Produse hrănitoare pe care să le incluzi în alimentația ta

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
karolina-kolodziejczak-15h2wzAlsgE-unsplash

O alimentaţie echilibrată te va ajuta să ai grijă de sănătatea ta, dar şi să te bucuri de mai multă energie în viaţa de zi cu zi. Un stil de viaţă sănătos nu se poate contura fără o alimentaţie echilibrată, bogată în alimente nutritive.

Dacă nu ştii ce să incluzi în dieta ta ca să mănânci mai sănătos, am pregătit pentru tine o listă cu alimente pline de nutrienţi, pe care merită să le ai în frigider sau în cămara:

Pește

Peştele este nu numai gustos, ci şi bogat în acizi graşi esenţiali Omega 3, aşa că nu ar trebui să lipsească din alimentaţia ta. În plus, acesta se prepară rapid. Dacă alegi file de peşte, tot ce trebuie să faci este să-l dai la cuptor sau în tigaie, după ce l-ai condimentat.

ADVERTISING

Legume crucifere

Categoria de legume crucifere include broccoli, conopida, varza, ridichea, gulia şi hreanul. Acestea conţin fibre, acid folic, potasiu şi vitamina C. Mai mult, sunt perfecte dacă îţi doreşti o garnitură gustoasă şi sănătoasă pentru carne, dar se pot servi şi ca atare. Le poţi pregăti la tigaie, la multicooker sau la air-fryer, dar se servesc uşor şi fierte, cu un strop de sare.

Dacă îţi doreşti o reţetă plină de gust, în care să combini mai multe alimente hrănitoare, încearcă conopida la cuptor. Pentru a prepara conopida la cuptor ai nevoie doar de câteva buchete mari de conopidă, iaurt, ouă şi brânză. Conopida la cuptor se poate servi ca atare, dar şi ca garnitură, alături de pește sau carne. 

ADVERTISING

Migdale

Bogate în grăsimi sănătoase, proteine, fibre şi vitamina E, migdalele îşi merită locul în bucătăria ta. Optează pentru migdale neprăjite şi nesărate, pe care să le consumi în salate, în smoothie-uri sau ca atare. Migdalele sunt un super snack şi pot înlocui cu succes alte snack-uri nesănătoase, ca chips-urile sau dulciurile din comerţ.

Ciocolată neagră

Ciocolată neagră este bogată în antioxidanţi, aşa că o poţi consuma fără probleme, atât timp cât nu ai interdicţie la zahăr. Desigur, nu este o idee bună să o consumi în cantităţi mari sau foarte des. Mai degrabă, foloseşte-o în cantităţi mici pentru a îndulci anumite preparate, precum terciul de ovăz.

ADVERTISING

Leguminoase

Leguminoasele includ năutul, fasolea, lintea şi soia. Acestea sunt pline de nutrienţi, de la antioxidanţi şi până la calciu, zinc, vitamina B şi fosfor. Include-le în dieta ta ori de câte ori ai ocazia. Ai o mulţime de variante când vine vorba de prepararea lor, de la tocănite la salate sau chiar hummus.

Ouă

Ouăle sunt o sursă de proteină de calitate, mai ales dacă urmezi o dietă vegetariană. Mai mult, acestea conţin şi fosfor, seleniu, vitamina A şi vitamina B12. Sunt alegerea perfectă pentru micul dejun, fie sub formă de omletă, fie în sandwich-uri sau salate. Optează întotdeauna pentru ouă din surse de încredere, mai ales dacă îţi doreşti o alimentaţie sănătoasă. 

Poţi introduce ouăle şi în preparate diverse, nu doar să le consumi ca atare. Încearcă o reţetă de ciorbă rădăuţeană sau una de conopida la cuptor daca vrei preparate pline de savoare. Ambele includ ouă, dar şi alte ingrediente de calitate, precum iaurtul sau carnea slabă.

Iaurt

Iaurtul conţine probiotice sau aşa-numitele “bacterii sănătoase”, care ajută la menţinerea sănătăţii tractului intestinal. Mai mult, acesta este şi o sursă foarte bună de proteine, zinc, calciu şi vitamina B12. Este de preferat să optezi pentru iaurt cu procent redus de grăsime, mai ales dacă ai deja suficiente surse de grăsimi în alimentaţia ta. Îl poţi consuma într-o mulţime de moduri, fie ca atare, fie că dressing pentru salată sau în sosuri de casă.

O alimentaţie echilibrată trebuie să includă surse de calitate de proteine, fibre, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase, dar şi surse de micronutrienti, precum vitaminele şi mineralele. Include în dieta ta produse precum cele de mai sus dacă îţi doreşti o alimentaţie variată şi plină de produse hrănitoare.