Într-o conferință de presă privind situația pandemică în spațiul comunitar, Ursula von der Leyen și-a exprimat o „părere personală” și a susținut că e momentul să se ia în discuție și vaccinarea obligatorie.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că „ar fi fost mai reținut” în locul liderului de la Bruxelles.
Miercuri, Comisia Europeană le-a recomandat statelor membre să controleze cât mai eficient posibil răspândirea tulpinilor de Covid 19, potrivit Digi 24. Printre măsurile recomandate, se numără și să își revizuiască zilnic restricțiile de călătorie și să administreze rapid doza booster pentru a-și proteja cetățenii de tulpina Omicron.
În context, Ursula von de Leyen a remarcat că situația este cu atât mai gravă cu cât tulpinilor precedente de Covid 19 li s-a adăugat și cea africană, Omicron.
„Ne confruntăm în acest moment cu o dublă provocare. Pe de o parte, suntem în mijlocul celui de-al patrulea val... Pe de altă parte, ne confruntăm cu o nouă amenințare, care este noua variantă Omicron”, a precizat Ursula Von der Leyen, potrivit sursei citate.
În condițiile în care doar circa 66% din populația celor 27 de state membre este vaccinată, Ursula von der Leyen a susținut că este momentul să se discute și despre vaccinarea obligatorie. Dar – a mai spus președinta CE – aceasta este „o opinie personală”.
„Este nevoie de discuţii şi de o abordare comună, dar este o discuţie care trebuie purtată (...)
În urmă cu doi sau trei ani nu mi-aş fi imaginat niciodată că aş fi fost martoră la ceea ce vedem acum, că avem o pandemie teribilă şi vaccinuri, dar acestea nu sunt folosite în mod corespunzător peste tot, iar costurile pentru sănătate sunt uriaşe'', a mai spus Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.
Ce spune Alexandru Rafila
„Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru - trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării (...)
Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare - n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie.
În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, a precizat ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Mediafax.