] Este și motivul pentru care medicii stomatologi recomandă să se intervină cât mai repede pentru înlocuirea acestora. Una dintre soluțiile la care se poate apela în astfel de cazuri este proteza dentară. Ți-am pregătit câteva informații despre protezele dentare și cum o alegi pe cea potrivită pentru tine.
Tipuri de proteze dentare
Există mai multe tipuri de proteze dentare. Ele pot fi, de exemplu, totale sau parțiale, fixe, scheletate sau mobile.
Proteza dentară totală este recomandată persoanelor care și-au pierdut toți dinții de pe una sau ambele arcade, în timp ce proteza parțială este folosită pentru acela cazuri în care încă mai există dinți naturali în cavitatea bucală, pentru a-i înlocui pe cei care lipsesc. De obicei se fixează pe dinții naturali cu ajutorul unor sisteme speciale de prindere.[1]
Proteza mobilă se sprijină direct pe gingie și poate fi scoasă oricând este nevoie pentru a fi curățată. Pentru o fixare mai bună, se folosesc adezivi speciali pentru proteze. De regulă, acest tip de proteză dentară trebuie schimbată după câțiva ani pentru că nu se mai așează bine pe osul maxilar. Un alt dezavantaj constă în faptul că existe riscul să se miște sau să alunece, în special atunci când consumi alimente mai tari sau lipicioase.
Proteza mobilizabilă sau scheletată este formată din dinți falși și o bază care imită gingia. Are mai multe sisteme de prindere și se poate fixa pe dinții naturali și pe arcada dentară.
Pentru cei care nu vor să-și facă griji că proteza se va mișca sau va aluneca în timp ce vorbesc sau mănâncă, protezele dentare fixe pot reprezenta soluția potrivită. Printre tipurile de proteze dentare fixe disponibile se numără și cea ce pe implanturi, dispozitive cu o formă asemănătoarea unor șuruburi care se introduc în os. Medicul va stabili de câte implanturi ai nevoie, dar, de regulă, sunt necesare 4 până la 10 implanturi în fiecare arcadă.[2]
Cum alegi proteza dentară potrivită pentru tine
Există câteva criterii pe baza cărora se stabilește tipul de proteză dentară care se va folosi. Înainte să-ți spunem care sunt ele, trebuie să menționăm însă că această alegere nu este una pe care să o poți face fără ajutorul unui medic stomatolog. Numai el îți poate spune ce tip de proteză dentară ți s-ar potrivi, ținând cont, bineînțeles, de nevoile, dar și de preferințele tale.
În funcție de câți dinți ai pierdut, de exemplu, se va stabili dacă ai nevoie de o proteză parțială sau una totală. Contează, de asemenea, localizarea dinților care trebuie înlocuiți, materialul din care este realizată proteza, dacă vrei una mobilă sau ai prefera una fixă, dacă vrei să fie montată imediat sau ești dispus să aștepți câteva săptămâni, dar și bugetul tău.
Protezele dentare reprezintă doar una dintre soluțiile la care se poate apela în cazul pierderii dinților. Există mai multe tipuri de proteze dentare și numai un medic stomatolog te poate ajuta să o alegi pe cea potrivită, în funcție de particularitățile cazului tău, precum și de preferințele tale. Dacă este cazul, acesta îți poate recomanda și alte soluții pentru înlocuirea dinților pierduți sau care nu mai pot fi salvați. Important este să alegi opțiunea cea mai bună pentru tine, cea care corespunde cel mai bine nevoilor tale și îți va permite să uiți că pierdut toți sau cel puțin o parte din dinții naturali.
Bibliografie:
- “Dentures - Australian Dental Association.” Teeth.org.au, 2022, www.teeth.org.au/dentures. Accessed 29 Dec. 2022.
- Long, Michael G. “Dentures: A Complete Guide to False Teeth Options, Costs and Types.” Dentaly.org, 7 Nov. 2022, www.dentaly.org/us/dentures-false-teeth/. Accessed 29 Dec. 2022.