Premierul interimar Florin Cîţu afirmă, după ce doi pacienţi cu Covid au murit carbonizaţi în urma unui incendiu izbucnit joi la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, că astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete.
El precizează că a cerut de fiecare dată ca spitalele să fie pregătite pentru valul 4, să existe avizele necesare, instalaţiile de oxigen să fie controlate.
”Am cerut de fiecare dată ca spitalele să fie pregătite pentru valul 4, să existe avizele necesare, instalaţiile de oxigen să fie controlate. Ne confruntăm cu o suprasolicitare a sistemului medical din cauza valului 4 şi toţi cei implicaţi trebuie să se asigure că sunt luate toate măsurile pentru siguranţa pacienţilor! Şi repet: singura soluţie prin care putem lua presiunea de pe spitale este să ne vaccinăm în continuare”, a declarat Cîţu, se arată pe pagina de Facebook a Guvernului.
Acesta subliniază că joi dimineaţă a fost în permanentă legătură cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.
”Din păcate, astăzi a avut loc un incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, la o secţie suport Covid-19. Doi pacienţi au murit, iar o infirmieră a suferit arsuri. Transmit condoleanţe familiilor celor doi pacienţi. Infirmiera este transferată la Spitalul Floreasca, unde va fi tratată.
A fost activat planul roşu, am fost în permanentă legătură cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pentru a mă asigura că avem locuri pentru pacienţi. Vom vedea care este cauza incendiului, o anchetă a început”, a transmis prim-ministrul.
Doi pacienţi au murit carbonizaţi şi o infirmieră a suferit arsuri în urma unui incendiu izbucnit joi dimineaţă, la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti.
Alte 9 incendii la spitale au avut loc în mandatul lui Cîțu
Nu mai puțin de alte 9 incendii au avut loc la mai multe spitale din România, soldate cu numeroase decese, de când Florin Cîţu este premier. Cei mai mulți morți, 25, au fost în incendiul de la Institutului de boli infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală.
Iată cronologia neagră realizată de Agerpres:
- 1 octombrie 2021 - Incendiu la secţia ATI Covid a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, autorităţile activând Planul roşu de intervenţie. Nouă pacienţi au murit.
- 11 septembrie 2021 - Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Vulcan, în urma acestuia neînregistrându-se nicio victimă.
- 24 iulie 2021 - Incendiu la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, într-o sală de operaţie, patru medici autoevacuându-se.
- 21 aprilie 2021 - Incendiu la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina, fiind activat planul roşu de intervenţie. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.
- 8 martie 2021- Incendiu la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. S-au înregistrat trei victime, cadre medicale, care au fost în afara oricărui pericol. Cele trei persoane rănite au suferit traumatisme uşoare la membrele inferioare. În total, 19 pacienţi şi opt cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat.
- 21 februarie 2021 - Incendiu la Institutul "Marius Nasta", la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Nu au fost victime.
- 29 ianuarie 2021 - Incendiu la un pavilion al Institutului de boli infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală, soldat cu 25 de morți Cinci pacienţi au murit la această dată, iar alţi 53, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul V, au fost transferaţi la alte unităţi sanitare. Dintre pacienţii transferaţi, au murit ulterior, până la 11 februarie, alţi 20.
- 5 ianuarie 2021 - Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport Covid. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.
- 2 ianuarie 2021 - Incendiu la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon.