Șeful BioNTech critică UE că nu a comandat suficiente doze de vaccin anti-Covid

Șeful BioNTech critică UE că nu a comandat suficiente doze de vaccin anti-Covid

BioNTech critică abordarea Uniunii Europene în ceea ce privește comanda de doze de vaccin anti-Covid. Șeful companiei germane consideră că UE a eșuat în strategia sa de a comanda câte puțin de la fiecare producător.

Compania susține că este nevoită acum, alături de partenerul său american Pfizer, să accelereze la maxim producția pentru a face față golului lăsat de lipsa aprobării altor vaccinuri pe piață, scrie The Guardian.

Vaccinul Pfizer BioNtech a fost primul aprobat de blocul comunitar la sfârșitul lunii decembrie, după ce deja fusese aprobat de Regatul Unit, Canada și Statele Unite.

Între timp, în aceste comunități au fost aprobate și vaccinurile Moderna, respectiv Oxford/AstraZeneca, lăsând comunitatea europeană din nou în urmă.

ADVERTISING

Uğur Şahin, șeful companiei germane de biotehnologie BioNtech, a confirmat pentru Der Spiegel că procesul de comenzi în UE a fost ”cu siguranță mai lent” decât în alte țări.

UE și-a pus ”ouăle în mai multe coșuri”

Potrivit acestuia, UE a presupus într-un mod eronat că vor fi gata mai multe vaccinuri în același timp și și-a împărțit comanda către mai multe companii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Ei presupuneau că toate companiile vor produce vaccinul în același timp. Părea că sunt convinși că vor primi destule doze, că situația nu e atat de rea, că lucrurile sunt sub control”, a spus acestea.

El recunoaște că nu e neapărat greșită abordarea, însă spune că, la un moment dat, începuse să devină evident că majoritatea nu va reuși să livreze un produs la timp. ”Dar deja era prea târziu pentru a suplimenta comanda”, spune Uğur Şahin.

UE a plasat comanda târziu și întârzie să aprobe alte vaccinuri

Statele Unite au comandat 600 de milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer în iulie, în timp ce UE a așteptat până în noiembrie până să plaseze o comandă de două ori mai mică.

ADVERTISING

Şahin spune că acum companiile sale muncesc din greu pentru a umple un gol lăsat de lipsa aprobării celorlalte vaccinuri.

În acest sens, BioNTech intenționează să deschidă o fabrică în Germania în februarie, mult mai devreme decât era planificat. De asemenea, a semnat contracte cu alte cinci companii farmaceutice din Europa pentru sporirea producției.

”Abia la sfârșitul lui ianuarie vom putea ști cât putem produce în plus”, a spus Șahin.

Vaccinul Moderna ar trebui să primească undă verde pe 6 ianuarie de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), instituție aflată deja sub presiune pentru a elibera o aprobare pentru vaccinul Oxford, deja aprobat în Marea Britanie.

Germanii, cei mai supărați pe abordarea UE

De fapt, întârzierile în producția și distribuția vaccinului Pfizer au provocat consternare mai ales printre germani, care se plâng că nu au acces suficient de repede la vaccin, în ciuda faptului că este produs în Germania.

Autoritățile își apără decizia de a folosi o abordare unitară la nivelul UE, spunând că a fost singura cale prin care și țările mici și sărace să poată avea acces la vaccin în același timp cu țările mai bogate.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇