Medicii au confirmat primul caz de infectare cu West Nile din acest an, la o pacientă de 48 de ani din Slatina. Aceasta a ajuns la spital cu febră, cefalee, vărsături, greaţă şi dureri abdominale intense, fiind transferată, vineri, la Caracal.
Pacienta le-a declarat medicilor că în ultima vreme a stat mai mult în casă.
Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Capitală, a explicat că în fiecare an apar cazuri de infecţie cu boala West Nile şi că formele grave sunt foarte puţine în raport cu numărul total de infectări.
La apariţia simptomelor, însă, este bine ca pacienţii să vină la spital pentru tratament.
Anul trecut, primul caz a fost depistat la Buzău.
Ţânţari purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi recent în Bucureşti, conform unor date transmise autorităţilor sanitare, dar şi municipalităţii.
Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt, a explicat cum a fost depistată pacienta din Slatina și care este starea ei.
Atenție la țânțari!
“În data de 30 iulie 2021, o pacientă în vârstă de 48 de ani din mediul urban, din Slatina, s-a prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cu următoarea simptomatologie: redoare de ceafă (n.red rigiditate), febră, cefalee, vărsături, greaţă, dureri abdominale intense, motiv pentru care în data de 4 august a fost investigate cu laboratorul pentru infecţia West Nile.
Proba a fost trimisă la Institutul Cantacuzino Bucureşti, iar în după amiaza zilei de 6 august s-a primit rezultatul pozitiv pentru infecţia West Nile.
Pacienta a declarat că a prezentat simptomatologie din 28 iulie şi că nu s-a deplasat având în vedere sezonul cald, că nu a fost la piscină, că nu a fost undeva cu soţul la pescuit, a spus în ancheta epidemiologică, a stat mai mult în casă.
Acum ştiţi, omul declară că a stat mai mult în casă, poate nu pune accentul, toată lumea iese să facă o cumpărătură sau poate seara a ieşit o jumătate de oră la o plimbare”, a declarat Gabriela Gogiu.
Aceasta a precizat că este primul caz înregistrat în acest an.
”La nivelul judeţului Olt este primul caz în acest sezon cald, putem recomanda populaţiei să se protejeze împotriva ţânţarilor, şi când prezintă imediat o simptomatologie , cu febră, greaţă, vărsături, poate să se manifeste total diferit la alte persoane, să vină la spital”, a mai declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DSP Olt.
Pacienta în vârstă de 48 de ani a fost internată initial în Spitalul Judeţean din Slatina, însă ulterior a fost transferată în această după amiază la Spitalul Municipal din Caracal.
“Este foarte bine pacienta, nu mai are simptome, analizele sunt bune. Doamna a fost adusă aici pentru că Spitalul din Slatina este spital COVID, şi aici noi suntem non-COVID. Starea pacientei nu pune probleme în momentul de faţă”, a precizat medicul Mihaela Bârsan.
Ușor de confundat cu Covid-19
Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Capitală, a explicat în fiecare an apar cazuri de infecţie cu boala West Nile şi că formele grave sunt foarte puţine în raport cu numărul total de infectări. La apariţia simptomelor, însă, este bine ca pacienţii să vină la spital pentru tratament.
Dr. Florescu spune că simptomatologia bolii West Nile se poate confunda cu cea dată de boala COVID-19. Pentru West Nile nu există însă vaccin, aşa cum există pentru infecţia cu SARS COV 2.
”În momentul în care există o simptomatologie serioasă - febră, cefalee, vărsături - totdeauna trebuie să intrăm în atenţia unui medic, şi, dat fiind faptul că ne aflăm în plină pandemie de SARS COV 2 testarea este practic de rutină în momentul acesta”, a declarat medicul primar de boli infecţioase Simin Aysel Florescu.