Te simți singur? Cercetătorii de la Harvard au aflat de ce și ce poți face ca să-ţi fie mai bine

Te simți singur? Cercetătorii de la Harvard au aflat de ce și ce poți face ca să-ţi fie mai bine
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Singurătatea poate îmbolnăvi. Nu numai mintea are de suferit, ci și corpul. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că oamenii care se simt în permanență singuri sunt mult mai predispuși decât ceilalți la depresie, anxietate sau dereglări ale somnului, dar și la boli de inimă, atacuri cerebrale, obezitate sau dureri cronice și acute.

O echipă de cercetători de la universitățile Harvard, Stanford, Curtin și Australiei de Vest s-a aplecat asupra acestei probleme. Oamenii de știință au vrut să vadă ce impact are modul în care ne procesăm emoțiile asupra însingurării și au aflat că este unul uriaș, potrivit Business Insider.

ADVERTISING

501 adulți au fost rugați să răspundă la un chestionar în care întrebările se refereau la nivelul de însingurare resimțit și modul în care gestionează emoțiile considerate negative.

Anumite atitudini și obiceiuri au fost identificate ca fiind factori cruciali în amplificarea sentimentului de însingurare:

  • Despicatul firului la infinit, atunci când ne gândim excesiv la o situație și o întoarcem pe toate părțile.
  • Învinovățirea - atât a propriei persoane, cât și a altora.
  • Imaginarea unor scenarii apocaliptice.
  • Suprimarea emoțiilor care creează disconfort.
  • Autoizolarea, extragerea din situații de socializare și evitarea contactului cu oamenii.
  • Refuzul suportului emoțional.
ADVERTISING

Însă a ști asta nu înseamnă că cei care sunt în situațiile respective au soluția la problema lor. A schimba tipare atât de puternice se poate dovedi destul de dificil și e nevoie de ajutor fie prin psihoterapie, fie prin apelarea la terapii alternative, fiecare cu ce rezonează.

Și asta pentru că astfel de tipare sunt formate în urma neprocesării unei experiențe anterioare, pe care de cele mai multe ori ne este greu să o accesăm singuri, de vreme ce am creat un întreg mecanism ca să o blocăm.

Cercetătorii recomandă ca primul pas să fie auto-reflecția. Dacă tindem să ne simțim însingurați tot mai des, indicat este să fim atenți la cum reacționăm și ne comportăm atunci când apare o situație care ne deranjează.

ADVERTISING

De exemplu, dacă ne-am certat cu o persoană apropită sau am întâmpinat o problemă la locul de muncă, să observăm dacă, în loc să căutăm activ o soluție, încercăm să ne suprimăm furia sau dezamăgirea sau stăm bosumflați ore întregi despicând firul în patru.

Dacă observăm astfel de tendințe, e bine să ne reamintim conștient că există și mecanisme mai sănătoase de a trece peste greutăți și neplăceri.

Uneori, cel mai bun și simplu mod poate fi a suna un prieten și a ieși împreună la un ceai sau o bere.

Cercetătorii subliniază că nu orice persoană care este singură experimentează sentimentul de singurătate. Însingurarea vine de multe ori cu teama de respingere sau poate fi efectul dificultăților de conectare cu alții ale celor cu o personalitate mai introvertă.

Terapia prin hipnoză te poate ajuta să afli amintirea sau trauma care stă la baza însingurării tale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇