Săptămâna Mondială a Alăptării 2020. Cât de importantă este alăptarea în dezvoltarea copilului?

Săptămâna Mondială a Alăptării 2020. Cât de importantă este alăptarea în dezvoltarea copilului?

Săptămâna Mondială a Alăptării (WBW), este sărbătorită anual în perioada 1-7 august de toate țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a încuraja alăptarea și pentru a îmbunătăți sănătatea bebelușilor din întreaga lume, în 2020 se desfășoară cu tema „Sprijinirea alaăptării pentru o planeta  mai  sănătoasă”

Recomandările OMS și UNICEF cu privire la alăptare

  • Inițierea alăptării în prima ora de la naștere
  • Alăptare exclusivă pentru primele șase luni de viață
  • Continuarea alăptării până la vârsta de doi ani sau mai mult, concomitent cu introducerea la 6 luni a diversificării adecvate nutrițional.
ADVERTISING

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebeluș în primele 6 luni de viață. De la proprietățile sale nutritive, până la întărirea legăturii mamă-copil, el este elementul esențial și în dezvoltarea ulterioară a micuțului.

Alăptarea este benefică atât pentru bebeluși, cât și pentru mamă

Fiecare nou-născut, dar și fiecare mamă ar trebui să treacă prin procesul alăptării. Aceasta datorită beneficiilor multiple pe care le aduce nu numai laptele în sine, ci și întregul mecanism al alăptării. Iată doar câteva dintre aceste avantaje:

  • laptele mamei este potrivit nevoilor fiecărui copil, atât ca și cantitate, cât și ca și compoziție
  • consumul acestui tip de lapte previne bolile cardiovasculare
  • sistemul imunitar al bebelușului este întarit de componentele laptelui matern
  • alăptarea ajută la recuperarea mamei după naștere, accelerând contractarea uterului
  • atașarea la sân în vederea alăptării creează, fără îndoială, o legătură specială și indestructibilă între mamă și copil
ADVERTISING

Ce se întâmplă când mama nu poate să-și alăpteze micuțul?

Din păcate, nu întotdeauna tânăra mamă poate să își alăpteze copilul, din motive ce nu țin neapărat de persoana ei. Ea poate alege să nu își alăpteze copilul la sân, dar de cele mai multe ori o problemă de sănătate o va împiedica să o facă. O mastită, fisuri ale mameloanelor, laptele insuficient pot fi motive serioase pentru a opri hrănirea la sân a sugarului. Alteori chiar bebelușul poate refuza sânul și astfel mămica nu va reuși să-l hrănească.

Pentru aceste situații există o serie de accesorii care vin în ajutorul mamei: protecții de silicon pentru mameloanele, perne de alăptare pentru ca micuțul să aibă o poziție confortabilă atât pentru el, cât și pentru mama în timpul suptului sau pompe de sân pentru reglarea lactației.

ADVERTISING

Accesoriile de alăptare, un ajutor real pentru mamă

Printre cele mai populare și mai utilizate accesorii se află pompa de sân. Pompa de sân electrică sau pompa de sân manuală este soluția atât pentru femeile care au o lactație slabă, cât și pentru cele cu exces de lactație.

În primul caz, pompa este utilizată pentru a stimula lactația. Dacă micuțul nu reușește să se alimenteze corect in timpul suptului și nu obține o cantitate suficientă de lapte, el va înghiți și mult aer, ceea ce îi va produce disconfort și crampe abdominale.

În al doilea caz, pompa este folosită pentru extrage cantitatea de lapte în exces ți pentru a evita risipa prețiosului aliment. După extracție, el poate fi păstrat în condiții corespunzătoare și utilizat ca atare sau în preparate precum piureuri, creme sau băuturi pentru bebe.

Un produs de mare ajutor este pompa de sân electrică Kidscare KC103. Aceasta are un design unic ce permite ca laptele extras să ajungă direct în biberon, are o funcție de stimulare a lactației și o eficiență crescută datorită puterii de aspirație reglabile în 15 niveluri. În plus, are o cupă din silicon ce se mulează perfect pe sân pentru o utilizare corectă.

Perna de alăptare este un alt accesoriu care facilitează hrănirea la sân a bebelușului. Datorită formei sale, permite menținerea copilului la înălțimea mamelonului, fără ca  pentru mamă să fie obositor.

Sutienul de alăptare este și el de folos mamei, care trebuie doar să detașeze porțiunea din dreptul mamelonului pentru a-și alăpta bebelușul. Momentul alăptării în public, de exemplu, va fi mai putin stânjenitor atât pentru ea, cât ți pentru cei din jurul ei.

Așadar, alăptarea este un proces natural, dar nu întotdeauna ușor de realizat. Cu toate acestea, există o serie de accesorii și noi tehnologii care pot ajuta o mamă să își hrănească bebelușul cu prețiosul lapte matern.

Câte un consilier în alăptare în fiecare maternitate - petiție online


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇