Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Mediului, Costel Alexe, și premierul Ludovic Orban au vizitat, duminică dimineaţă, locul în care va fi construit Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, unul dintre cele trei spitale ce urmează să fie realizate în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii.
Deși se află abia în faza de proiect, Spitalul Regional Iaşi ”este cel mai avansat dintre cele trei care vor fi construite”, susține Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, stând în fața unei pancarte amplasate pe un câmp plin de bălării.
”Sperăm ca paşii să se desfăşoare într-un ritm alert”, a afirmat ministrul, precizând că va urmări ca unitatea medicală să fie operaţionalizată mai repede decât se prevede în proiect.
Spitalul Regional Iaşi va avea 850 de paturi, la care se vor adăuga paturile din Unitatea de Primiri Urgenţe şi 45 de paturi pentru spitalizare de zi.
”Acest spital regional va avea două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, va avea un corp orizontal în care vom avea strucuri de investigare, diagnostic, tratament şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţii medicale, cu paturi.
În structura Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi avem 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru UPU şi 45 de paturi pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor regăsi 17 cabinete pentru Ambulatoriu, 19 săli de operaţie”, a declarat Nelu Tătaru.
Investiție de 500 de milioane de euro
Potrivit ministrului Sănătăţii, spitalul va deservi populaţia aferentă regiunii Moldova, investiţia depăşind 500 de milioane de euro.
”Avem în acest moment un Spital Judeţean de Urgenţă, dar, după cum ştiţi şi ştiu şi eu, nu este optim şi nici nu poate înlesni atât activitatea medicală cât şi activitatea didactică. În viitorul Spital Regional vom regăsi şi spaţii pentru activitatea didactică.
Spitalul Regional Iaşi este cel mai avansat în acest moment, ne aflăm la faza de proiect şi verificator de proiecte. Sperăm ca paşii să se desfăşoare într-un ritm alert.
Voi urmări ca acest parcurs să fie cât mai scurt şi să avem operaţionalizarea spitalului cât mai repede, să nu aşteptăm acel termen care este dat în contractul cu BEI sau în contractul pe care-l avem pentru cele 3 spitale judeţene”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că personalul din spitalele din Iaşi va deservi noua unitate, dar se vor face şi angajări.
Nu este primul ”amplasament” vizitat de Orban și Tătaru
Amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi nu este primul proiect de sănătate despre care cei doi oficiali vorbesc cu mult timp înainte de începerea construcției.
La sfârșitul lunii iulie premierul Ludovic Orban se deplasa la Sibiu, împreună cu Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a vizita amplasamentul noului Spital Judetean din Sibiu, tot în fața unei pancarte și a unui teren gol.
Citește și: