Sângerările orale - ce afecțiuni pot ascunde

Sângerările orale - ce afecțiuni pot ascunde

Sângerarea gingiilor este un fenomen comun, care poate avea mai multe cauze. Însă, dacă fenomenul se  cronicizează, nu trebuie să fie neglijat, pentru că poate fi un simptom al bolii parodontale, dar și al unor afecțiuni generale. Descoperă mai jos care sunt cauzele sângerării gingivale, cum să gestionezi acest simptom și când să mergi la medic.

Gingivitele, cea mai frecventă cauză a sângerărilor orale

Gingiile sănătoase au culoarea roz și nu trebuie să sângereze. Dacă te confrunți cu sângerări repetate, de exemplu, atunci când te speli pe dinți sau când muști dintr-un aliment mai tare, cel mai probabil ai gingii inflamate. Sângerarea nu este normală, deci este cazul să stabilești o programare la medicul dentist, pentru a găsi cauza și a o trata corespunzător. 

ADVERTISING

În multe cazuri, sângerarea gingiilor este provocată de un periaj prea agresiv al dinților sau de folosirea necorespunzătoare a periuțelor interdentare ori a aței dentare.

Pe de altă parte, de cele mai multe ori, sângerarea gingiilor poate să fie un prim simptom al bolii parodontale, cauzată de tartru. Tartrul este rezultatul acumulării și mineralizării plăcii bacteriene - formată din resturi alimentare și bacterii - care nu a fost eliminată zilnic printr-un periaj corect. Bacteriile și tartrul pot provoca apariția inflamației gingivale, o afecțiune numită gingivită. Atunci când nu este tratată, gingivita poate duce la boala parodontală și, în cele din urmă, la slăbirea și pierderea dinților. Parodontita netratată crește, de asemenea, riscul de a dezvolta o maladie cardiacă, dar și de agravare a unui diabet zaharat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O altă cauză a sângerărilor gingivale poate să fie candidoza bucală, o infecție cauzată de o ciupercă, numită Candida albicans, care este prezentă în mod natural în organism, dar care, în anumite circumstanțe - de exemplu, un sistem imunitar slăbit -, poate să se înmulțească excesiv. Candidoza bucală are printre simptome depozite albicioase formate în gură, pe partea interioară a obrajilor și pe limbă, dar și posibile dureri în gât, disconfort la înghițire și sângerări gingivale. Este esențial de stabilit o programare la medicul dentist, care va stabili un tratament candidoza bucala adecvat.

Sângerarea gingiilor în sarcină, pe fond hormonal

Multe femei se confruntă în timpul sarcinii cu sângerarea gingiilor. Și asta pentru că hormonii de sarcină promovează inflamația gingiilor. Problema poate deveni una gravă, pentru că o gingivită netratată poate cauza naștere prematură. Este important ca, în cazul sângerării gingiilor, femeile însărcinate să-și programeze un consult la medicul dentist.

ADVERTISING

Alte posibile cauze ale sângerărilor gingivale

Mai rar, sângerările gingivale pot fi provocate de boli sau tulburări precum:

leziuni ale măduvei osoase

leucemie

diabet zaharat

deficit de vitamina C.

De asemenea, anumite medicamente, de exemplu, anticoagulante antivitamina K, prescrise pentru maladii cardiace, pot provoca apariția sângerărilor gingivale.

Cum să gestionezi problema sângerărilor gingivale

Întrucât sângerarea gingiilor este un simptom, acesta poate să fie gestionat doar eliminând sau tratând cauza. 

În cazul bolilor dentare, respectiv al gingivitei, bolii parodontale sau candidozei bucale, medicul stomatolog îți poate oferi cele mai bune recomandări legate de tratament. De exemplu, poate să fie cazul de a efectua un detartraj supragingival sau de utilizat un tratament local ori o apă de gură cu proprietăți antiseptice. 

După tratamentul efectuat de medicul dentist, trebuie să respecți strict regulile de igienă orală. Aceasta înseamnă periajul dinților de minimum două ori pe zi, măcar dimineața și seara, timp de două minute, și folosirea aței dentare sau a periuțelor interdentare pentru locurile mai puțin accesibile. Nu trebuie să uiți că periuța de dinți se înlocuiește regulat, o dată la trei luni. Alegerea pastei de dinți este importantă, unele fiind chiar recomandate pentru gingiile sensibile. Igiena poate să fie completată cu o apă de gură indicată de medicul stomatolog.

O bună igienă orală și controalele regulate la medicul dentist sau la nevoie sunt principalele metode de a preveni sau gestiona eficient sângerările gingivale și alte probleme mai grave ale danturii.