O femeie de 34 de ani a primit cu succes uterul donat de sora ei, în vârstă de 40 de ani. Este primul transplant de acest tip reușit în Marea Britanie.
Operația s-a desfășurat la Spitalul Churchill din Oxford și a durat nouă ore și 20 de minute, relatează LBC.
Cele două paciente trăiesc în Anglia, dar au dorit să-și păstreze anonimatul. Ele sunt foarte încântate de reușita operației care îi va permite surorii mai tinere să devină mamă.
Donatoarea are deja doi copii și i-a oferit uterul surorii sale, iar aceasta intenționează să urmeze în acest an un tratament de fertilizare in vitro cu embrioni conservați anterior.
Transplantul de uter le oferă o șansă femeilor cu probleme de reproducere. Pacienta care a primit uterul surorii sale s-a născut cu o afecțiune rară, sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser de tip 1. Acesta afectează una din 5.000 de femei care se naște fără uter sau cu unul subdezvoltat, dar cu ovare funcționale.
Femeia care a primit uterul a avut primul ciclu menstrual la două săptămâni după operație. Ea urmează tratament cu imunosupresoare pentru a preveni respingerea țesuturilor, dar întrucât acestea prezintă riscuri pe termen lung pentru sănătate, este necesară îndepărtarea uterului după cel mult două sarcini.
Costul operației, în jur de 25.000 de lire sterline (29.260 de euro), a fost suportat de fundația caritabilă Charity Womb Transplant UK.
Echipa de 30 de specialiști care a realizat intervenția speră acum că vor exista și donatoare în viață care nu sunt rude ale pacientelor.
Profesorul Richard Smith, șeful echipei, se așteaptă ca pe viitor între 20 și 30 de paciente să beneficieze anual de un transplant de uter.
În 2014, o suedeză a devenit prima femeie din lume care a rămas însărcinată după ce a făcut un transplant de uter donat de o prietenă în vârstă de 60 de ani.
În total, 100 de astfel de transplanturi au fost făcute în toată lumea și aproximativ 50 de copii au venit pe lume în urma acestor intervenții.
T.D.