Rafila cere spitalelor să scoată posturile libere la concurs. Peste 1.000 de specialiști nu au unde să lucreze

Rafila cere spitalelor să scoată posturile libere la concurs. Peste 1.000 de specialiști nu au unde să lucreze

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut, duminică, un apel către spitale să scoată posturi la concurs, chiar dacă e în vigoare ordonanţa care limitează angajările la stat. Rafila a precizat că va face un memoriu la Guvern, pentru a solicita angajări pe aceste posturi libere. Ministrul Sănătăţii a adăugat că i se pare o mare nedreptate pentru cei peste 1.000 de noi medici specialişti că nu au unde să se angajeze.

”Am făcut un apel la toate spitalele din România să scoată posturile la concurs. Acum, sigur, ne găsim într-o perioadă în care există o ordonanţă care limitează angajările în toate sectoarele, nu numai în sectorul sanitar şi au fost diverse  discuţii, dacă sănătatea şi învăţământul sunt sau nu incluse în această ordonanţă.

Eu o să fac, din nou, apel la spitale, să solicite posturile de medici, de asistenţi medicali, de care au nevoie şi să le scoată la concurs şi vă promit că voi face un Memorandum în Guvern ca să aprobe scoaterea la concurs a acestor posturi, chiar dacă există în vigoare această ordonanţă”, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, Alexandru Rafila.

ADVERTISING

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la cei peste 1.000 de noi medici specialişti care acum nu se vor putea angaja în sistemul de sănătate.

”Mai mult, avem acum peste 1.000 de tineri medici care au susţinut examenul de specialitate, care s-a încheiat săptămâna trecută, la nivel naţional. Mi se pare o nedreptate şi nu pot să o accept şi nu are niciun fel de raţionalitate să avem peste 1.000 de medici care au devenit specialişti şi ei să nu aibă unde să lucreze. 

Sunt convins că Guvernul va aproba un astfel de memorandum care să permită ocuparea posturilor libere de către medicii care nu au în momentul de faţă un angajament. Această mie de specialişti, care tocmai a susţinut examen, este probabil cel mai bun exemplu, trebuie să îi angajăm aici, în ţară, avem nevoie de ei. Nu trebuie să încurajăm în niciun fel imigraţia personalului medical calificat”, a declarat Rafila.

ADVERTISING

Alexandru Rafila a subliniat că pentru a putea face memorandumul către guvern, are nevoie ca posturile să fie scoase la concurs.

”Ca să pot să fac memorandumul, trebuie să avem posturile scoase la concurs. Nu ministerul face angajările, spitalele fac angajările, ambulatoriile de specialitate şi aşa mai departe. Dânşii trebuie să ne trimită nouă solicitările de locuri pe care vor să le scoată la concurs şi noi în decurs de 48 de ore, înaintăm memorandumul Guvernului României”, a explicat Rafila.

Ce specialități sunt deficitare

Cu ocazia sesiunii extraordinare a examenului de Rezidenţiat, Alexandru Rafila a dat mai multe detalii despre specialitățile cu cele mai multe posturi libere.

El a spus că la examenul de astăzi sunt înscrişi circa 1,5 candidaţi pentru fiecare dintre posturile disponibile şi că cele mai multe posturi neocupate sunt la Chirurgie sau Ortopedie. O problemă este și cu medicina de urgență, pe care ministrul ar vrea să o vadă revenită la universităţile de Medicină.

ADVERTISING

”Avem circa 1,5 candidaţi pentru fiecare dintre aceste posturi şi sunt specialităţi care au posturi mai numeroase, neocupate - locuri şi posturi, ca să fim corecţi. Există şi două situaţii, două spitale care au posturile anunţate ca loc de muncă. Majoritatea celor rămase neocupate sunt din specialităţile chirurgicale. 99 la domeniul Chirurgie, peste 40 la Ortopedie şi un lucru care ne preocupă - şi sperăm să schimbăm această situaţie - este legat de medicina de urgenţă. Nu mai puţin de 95 de posturi la medicina de urgenţă nu au fost ocupate, e clar că este ceva legat de atractivitatea acestei specialităţi şi de dificultatea ei, pentru că este o specialitate dificilă”, a spus Rafila, duminică, la conferinţa de presă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti, unde se desfăşoară sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat.

Rafila a precizat că universităţile de Medicină ar trebui să pregătească şi specializarea medicină de urgenţă.

”Ne propunem ca, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a Educaţiei, universităţile să îşi recâştige locul binemeritat în pregătirea acestor medici de medicină de urgenţă şi medicina de urgenţă să se desfăşoare la fel ca toate celelalte specialităţi medicale în cadrul universităţilor şi respectiv Facultăţilor de Medicină şi Farmacie”, a mai declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la medicina de familie la care sunt disponibile, la această sesiune de Rezidenţiat, puţin peste 40 de postrui.

”O precizare legată de medicina de familie, nu este specialitatea cu cele mai multe posturi rămase libere, sunt puţin peste 40 de posturi rămase libere la medicina de familie. Prin noul contract cadru care se va lansa în curând, credem că  atât activitatea profesională, cât şi veniturile medicilor de familie se vor îmbunătăţi şi specialitatea va fi mai atractivă, mai ales că noi facem un efort consistent şi în cadrul PNRR pentru dotarea şi reabilitarea  cabinetelor de medicină de familie, iar în perioada următoare vom încerca să pilotăm şi anumite proiecte de regândire a modului de desfăşurare a  activităţii şi de salarizare în domeniul medicinei de familie. Medicina de familie nu e doar poarta de intrare în sistem, trebuie să fie specialitatea care rezovă majoritatea problemelor de sănătate ale oamenilor din această ţară”, a subliniat Rafila.

În final, Rafila şi-a manifestat speranţa că cei care vor ocupa posturi în urma acestui examen, să urmeze specialităţile şi să rămână să profeseze.

Sesiunea extraordinară a examenului a avut loc, duminică, în Bucureşti. Au fost peste 900 de candidaţi pentru peste 600 de locuri disponibile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇