De ce alergiile sunt mai dese și apar mai devreme primăvara

De ce alergiile sunt mai dese și apar mai devreme primăvara
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Începutul primăverii aduce o serie de manifestări neplăcute pentru persoanele cu sensibilitate la polen, iar episoadele de alergie încep să apară neobișnuit de devreme și sunt tot mai puternice. Medicii și cercetătorii au câteva explicații pentru această evoluție.

Aproape un american din patru strănută, îi dau lacrimile și are o senzație de mâncărime în ochi la începutul primăverii. Datele arată că situația se înrăutățește: experții sunt de acord că tot mai mulți oameni devin sensibili la factori alergeni, precum polenul și mucegaiul, simptomele sunt mai severe, iar sezonul alergiilor durează mai mult ca oricând, relatează CNN.

Unele persoane simt, de asemenea, încărcătura de polen în creștere, chiar dacă nu au rinită alergică de sezon, așa-numita febra fânului. Studiile arată că polenul perturbă sistemul imunitar chiar dacă nu inflamează căile respiratorii.

ADVERTISING

Schimbarea climei e de vină

Cercetătorii spun că intensificarea alergiilor de sezon se numără printre cele mai anticipate valuri de afecțiuni în lume provocate de încălzirea globală, laolaltă cu o expunere mai mare la boli infecţioase.

Studii recente au arătat că tot mai multe regiuni au parte de o climă mai caldă, care le permite plantelor și copacilor să-și extindă intervalele de creștere. Temperaturile tot mai ridicate ajută plantele să înflorească mai devreme și mai mult timp, prelungind sezonul polenului.

Precipitațiile ridicate ajută plantele să elibereze mai mult polen când înfloresc, iar un număr mai mare de furtuni împrăștie grăunțele de polen.

În plus, modelele de vânt în schimbare din unele părți ale lumii transportă polenul pe distanțe mai lungi. "Cel puțin în unele părți ale lumii, polenul este răspândit mai mult. Iar oamenii sunt mai expuși la tipuri diferite de polen decât au fost înainte", a spus dr. Mary Margaret Johnson, cercetător principal la Harvard T.H. Chan School of Public Health, care studiază efectele schimbării climatice asupra sănătății.

ADVERTISING

Nu ne confruntăm numai cu mai mult polen, ci și cu unul mai puternic, iar dovezile științifice atestă această evoluție.

Savanții sud-coreeni au plantat stejari în încăperi speciale, în care puteau controla cantitatea de dioxid de carbon din aer. Ei au ridicat nivelul de CO2 la nivelul estimat pentru anul 2050. Copacii au fost plantați în septembrie 2009, iar după opt ani aceștia au înflorit, cercetătorii au colectat polenul produs și l-au studiat.

"Iar ei au descoperit că sunt produse miliarde de grăunțe de polen", a spus Lewis Ziska, profesor asociat de științe pentru sănătatea mediului la Mailman School of Public Health at Columbia University. Acest polen părea să fie și mai alergic, a adăugat el.

În aceste condiții, este explicabilă creșterea vânzărilor de medicamente pentru alergii. Potrivit site-ului de cercetare a pieții market.us, vânzările mondiale de antihistaminice (medicamente care reduc simptomele alergiilor) se vor dubla în următorul deceniu și tot mai mulți oameni vor apela la tratamentele farmaceutice pentru a reduce simptomele alergiilor.

ADVERTISING

Alergiile de sezon încep mai devreme și durează mai mult

În ultimele trei decenii, alergiile de primăvară au devenit tot mai timpurii, subliniază medicul alergolog Joseph Inglefield III. "Încep cu cel puțin o lună mai devreme față de cum eram obișnuiți", a spus el. În regiunea lui a plouat mult al doilea an la rând, însă n-a căzut deloc zăpadă, un model climatic care favorizează concentrațiile mari de polen în timpul primăverii.

"Am avut cantități foarte mari de polen în februarie, ceea ce e neobișnuit", a spus el.

Un studiu recent care a analizat concentrațiile de polen din SUA în ultimii 30 de ani, precum și fluctuațiile de temperatură din același interval de timp, a descoperit că există o legătură strânsă între temperatură și gravitatea alergiilor de sezon.

Pe măsură ce vremea s-a încălzit, sezonul polenului a început cu 20 de zile mai devreme și a ajuns la o durată de cel puțin opt zile în plus. A existat, de asemenea, cu aproximativ 20% mai mult polen produs anual, mai ales din cauza copacilor.

Studiul a arătat că tendința a accelerat de-a lungul anilor, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în ultimii ani.

Va fi tot mai rău

Vestea proastă pentru cei care suferă de alergii este că situația se va înrăutăți. Dr. Leonard Bielory, alergolog și profesor de medicină la Hackensack Meridian School of Medicine in New Jersey, și colegii săi au observat că numărul alergenilor la care oamenii sunt sensibili s-a dublat în ultimii 25 de ani.

Clima ar putea juca un rol în înmulțirea factorilor alergeni, dar s-ar putea să mai fie și altceva la mijloc. "Toată lumea vrea să dea vina doar pe climă, dar ar putea fi și o problemă de microbiom", a spus Bielory. Schimbarea microbiomului - bacteriile din piele și din intestine - poate influența modul în care organismul răspunde la polen, atunci când se întâlnește prima oară cu el, declanșând reacția sistemului imunitar.

Persoanele care constată că medicamentele nu sunt de ajutor sau care ajung să le folosească extrem de des ar trebui să ia în calcul imunoterapia, care ajută la calmarea sistemului imunitar, recomandă Inglefield.

Există acum pastile pentru febra fânului, ambrozie și acarieni, dar dacă de vină sunt copacii, vaccinurile antialergice sunt singura cale. "Probabil sunt cel mai eficient lucru pe care îl poți face în acest moment (…) s-ar putea să nu te ajute sezonul acesta, dar te va ajuta primăvara viitoare, așa că nu vei avea la fel de multe probleme", a spus Inglefield.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇