O schemă de vaccinare cu două doze de Johnson&Johnson are o eficiență de 94% (studiu Janssen)

O schemă de vaccinare cu două doze de Johnson&Johnson are o eficiență de 94% (studiu Janssen)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O schemă de vaccinare cu două doze de Johnson & Johnson oferă o protecție de 94% împotriva infecției simptomatice, potrivit datelor făcute publice de producător, marți.

Astfel, o vaccinare cu două doze Johnson&Johnson ar fi comparabilă cu o schemă completă de vaccinare cu Pfizer sau Moderna, observă CNN.

În plus, susține producătorul, chiar și adăugarea unei doze de rapel celor care s-au vaccinat în urmă cu ceva timp are potențialul de a crește imunitatea și de a-i proteja împotriva infecției.

Compania a lansat câteva detalii din trei studii care au analizat diverse aspectele ale vaccinului Janssen, iar concluzia este că, puse cap la cap, aceste studii au demonstrat că vaccinul oferă imunitate de lungă durată ce poate fi crescută cu o doză suplimentară.

ADVERTISING

”Studiile noastre de fază a treia și cele din lumea reală confirmă că vaccinul în doză unică Johnson&Johnson asigură o protecție puternică și de lungă durată împotriva spitalizărilor cauzate de Covid 19”, a declarat dr. Mathai Mammen, director global al Janssen Research & Development.

”Vaccinul nostru într-o singură doză generază răspunsuri imune puternice și o memorie imunitară de lungă durată. Iar un rapel de Johnson & Johnson sporește protecția împotriva Covid 19”, explică acesta.

Din 27 februarie și până acum, 14,8 milioane de americani au fost vaccinați cu Johnson&Johnson.

Două doze la interval de 56 de zile, protecțe de 94%

Studiul de fază a doua, încă aflat în desfășurare, arată că un regim de două doze administrat la un interval de 56 de zile a dovedit o eficiență de 100% împotriva formelor severe de covid și 94% împotriva infecțiilor moderate până la severe în SUA.

ADVERTISING

La nivel global, un regim de două doze a oferit o protecție de 75% împotriva infecțiilor moderate spre severe, potrivit companiei.

Protecția crește cu cât rapelul este efectuat mai târziu

Un alt studiu a demonstrat că persoanele cărora le-a fost oferită a doua doză la cel puțin șase luni după prima doză au înregistrat o creștere de 12 ori a numărului de anticorpi, în comparație cu o creștere de patru ori a numărului de anticorpi raportată de cei cărora li s-a oferit cea de-a doua doză la două luni diferență de prima.

Asta înseamnă că protecția este mai mare dacă rapelul este aedministrat mai târziu, a afirmat dr. Dan Barouch, directorul Beth Israel Deaconess' Center for Virology and Vaccine Research, pentru CNN.

ADVERTISING

O singură doză are eficiență de 78% în fața Delta

Un al treilea studiu în lumea reală, desfășurat analizând datele din asigurările de sănătate până în luna iulie (acoperind, astfel și tulpina Delta) a 390.000 de oameni din SUA, a arătat că o singură doză de vaccin Johnson&Johnson a avut o eficiență de 81% în prevenirea spitalizărilor.

”Vaccinul în doză unică de la Johnson&Johnson a demonstrat o eficiență a vaccinului împotriva spitalizărilor din cauza Covid-19 pentru 86% dintre participanții mai tineri de 60 de ani și de 78% pentru cei de peste 60 de ani”, afirmă reprezentanții companiei.

”Între cei 390.517 vaccinați și restul de 1.524.153 nevaccinați, eficiența vaccinului a fost de 79% pentru îmbolnăvirea cu Covid și 81% pentru spitalizarea de Covid”, scrie echipa de cercetare Janssen, într-un studiu publicat online în preprint.

”În statele cu incidență ridicată Delta, a crescut și numărul persoanelor incluse în studiu.

Aici, eficiența vaccinurilor a fost de 79% per total și de 78% în iunie și iulie, în lunile în care incidența Delta a fost la cel mai înalt nivel”, au adăugat ei.

Barouch, care a colaborat cu Janssen la testarea vaccinului, spune că datele ar trebui să-i liniștească pe cei vaccinați cu Johnson&Johnson.

”Până la urmă, treaba unui vaccin este să te ajute să nu te îmbonăvești, să nu ajungi la spital și să te țină în viață, și toate vaccinurile fac asta”, a spus el.

Datele privind vaccinul J&J vin puțin mai târziu decât datele despre Moderna și Pfizer pentru că și serul a fost autorizat mai târziu cu două luni. Producătorul spune că va depune o cerere la FDA pentru a lua în considerare o doză de rapel și chiar varianta unei scheme de vaccinare cu două doze.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇