Rolul magneziului în prevenirea crampelor musculare

Rolul magneziului în prevenirea crampelor musculare

Crampele musculare sunt o problemă frecventă, cu care se confruntă în special: femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau pacienții cu diabet, dar și cei cu tulburări ale neuronilor motori, cum este scleroza laterală amiotrofică. 

Un medicament pe bază de magneziu poate fi util pentru a preveni, dar și a trata apariția crampelor musculare la copii și adulți, consideră unele cadre medicale. Unul dintre cele mai recomandate este orotatul de magneziu, care se absoarbe rapid și nu are efecte secundare. Acest compus are efecte dovedite și în protejarea sănătății inimii, în tratarea stresului și în ameliorarea migrenelor. Pentru mai multe informații, vezi care sunt beneficiile magneziului!

ADVERTISING

Ce sunt crampele musculare?

Crampele musculare (cunoscute și sub numele de cârcei) reprezintă o contracție bruscă, susținută și dureroasă a fibrelor musculare. Durata unei crampe musculare se poate întinde de la câteva secunde la câteva minute.

Crampele care nu sunt legate de o patologie subiacentă evidentă se numesc idiopatice, dar sunt și crampe care pot fi asociate cu diverse boli: insuficiență hepatică, insuficiență renală, tulburări tiroidiene și paratiroidiene.  

Crampele pot apărea în diverse zone ale corpului, dar cel mai frecvent la nivelul: gambelor, coapselor, tălpilor, abdomenului, brațelor, spatelui. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce provoacă apariția crampelor musculare?

Cauzele exacte ale crampelor musculare sunt încă necunoscute, în mare parte, dar factorii declanșatori pot fi: sarcina, exercițiile fizice, deshidratarea, anumite medicamente (naproxen, raloxifen), înaintarea în vârstă, obezitatea.

Crampele pot fi provocate și de un dezechilibru electrolitic. Electroliții sunt substanțe chimice care, prin dizolvarea în apă, se descompun în ioni pozitivi sau negativi și pot conduce curent electric prin soluție. De aceea, electroliții sunt esențiali în mai multe procese biologice și chimice care au loc în organismele vii. 

ADVERTISING

Principalii electroliți sunt: sărurile, acizii, bazele, iar cei mai importanți electroliți biologici sunt: Sodiul (Na⁺), Potasiul (K⁺), Calciul (Ca²⁺), Magneziul (Mg²⁺), Clorul (Cl⁻) sau Bicarbonatul (HCO₃⁻). Acești electroliți sunt critici pentru funcționarea normală a organismului, fiind implicați în numeroase procese fiziologice: transmitere nervoasă, contracție musculară, echilibrul hidroelectrolitic sau reglarea pH-ului. 

Pentru că magneziul permite o buna „comunicare” între celulele nervoase și mușchi, ajutând și în relaxarea musculară, deficitul acestui mineral poarte crește excitabilitatea neuromusculară și favoriza contracțiile musculare necontrolate. Astfel apare tensiunea în mușchi și iau naștere crampele și spasmele musculare.

Cum ajută magneziul în prevenirea crampelor musculare 

Pentru a preveni crampele musculare, poți consuma alimente bogate în magneziu, cum ar fi: legumele cu frunze verzi (spanac, pătrunjel, varza), nucile și semințele (migdale, nuci caju, semințe de susan și semințe de dovleac), fasole și leguminoase, cereale integrale, banane, pește, avocado.

În profilaxia crampelor musculare se utilizează frecvent suplimentarea magneziului, care poate crește absorbția de glucoză și poate limita acumularea de lactat în mușchi. 

Magneziul poate influența metabolismul energetic al mușchilor, facilitând producerea și utilizarea adecvată a energiei. Acest lucru te ajută să reduci oboseala musculară și să previi apariția crampelor.

Magneziu pentru crampele nocturne de la picioare

Crampele gambelor sunt asociate frecvent cu un deficit acut de magneziu. Problema este întâlnită în special la femeile însărcinate, dar și la sportivi, la persoanele vârstnice sau la cele diagnosticate cu diabet.

Persoanele care se confruntă cu crampe la picioare, care se manifestă în special noaptea, pot opta pentru un medicament pe bază de magneziu administrat seara, înainte de culcare. Aportul adecvat de minerale și, în special, suplimentarea magneziului, poate trata cu succes aceste crampe apărute la nivelul gambelor, atunci când este vorba de o deficiență a acestui mineral în organism.

Succesul tratamentului depinde însă și de compusul ales sau de dozajul potrivit. Unul dintre compușii cu biodisponibilitate ridicată este orotatul de magneziu. Acesta este absorbit bine în corp și este utilizat eficient de către organism, fiind un compus în care magneziul este legat de acidul orotic, care îl transportă acolo unde este cea mai mare nevoie de acest mineral. Din acest motiv, orotatul de magneziu este o opțiune eficientă pentru un nivel adecvat de magneziu în organism și pentru a contracara crampele musculare.